Bloomberg: Disputa Băsescu-Ponta blochează acordul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi Traian Băsescu FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta şi Traian Băsescu FOTO Mediafax

Divergenţele dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în ceea ce priveşte detaliile acordului cu FMI şi UE au captat atenţia jurnaliştilor americani de la Bloomberg. „Acordul României cu FMI şi UE este prins într-o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe o taxă de combustibil al cărui statut este neclar“, informează agenţia de ştiri financiare.

Guvernul vrea să păstreze angajamentele faţă de creditorii internaţionali şi să vândă activele de stat pentru a reduce deficitul bugetar, după ce Consiliul director al FMI a anulat discuţiile din luna decembrie , din cauza blocajului politic, a afirmat premierul Victor Ponta, potrivit Bloomberg.

„Rămâne de văzut dacă preşedintele semnează documentele“, a spus Ponta .  „Nu am găsit un termen corect pentru a defini starea actuală a acordului ", a declarat Ponta când a fost întrebat dacă acordul este îngheţat sau suspendat.

Aprobarea FMI-ului este necesară pentru a finaliza rapoartele semestriale cu privire la împrumutul de 4 mld. de euro, oferit în mod egal de Fondul Monetar Internaţional şi UE, din care România nu a accesat încă fonduri.

Statul român a luat în considerare acest nou împrumut ca măsură de precauţie în faţa şocurilor de pe pieţele internaţionale, dar şi pentru a ajuta la reducerea costurilor de finanţare, informează Bloomberg

„Al doilea cel mai sărac stat al UE, care este la al treilea acord consecutiv cu FMI şi UE din 2009, se află prins de două luni într-o vendetă personală între preşedinte şi Guvern, referitor la taxa suplimentară de 7 eurocenţi eurocenţi pe combustibil“, anunţă jurnaliştii americani.

Cei doi oficiali ar putea discuta despre impozitul şi acordul la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare pe 02 februarie, a spus Ponta, citat de Bloomberg.

ƒConform celui mai cunoscut site financiar, Băsescu a refuzat să semneze documentele necesare pentru a finaliza raportul FMI spunând că taxa, care a avut aprobarea creditorului, dăunează economiei şi cetăţenilor, în timp ce Ponta spune ca este nevoie de taxă pentru a creşte veniturile de stat şi pentru a reduce deficitul bugetar. Guvernul a elaborat bugetul din acest an , sub îndrumarea FMI - UE, care vizează un deficit de 2,2 la sută din producţia economică, mai scrie Bloomberg.

După ce a acceptat o întârziere de trei luni a taxei de combustibil pentru ca Băsescu să aprobe bugetul 2014 , singurul lucru pe care Guvernul îl poate face acum, este să amâne impunerea impozitului pe motorină pentru încă trei luni, a spus Ponta, citat de Bloomberg.

Citeşte şi:

Cod roşu de procedură penală între Palate

GÂLCEAVĂ Cu două zile înainte ca noul Cod de procedură penală să devină aplicabil, preşedintele Traian Băsescu l-a somat pe şeful Guvernului să repare legea printr-o ordonanţă de urgenţă. Cererea  a fost, însă, respinsă imediat de premier
Misterul vizitei lui Traian Băsescu în Germania

Preşedintele României se află astăzi într-o vizită oficială în Germania, pentru a se întâlni cu omologul său, Joachim Gauck, şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European. Vizita sa nu pare a fi întâmplătoare, în contextul în care la Munchen se desfăşoară un eveniment de maximă importanţă în domeniul securităţii, la care participă cei mai renumiţi lideri europeni şi americani.

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile

Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite