Şedinţă crucială la PSD: vot unanim pentru susţinerea lui Ponta în funcţia de premier. Congresul va avea loc pe 18 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv al PSD (CExN), for care îi cuprinde şi pe liderii din teritoriu, au votat, cu unanimitate de voturi, să-l susţină în continuare pe Victor Ponta în fruntea Guvernului. Social-democraţii au pus la punct şi detaliile privind Congresul PSD, stabilit pentru ziua de 18 octombrie. Şefia PSD este ţintită deocamdată de trei social-democraţi, însă lista candidaturile este încă deschisă.

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa de coaliţie: „Coaliţia susţine în continuare Guvernul. Vom respinge moţiunea. Credem că parlamentarii noştri vor respinge. 

UPDATE Gabriel Oprea, după şedinţa de coaliţie: Poziţia UNPR este neschimbată. Suntem un partid care se ţine de cuvânt. Sprijinim Guvernul din care facem parte şi pe preşedintele României pe probleme de securitate.

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa PSD: S-a discutat despre moţiunea de cenzură. PSD a votat pentru respingerea acestei moţiuni de cenzură. Susţine în continuare Guvernul. Situaţia nedorită rămâne, dar partidul nu interferează cu Justiţia. Nu ne implicăm. Vrem să păstrăm guvernarea.

Dragnea a vobit şi despre organizarea Congresului PSD: „Au fost discuţii despre detaliile de organizare. Au fost mai multe voturi pentru anumite prevederi. Zece la sută din organizaţii să susţină un candidat. Am votat împotriva. Am încercat să le spun să nu fie discuţii că este oprit cineva să candideze. Mulţi au spus ca au fost cazuri în care au fost candidaturi neserioase“, a mai spus Dragnea

„În următoarele zile o să finalizez un eventual proiect. Mă gândesc foarte serios la aceasta candidatură. Simt că partidul are nevoie de o schimbare profundă faţă de statul de drept, faţă de Justiţie. Am început să le pun pe hârtie. Din ce în ce mai multe organizaţii îmi cer să candidez(...) O să avem o discuţie cu grupurile. Un partid nu poate fi condus cu biciul. Mi se pare profund greşit să ameninţi cu sancţiuni“.

UPDATE Victor Ponta, după şedinţa PSD:  „Am discutat si cu domnull Oprea. Ne vedem astazi. Domnul preşedinte Dragnea le-a spus că este moţiunea si părerea unanimă a fost să rămânem la guvernare. Poate a fost facut pentru televizor dosarul, dar sa nu vorbim la TV despre dosar. Nu am fost citat astăzi. Când cineva te acuză pe nedrept, ai dreptul să te aperii“, a declarat Ponta.

UPDATE Social-democraţii au decis ca 18 octombrie să fie data Congresului, deşi, iniţial, era stabilit cu o săptămâna mai devreme. Pe 11 octombrie vor avea loc alegeri interne pentru alegerea preşedintelui PSD, urmând ca rezultatul doar să fie validat în ziua Congresului.

UPDATE La propunerea lui Dragnea, social-democraţii au început şedinţa cu o discuţie privind situaţia juridică a premierului Victor Ponta. Social-democraţii vor decide dacă îl mai susţin sau nu pe Victor Ponta în fruntea Guvernului.

UPDATE Daniel Savu, fostul lider PSD Prahova, s-a înscris, oficial, în cursa pentur şefia PSD.

UPDATE Liviu Dragnea, preşedinte interimar al PSD, înainte de şedinţă: Se vor face calcule pentru rămânerea la guvernare. Am vorbit cu Victor Ponta şi ieri, de ziua lui. Sigur că vom vota dacă rămânem la guvernare. Încercăm astăzi o şedinţă de coaliţie.

Întrebat dacă PSD vrea să rămână la guvernare chiar şi fără Victor Ponta în funcţia de premier, Dragnea a spus: Înseamnă că PSD vrea să rămână la guvernare. Liderul PSD a mai spus că nu crede că preşedintele va face un anunţ în sensul în care va numi un alt premier de la PSD. "Avea suficient timp să o facă. Nu cred că preşedintele va face acest lucru", a spus Dragnea.

UPDATE Premierul Victor Ponta a venit la Parlament înainte de începerea şedinţei şi s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, şi cu Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE Olguţa Vasilescu: Nu cred că este posibil să discutăm despre ieşirea de la guvernare. Îl susţinem pe Liviu Dragnea. Cine să candideze? Mi se pare o mizerie ce i se întâmplă lui Victor Ponta.

Social-democraţii din conducerea partidului au decis, marţi, să dea curs solicitărilor mai multor lideri din teritoriu privind devansarea Congresului PSD şi au stabilit data de 11 octombrie pentru alegerea preşedintelui PSD. Dragnea a spus că va anunţa luni, după şedinţa CExN, dacă se va înscrie în cursa pentru şefia PSD sau nu.

Pe lângă Dragnea, şi-au mai exprimat intenţia de a candida fostul preşedinte interimar al PSD Prahova, Daniel Savu, şi senatorul PSD Şerban Nicolae, fostul consilier de stat în Admnistraţia Iliescu şi fost avocat al lui Cătălin Voicu.

Anunţul lui Savu a provocat o reacţie sarcastică din partea preşedintelui interimar PSD Liviu Dragnea, ce a declarat că se aşteaptă la o „competiţie serioasă cu domnul Daniel Savu”, conform Mediafax. Dragnea a confirmat apoi că afirmaţia respectivă a fost glumă, deoarece nu a luat în serios candidatura senatorului.

„Eu am luat în glumă declaraţia lui, în glumă am vorbit şi eu. Şi totuşi, să nu dăm foarte multă importanţă unor glumiţe. Eu nu-mi permit să mă joc cu anunţul meu, poate alţii îşi permit, eu nu“, a declarat Dragnea pentru Mediafax.

Savu a oferit, sâmbătă seara, un răspuns la adresa declaraţiilor preşedintelui interimar PSD, precizând că anunţul privind candidatura sa la şefia partidului este cât se poate de serios, şi expunând programul său într-un interviu pentru stiripesurse.ro. ”Eu chiar candidez, nu e glumă. Am deja un program cu care vreau să conduc partidul! Aşa cum am anunţat încă de ieri, voi candida la funcţia de preşedinte al PSD, cu prilejul Congresului care va avea loc pe 11 octombrie. În această calitate, vreau să vă supun atenţiei două teme importante, de care cred că depinde viitorul imediat al PSD.
 

Ponta dă socoteală în faţa partidului

Tot în cadrul şedinţei de luni, social-democraţii vor decide şi dacă îl mai susţin pe Victor POnta în fruntea Guvernului, ca urmare a trimiterii sale în judecată. „Guvernul este condus şi de iure şi de facto de premierul Victor Ponta. Este o situaţie nedorită în care ne aflăm şi noi ca partid şi coaliţia, dar, în primul rând, Victor Ponta. Va fi importantă decizia lui, dar pentru PSD este extrem de important să rămână la guvernare. În Comitetul Executiv, care e convocat luni, vom discuta pe lângă măsurile de organizare pentru congres şi situaţia actuală, pentru că este firesc să o discutăm acolo şi cred că PSD va susţine în continuare ca Victor Ponta să rămână prim-ministru, pentru că e important să rămânem la guvernare“, a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite