Ce va face UDMR după ratarea intrării la guvernare. Cum văd maghiarii plasarea în opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dintre USL şi UDMR au eşuat. Acest eşec consemnează o perioadă istorică pentru politica românească, fiind unul dintre rarele momente în care maghiarii nu se vor afla la guvernare. Liderii maghiarilor au schiţat, în linii mari, strategia pentru viitor, iar opoziţia parlamentară pare, cel puţin pentru moment, varianta pe care sunt obligaţi să o adopte.

Imediat după eşecul negocierilor, Kelemen Hunor a anunţat strategia pe termen scurt. "Dacă nu suntem în coaliţie, nu suntem la Guvern, este absolut firesc să nu votăm acest Cabinet. Asta nu înseamnă că suntem împotriva tuturor proiectelor care vor apărea în viitor. Eu pentru premier dau un cec în alb, cu toată încrederea, dar e vorba despre o coaliţie, o situaţie mai complicată şi, în plus, nu au nevoie de voturile noastre, matematic, aritmetic şi politic nu au dorit să facem parte din coaliţie', a afirmat Kelemen Hunor.

Poziţia UDMR s-a modificat radical după eşecul negocierilor. Înaintea acestui moment, liderii UDMR anunţau că USL se poate baza pe ei pentru învestirea noului Guvern. "Vom susţine acest Guvern", era direcţia trasată de liderul Kelemen Hunor.

Eu pentru premier dau un cec în alb (Kelemen Hunor)

Maghiarii dau vina pe cei de la PNL

Liderii maghiarilor dau vina pe cei din PNL, pentru eşecul negocierilor. În schimb, Victor Ponta se bucură în continuare de sprijinul UDMR. "Eu pentru premier dau un cec în alb, cu toată încrederea".

Aceste declaraţii, coroborate cu cele de ieri, făcute după eşecul negocierilor, arată că UDMR a rămas în relaţii bune cu cei din PSD, dar problema este la cei din PNL. ”Întrebaţi-i pe cei de la PNL. Ni s-a spus doar că a fost o decizie de la PNL peste care nu se poate trece", a spus liderul maghiarilor.

Ostilitatea liberalilor a fost evidentă pe tot parcursul negocierilor dintre USL şi UDMR. "Eu nu voi vota un Guvern din care face parte şi UDMR", a fost declaraţia lui Ludovic Orban, care ar putea sintetiza toate nemulţumirile exprimate de liberali.

Cum vede UDMR perioada de opoziţie

Liderii UDMR anunţau încă dinaintea alegerilor că vor lua în calcul şi intrarea în opoziţie. Kelemen Hunor spunea că nu va fi o dramă această postură, dar totuşi nu vor refuza negocieri pentru intrarea la guvernare.

Odată cu eşecul negocierilor, maghiarii au anunţat că nu vor face nicinu fel de alianţă în opoziţie. Kelemen a precizat că nu a discutat cu PDL despre semnarea unui protocol de colaborare în opoziţie şi nici nu se pune problema semnării unui astfel de document.
 

Nu vom fi un Gică-contra (Gyorgy Frunda)

"Sunt lucruri care trebuie discutate, dar din perspectiva noastră nu e nevoie de un astfel de protocol, astfel de înţelegere, fiecare îşi va face treaba aşa cum ştie mai bine. Sunt foarte multe lucruri comune pentru noi, pentru ei, dar nu înseamnă că facem o opoziţie unită, nici nu am discutat acest lucru şi nici nu am intenţia să deschid o astfel de discuţie", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a explicat că maghiarii vor vota pentru modificarea Constituţiei, dar numai la articolele pe care le consideră corecte. În rest, vor acorda sprijinul pentru legile care coincid cu politicile promovate de UDMR.

"Nu vom fi un Gică-contra, care să voteze împotrivă doar pentru că este în Opoziţie, ci vom încerca şi din Opoziţie să construim câte ceva", a declarat şi Gyorgy Frunda, afirmaţii care vin să întărească poziţia anunţată deja de Kelemen Hunor.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite