Trei directori din cadrul Operei Naţionale au fost trimişi în judecată de procurori pentru zeci de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opera Nationala Bucuresti
Opera Nationala Bucuresti

Iustina Cornel, director economic al Operei Naţionale Bucureşti, la data faptelor, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, fiind acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită, în formă continuată (53 acte materiale). Alături de ea au fost deferiţi justiţiei directorul general Cătălin Ionescu, dar şi Teodor Visalom, directorul tehnic.

Mai exact, Cătălin Ionescu — director general al Operei Naţionale Bucureşti şi Teodor Visalom — director tehnic în cadrul aceleiaşi instituţii, la data faptelor, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi caz au mai fost trimişi în judecată mai mulţi administratori ai unor societăţi comerciale (Nelu Teodoru, Lucreţia Furnigă, Decebal Buciu, Gheorghe Bodnăraş, Eugen Laurenţiu Marinescu, Bogdan Mihail Barbu, Laurenţiu Mihail Duran, Constantin Tiţian Filip, Ştefan Dumitru şi Costel Cosmulescu) cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Acuzaţiile DNA


Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2006, Ionescu, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi coordonatorul compartimentelor funcţionale din cadrul instituţiei, în conivenţă cu Iustina şi Visalom, în mai multe rânduri şi-ar fi exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu ce le reveneau în legătură cu încheierea, derularea, modificarea contractelor de achiziţie publică atribuite de instituţia publică unde îşi desfăşurau activitatea firmelor administrate de ceilalţi inculpaţi.

Concret, cele trei persoane cu funcţii de conducere în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi supus achiziţiile aprobării Consiliului Administrativ, nu ar fi analizat oportunitatea, respectiv nu ar fi determinat valoarea estimată pentru fiecare achiziţie şi nu ar fi dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, împrejurări care au condus la inexistenţa unor selecţii de oferte reale în condiţii de concurenţă, preţurile fiind stabilite şi supraevaluate de beneficiarii contractelor.

În acelaşi context, potrivit DNA, Ionescu, Iustina şi Visalom:

- au semnat contractele de achiziţii respective, fără a efectua o verificare a modalităţii de încheiere, în condiţiile în care lucrările erau supraevaluate,
- au semnat acte adiţionale la unele contracte prin care a fost mărită valoarea iniţială a acestora, fără a exista nici un temei care să justifice această majorare,
- au aprobat plăţile pentru contractele respective, în condiţiile în care cunoşteau că valoarea lucrărilor contractate era supraevaluată şi lucrările nu au fost recepţionate.

În această modalitate a fost cauzat Operei Naţionale Bucureşti un prejudiciu în sumă de 3.344.438,44 lei, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale.

Şpaga: o ambarcaţiune

“În aceeaşi perioadă, inculpata Cornel Iustina, în calitate de director economic al Operei Naţionale Bucureşti, a pretins şi primit de la inculpaţii Barbu Bogdan Mihail, Furnigă Lucreţia şi Teodoru Nelu, procente cuprinse între 10% şi 20% din valoarea unor facturi plătite de instituţia respectivă respectiv din valoarea unor contracte de execuţie lucrări”, arată DNA.

În acelaşi scop, Iustina ar fi pretins lui Furnigă şi Teodoru să-i achiziţioneze o ambarcaţiuni model VIPER 203, în regim de leasing, şi a primit suma de 123.537,6 lei, remisă sub forma de rate succesive.  În total, Iustina ar fi pretins şi primit, în modalităţile mai sus amintite, suma de 320.238.14 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsuri asiguratorii asupra unor imobile ce aparţin lui: Visalom Teodor, Cornel Iustina, Marinescu Eugen Laurenţiu, Bodnăraş Gheorghe, Barbu Bogdan Mihail, Duran Mihail Laurenţiu, Furnigă Lucreţia, Cosmulescu Cornel, Buciu Decebal, Dumitru Ştefan, Filip Constantin Tiţian. Opera Naţională Bucureşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.536.463 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite