Directorul INSCOP, la Adevărul Live: Odată cu intrarea Elenei Udrea în cursa prezidenţială, Iohannis pică în capcană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, în studioul Adevărul Live FOTO David Munteanu
Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, în studioul Adevărul Live FOTO David Munteanu

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a analizat, la Adevărul Live, intrarea Elenei Udrea în cursa prezidenţială şi a opinat că, în consecinţă, social-democraţii vor resuscita puternic tema antibăsistă, situaţie care ar putea conduce la izolarea lui Klaus Iohannis.

În opinia directorului INSCOP, candidatul ACL, Klaus Iohannis caută în prezent să atragă electoratul nehotărât, însă asocierea cu PDL poate fi o piedică în acest proces.

„Iohannis risca să fie demobilizat în campanie şi s-a optat pentru strategia aducerii în prim-plan a lui Predoiu. În ultimele luni am remarcat o schimbare de ton la Cătălin Predoiu, poate exagerată în raport cu profilul lui de tehnocrat. Ai nevoie de electoratul PDL, dar rişti să nu mai atragi marea masă de nehotărâţi şi de oameni care nu cred că mai doresc instabiiltate în viaţa publică românească“, a arătat Ştefureac.

Potrivit acestuia, peisajul politic este instabil la ora actuală, stare amplificată de situaţia de coabitare dintre preşedinte şi premier.

„Democraţia românească are o vulnerabilitate, şi anume modificarea Constituţiei, prin prelungirea mandatului prezidenţial. Am văzut incapacitatea oamenilor politici de a activa într-o perioadă de coabitare. Situaţia a fost amplificată şi generată de ruperea ciclurilor electorale. Avem un mandat de cinci ani pentru preşedinte şi patru ani pentru Parlament, iar o democraţie tânără are nevoie şi de stabilitate. Noi suntem în continuare într-un proces de tranziţie.  Neavând acest exerciţiu al coabitării, cred că această temă va influenţa alegerile prezidenţiale. Iohannis apasă prea tare pe pedala conflictului cu Ponta? Presupunem atunci că vom avea din nou un conflict între preşedinte şi premier. Dar vine Udrea din spate şi s-ar putea să nu atragă electoratul furios“, a explicat directorul INSCOP.

„Intrând în conflict cu Băsescu, rişti demobilizarea electoratului său. E o capcană şi sunt curios ce soluţie vor găsi strategii lui Iohannis.  Nucleul dur al electoratului reprezentat de Traian Băsescu este foarte legat de Traian Băsescu“,a  mai spus el.

În ce priveşte înscrierea lui Udrea în campanie, analistul consideră că acest pas, venit din partea preşedintelui PMP, complică lucrurile.

„Vorbim de o candidatură pe care Udrea şi-a dorit-o. E un personaj vocal, trece sticla, are o notorietate ridicată, dar vestea poate fi una proastă pentru Iohannis. Oricât ne-am dori, şi eu, şi cei care ne urmăresc, o campanie pozitivă, pe proiecte, orice campanie prezidenţială este un spectacol şi implică şi un conflict. Conflictul corect gestionat este o esenţă a democraţiei. Din acest punct de vedere, cuplul conflictual care va fi generat odată cu intrarea lui Udrea în campanie îl va exclude pe Iohannis“, a detaliat Remus Ştefureac.

Totodată. Ştefureac arată că tema conflictului cu Traian Băsescu poate fi în continuare exploatată de candidatul PSD, în condiţiile în care sunt doi candidaţi care se declară drept succesori ai lui Traian Băsescu, respectiv Elena Udrea şi Cristian Diaconescu.

„Deja sunt cel puţin doi candidaţi ai Dreptei care vorbesc despre continuarea proiectului lui Traian Băsescu. Apoi, mai intervine Monica Macovei, care are un conflict verbal cu Băsescu, dar, în esenţă, proiectele ei sunt promovate de Băsescu. Vorbim de un al treilea candidat care se revendică de la linia programatică a lui Traian Băsescu. Este inevitabil şi avantajos pentru tine, Victor Ponta, să ataci în această zonă“, crede Ştefureac.

În ce priveşte canalele de informare preferate de prezidenţiabili, directorul INSCOP arată că televiziunile vor avea, în continuare, impact asupra electoratului, însă nu trebuie neglijate nici reţelele sociale sau deplasarea în teritoriul.

„Cine ar sugera că de această dată televiziunile nu vor mai juca un rol important, se înşală. În acelaşi timp, a crescut numărul românilor conectaţi la reţelele sociale. Va fi un canal important de urmărit. În acelaşi timp, prezenţa în teritoriu va avantaja partidele care au şi structuri puternice. Nu e suficient ca un candidat să meargă într-o localitate, să se vadă cu o sută de oameni şi asta e tot. Ai nevoie de nişte oameni care să mobilizeze “, a declarat Remus Ştefureac.

Referitor la turul al doilea, sociologul crede că va fi dificil pentru candidatul Dreptei să coaguleze voturile celorlalţi.

„Un clasament probabil ar fi Ponta, Iohannis, Tăriceanu, pe un posibil loc trei. Noi l-am cercetat pe MRU, nu ştim unde se duc toate voturile sale. Luăm acest scenariu, în care Ponta şi Iohannis ajung în turul doi. Întrebarea este cum reuşeşte Iohannis să strângă voturile celorlalţi. În cazul lui Tăriceanu, lucrurile vor fi mai complicate. Probabil îşi va exprima sprijinul pentru Ponta. Desigur,  nu e obligatoriu ca atunci când titularul unor voturi indică o direcţie, alegătorii să meargă în acea direcţie“ , a mai spus Ştefureac.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite