Tragedia din Club Colectiv. Ziua a 11-a. Numărul morţilor se ridică la 49. Încă o tânără a decedat în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni dimineaţă a murit chitaristul Tudor Golu care fusese transferat la un spital din Marea Britanie
Luni dimineaţă a murit chitaristul Tudor Golu care fusese transferat la un spital din Marea Britanie

Marţi dimineaţă, în a 11-a zi de la incendiul din clubul Colectiv, chitaristul trupei Axial Lead, Tudor Golu, care era internat cu răni grave la un spital din Marea Britanie, şi-a pierdut viaţa, iar încă o tânără transferată în aceeaşi ţară a decedat în cursul serii. Astfel, numărul deceselor înregistrate în urma tragediei a ajuns la 49.

UPDATE 22.50 Încă unul dintre răniţii transferaţi în străinatate a murit în această seară, anunţă Digi24. 

Este vorba de o tânără, care făcea parte dintre cele nouă persoane transferate, duminică noapte, în spitale din Marea Britanie,  fiind internată în Liverpool. Ea avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului.

UPDATE 18.50 Doi pacienţi răniţi în urma incendiului din clubul ColectIv vor fi transferaţi, marţi seară, la o unitatea sanitară din Germania. 

Potrivit Ministerului Apărării, o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, va transporta în Germania două victime. 

Este vorba despre două tinere care erau internate la Spitalul de Arşi, respectiv la Spitalul Bagdasar Arseni. 

Aeronava va decola marţi seară, de la Baza 90 Transport Aerian, iar în timpul zborului pacienţii vor fi asistaţi de o echipă medicală coordonată de SMURD şi sprijinită de medici şi personal al MApN.

UPDATE 16.30 Tribunalul Militar Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă a căpitanului George Matei şi a dispus plasarea în arest la domiciliu a colegei sale, căpitan Antonina Radu, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, ca administratorii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, acuzaţi de ucidere din culpă, să rămână în arest preventiv.  

Astfel, magistraţii au respins contestaţia acestora la decizia prin care au fost arestaţi pe 2 noiembrie.

UPDATE 11.55  Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, că tânărul care a murit în această dimineaţă într-un spital din Marea Britanie va fi repatriat „în regim de urgenţă”, costurile fiind asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului.

„Este o legătură permanentă, inclusiv cu spitalul în care, din păcate, s-a pierdut ultima victimă, a 48-a, şi repatrierea, aşa cum s-a făcut pentru cele două victime decedate la Rotterdam, se va face în regim de urgenţă, costurile fiind asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat de jurnalişti dacă vor fi şi alte transferuri ale răniţilor din clubul Colectiv, în următoarea perioadă, în spitale din străinătate, premierul interimar a spus că există o echipă de medici francezi şi una de medici germani care aproape au terminat evaluarea pacienţilor pentru a decide „în ce măsură este oportun transferul acestora în spitale din Marea Britanie şi din Germania şi Franţa”.

„Prioritatea noastră este aceea de a face cât putem mai bine şi cât putem mai mult pentru răniţi şi pentru famillie acestora. După ce vom traversa acest moment şi vom face tot ceea ce putem şi ştiţi, desigur, conţinutul hotărârii de guvern de ieri (luni -n.r.), o să mai abordăm aceste subiecte şi mâine (miercuri - n.r.) în şedinţa de guvern”, a arătat Cîmpeanu.

UPDATE Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent mai sunt internate 76 de persoane în 11 spitale din Bucureşti. Dintre aceştia, 24 sunt în stare critică şi gravă. În străinătate au fost transferati 34 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ MS.

Datele pentru fiecare unitate sanitară:
 

- Spitalul de Arşi are internaţi -15 de pacienţi internaţi
- Spitalul Bagdasar Arseni – 15 de internaţi
- Spitalul Grigore Alexandrescu –6 pacienţi internaţi
- Spitalul Sfântul Ioan – 5 pacienţi internaţi.
- Spitalul Elias - 7 pacienţi internaţi
- Spitalul Militar Central - 7 pacienţi internaţi
- Spitalul Sfântul Pantelimon- 2 pacienţi internaţi
- Spitalul de Urgenţă din Bucureşti - 6 pacienţi internaţi
- Spitalul Universitar- 8 pacienţi internaţi
- Spitalul Dimitrie Gerota- 3 pacienţi internaţi
- Spitalul Agrippa Ionescu – 2 pacienţi internaţi

Pacienţi transferaţi în străinătate:

Austria – 2 persoane în stare stabilă
Belgia – 8 persoane în stare stabile
Olanda – 8 persoane, din care 2 decese şi 6 persoane în stare stabile
Germania- 2 persoane care au plecat pe cont propriu  şi sunt în curs de stabilire a locaţiilor în care se află
Marea Britanie – 9 persoane, din care 1 deces şi alte 8 persoane în process de evaluare medical
Norvegia – 1 persoană stabile
Israel – 3 persoane, din care 1 deces, o persoană în stare stabile şi 1 persoană în stare instabilă
Elveţia- 1 pacienţi decedat înainte de a se finaliza transferul

Un tânăr a decedat marţi dimineaţă în Marea Britanie

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, tânărul care a murit în spitalul din Marea Britanie este Tudor Golu.

Absolvent al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, Tudor Golu, lucra ca grafician 2D / 3D şi este totodată autorul animaţiei videoclipului „The Day We Die” al trupei Goodbye to Gravity, care şi-a lansat albumul în Club Colectiv în seara fatidică de 30 octombrie.

Din 2011, Tudor era şi chitaristul trupei de progressive metal Axial Lead, din Bucureşti.

Tânărul fusese transferat săptămâna trecută la un spital din Birmingham, sub atenta supraveghere a medicilor britanici. Conform prietenilor săi, în cursul zilei de luni starea sa de sănătate se ameliorase şi răspunea bine tratamentului.

Fotograful Liviu Zaharesc a murit luni seara 

Luni seara a murit şi fotograful Liviu Zaharescu care era internat la Spitalul de Arşi din Capitală. Surse din cadrul unităţii sanitare au precizat că Zaharescu este internat la Terapie Intensivă şi era în stare foarte gravă. 

Acesta era originar din Braşov şi absolvise Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucureşti. Lucra, din 2010, ca fotograf de concerte pentru publicaţia online Let's Rock România.

Profesorul dr. Doina Dimulescu a precizat, luni, că Spitalul Elias mai are internate şapte persoane rănite în incendiul din Colectiv, patru sunt la secţia de Terapie Intensivă, dintre care doi în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic.

„Luni, la spitalul nostru mai sunt internaţi şapte pacienţi. Dintre aceştia, trei sunt în secţia de Chirurgie Plastică, au evoluţie favorabilă şi doar unul dintre ei va necesita intervenţie chirurgicală de grefare. În secţia de Terapie Intensivă se mai află patru pacienţi, dintre care doi în stare gravă, traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic”, a spus profesor dr. Doina Dimulescu, potrivit Mediafax.

Managerul Spitalului Elias din Capitală a precizat că unul dintre pacienţii aflaţi în stare gravă era selecţionat pentru a fi transferat într-un spital din Norvegia, însă, în cursul zilei de duminică, „performanţele sale respiratorii s-au deteriorat semnificativ”.

„Din acest motiv, pentru siguranţa pacientului, împreună cu echipa medicală de transport s-a hotărât renunţarea la deplasare, urmând ca reevaluările ulterioare să stabilească dacă va putea suporta, la un moment dat, transportul", a mai spus medicul.

Dimulescu a mai precizat că pacienţii fără probleme respiratorii evoluează favorabil şi unul dintre ei va fi supus luni intervenţiei chirurgicale.

„Prognosticul rămâne rezervat pentru bolnavii din Terapie Intensivă", a mai spus dr. Doina Dimulescu.

Trei pacienţi în stare critică la Spitalul de Arşi

Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, a declarat că trei dintre pacienţii internaţi la această unitate sunt în stare critică.

„Cei trei în stare critică sunt diferiţi ca evoluţie, unul este foarte, foarte, foarte grav, un altul mediu, unul sperăm să se îndrepte spre stadiul acela de bolnav grav, nu atât de critic, dar mai vedem. Alţi doi pacienţi sunt în stare gravă. Sperăm ca evoluţia celor doi bolnavi să fie bună. Par a se îndreptat spre bine. Mai au nişte etape de trecu, nu neapărat operatorii, cât de îngrijire de terapie intensivă, sperăm că va fi bine", a spus Stănculea.

Întrebat dacă unitatea medicală a fost dotată cu chiturile pentru cianuri, Stănculea a răspuns afirmativ, însă a arătat că nu au existat semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi în momentul venirii acestora.

„Da. Sunt nişte chituri pentru intoxicaţii cu cianuri. Noi, având o mică problemă şi din discuţiile cu ceilalţi colegi anestezişti de la celelalte spitale, această intoxicaţie cu cianuri nu a apărut a fi foarte manifestă, pentru că acolo este un întreg mecanism care ar trebui să se găsească în nişte dozări de hemoglobină care la noi şi la celelalte spitale nu au apărut că ar fi mari. Nu au existat semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi la momentul venirii. Aşa că utilitatea acelui chit la acel moment îmi este greu să o definesc. (...) Nu au fost semnele unei intoxicaţii severe cu cianuri”, a afirmat medicul.

Pacienţii de la Spitalul SRI, scoşi de la Terapie Intensivă

Cei doi pacienţi internaţi la Spitalul SRI au fost transferaţi luni de la Terapie Intensivă în Secţia de chirurgie plastică şi reparatorie, prezentând o stare generală bună.

„Cei doi pacienţi români, cu vârste de 30, respectiv 44 de ani, au o stare generală bună şi sunt stabili hemodinamic şi respirator. Evoluţia în cazul celor doi este favorabilă. Astăzi au fost transferaţi de la Terapie Intensivă în Secţia de chirurgie plastică şi reparatorie”, potrivit unui mesaj postat de Facebook a SRI.

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) a anunţat că la 18 din cele 26 de persoane decedate în urma incendiului din clubul Colectiv s-a găsit acid cianhidric. 

„La 18 din cele 26 de persoane a căror autopsii le-am făcut în primă instanţă au fost descoperite doze letale de acid cianhidric. Deşi toate persoanele au fost expuse la aceleaşi substanţe toxice, în cazul celor care au fost înauntru s-a adăugat şi componenta de arsură. Acidul cianhidric este o substanţă foarte toxică, folosită la armele chimice. Pentru această otravă există un antidot, doar că trebuie administrat atâta timp cât acidul e în corp pentru a-şi face efectul. Din cauza acestui acid, recuperarea celor care sunt acum internaţi în spital este atât de dificilă”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Cristian Ciurcă, directorul adjunct al INML.  

De asemenea, legiştii mai precizează că toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite că prezente.

„În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare, etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etansarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianati, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea în evidenţă în corpul decedaţilor a prezenţei posibile a acestor substanţe continuăm investigaţiile toxicologice”, se mai arată în documentul citat.

În comunicatul emis de INML se mai precizează că la toate substanţele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, că urmare a acţiunii directe, dar multe dintre aceste substanţe determina în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială ceea ce face că multe dintre persoanele care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustionala şi toxică.

Ce este acidul cianhidric

Acidul cianhidric este un lichid incolor, gălbui, inflamabil, cu o solubilitate bună în apă, cu un miros neplăcut de migdale amare, extrem de toxic. Potrivit unor biochimişti, citaţi de site-ul descopera.ro, oamenii care au murit vineri seara în clubul Colectiv au fost practic gazaţi cu acid cianhidric.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului Colectiv a declarat că pereţii şi tavanul clubului erau îmbrăcaţi cu un burete antifonat care nu era însă ignifug: „Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere, nu să îi dai foc”.

Acidul cianhidric a fost eliberat în momentul în care buretele s-a aprins.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite