ANALIZĂ Care sunt mizele Congresului PSD convocat urgent de Dragnea

ANALIZĂ Care sunt mizele
Congresului PSD convocat urgent de Dragnea

Liviu Dragnea aşteaptă să vadă cât de mult îl mai susţin oamenii care-l înconjoară. FOTO Inquam Photos

Înăbuşirea oricărei forme de opoziţie în partid, execuţia rivalilor, câţi or mai fi, dacă or mai fi, şi distragerea atenţiei de la problemele guvernării sunt motivele pentru care liderul PSD Liviu Dragnea a convocat un Congres extraordinar al PSD, susţin analiştii consultaţi de „Adevărul“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut organizarea unui Congres extraordinar al partidului, motivul oficial fiind redefinirea programului de guvernare, după ce, în doar un an , PSD a instalat trei premieri. Întrebat dacă va cere şi un vot pentru revalidarea sa în funcţie, Liviu Dragnea a răspuns: „Categoric, da“. Potrivit unor surse din PSD, niciun lider al partidului n-a avut nimic de obiectat la propunerea lui Dragnea, aşa că, la mijlocul lunii martie, delegaţii PSD vor fi puşi să aleagă dacă îl susţin în continuare pe Liviu Dragnea sau se dezic de el. Surse din conducerea partidului au declarat pentru „Adevărul“ că „nici nu se pune problema“ să candideze cineva împotriva actualului lider. „Dragnea este astăzi mai puternic ca oricând în partid. Tocmai a avut acel Comitet Executv (CEX) în care a propus-o pe doamna Viorica Vasilica Dăncilă premier,  iar tot partidul, fie că i-a plăcut, fie că nu i-a plăcut, a confirmat-o“, a declarat, pentru „Adevărul“, Adrian Moraru, preşedintele Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Aşadar, ce nevoie mai avea PSD de un Congres extraordinar, în condiţiile în care Liviu Dragnea tocmai şi-a impus al treilea premier şi, oricum, nimeni nu-i ameninţă poziţia în partid? „Dragnea vrea ca încrederea de nezdruncinat în domnia sa să fie reconfirmată. E un gest de imagine. După ce au fost probleme mari la ultima schimbare de guvern, încearcă consolidarea puterii, dar cred că urmăreşte şi minimalizarea puterii altora în partid“, crede sociologul Alfred Bulai. 

 

 

Dragnea şi-a mai pierdut un „locotenent“

Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a ripostat după ce a fost certat de Liviu Dragnea. „Dacă am devenit antipatic pentru domnul Dragnea, trebuie să îşi asume. Eu nu fac decât să emit nişte idei. Eu îmi exprim îngrijorările sau iau poziţie publică când lucrurile o iau razna în fiecare zi. Nu ştiu de ce i-am devenit antipatic, dar sper să o rezolvăm“, a afirmat Ştefănescu, într-o intervenţie la Antena 3, referitor la afirmaţia lui Liviu Dragnea că ar vorbi „cam mult“ şi „cam rău“ pentru poziţia pe care o are în partid.

 

Mai mult, Codrin Ştefănescu, până nu demult unul dintre oamenii fideli lui Dragnea,  l-a contrat  pe liderul PSD şi pe tema candidatului la alegerile prezidenţiale. „Mi-aş dori să lansăm candidatul la preşedinţie la Congres. Electoratul nostru să îl vadă pe omul cu care se va confrunta preşedintele Iohannis peste mai puţin doi ani de zile. L-aş susţine pe Dragnea la Preşedinţie. Nu ştiu dacă va fi vreo execuţie în Congres“, a spus Codrin Ştefănescu. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a exclus posibilitatea ca la Congresul PSD din martie să se stabilească viitorul candidat la prezidenţiale.

„Schimbă personajele care n-au cântat cum trebuie“

Dorinţa lui Liviu Dragnea de a fi revalidat în funcţia de preşedinte al PSD vine în contextul în care tocmai a câştigat lupta pentru putere în partid cu Mihai Tudose. „Împotriva lui Tudose, Dragnea a obţinut o victorie cu câteva costuri. Acum, Dragnea încearcă să sugereze că e o unitate de monolit în jurul său, ceea ce va reuşi. Probabil va schimba şi câteva personaje care n-au cântat cum trebuie în acea poveste cu schimbarea lui Tudose“, susţine Alfred Bulai.  

Altfel spus, Dragnea este sigur că nu va avea rival pentru funcţia de preşedinte. Şi nu doar că va concura de unul singur, ci va obţine un număr foarte mare de voturi, deci îşi va etala din nou puterea. „La acest congres, şi cei care au făcut scrisori să le afirme şi să le susţină“, a cerut liderul PSD, aluzie la Niculae Bădălău, preşedintele executiv al partidului, care, înainte ca Mihai Tudose să demisioneze, a cerut, printr-o scrisoare, mai multă democraţie în partid.

Cu Tudose înfrânt şi cu Niculae Bădălău, preşedintele executiv al partidului, tocmai schimbat din funcţia de vicepreşedinte al Senatului, deci umilit, mai există rivali în partid pentru Dragnea? „Cu siguranţă, în interiorul PSD multiple tabere există si co-există. Războiul cu Tudose nu a fost decât un episod al constantei cu care comunicarea politică a PSD ne-a obişnuit în ultimele 12 luni. Din punct de vedere strategic, organizarea unui Congres extraordinar în termenii şi condiţiile tale îţi poate aduce o reconfirmare în interiorul partidului“, a spus, pentru „Adevărul“, analistul politic Radu Delicote.

„PSD are nevoie de poveşti de succes“

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, susţine că, la Congresul extraordinar din martie, social-democraţii nu vor  relansa doar  programul de guvernare al partidului, ci vor lansa şi „un proiect de ţară pe 25 de ani”. Aşadar, ceva grandios. „PSD are nevoie de o serie de mesaje pozitive, de construcţie, o serie de poveşti de succes din punct de vedere instituţional. Imaginea PSD din ultimele 12 luni s-a erodat în ochii unui electorat care, în alte condiţii, ar fi fost mai uşor de convins să-şi cristalizeze opţiunea de vot“, susţine Radu Delicote.

Directorul IPP, Adrian Moraru, a mai adăugat un motiv pentru organizarea Congresului PSD: Să ne ţină pe noi ocupaţi. Pe vremuri se organanizau lupte cu gladiatori, acum se organizează congrese“. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: