Trei bărbaţi, care au încercat să vândă date referitoare la clienţii unei societăţi de brokeraj din Cipru, reţinuţi de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bărbaţi care au încercat să vândă date referitoare la clienţii unei societăţi de brokeraj din Cipru, majoritatea cetăţeni ruşi cu potenţial financiar, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, transfer neautorizat de date informatice şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu.

 Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpaţilor Iliescu Ştefan Virgil, Roşoiu Darie Leone şi Vîlceanu Ionuţ, suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Cei trei sunt suspectaţi că, împreună cu alte persoane, ar fi constituit un grup infracţional organizat având ca scop compromiterea şi comercializarea abuzivă a clientelei aparţinând unei societăţii de brokeraj cu sediul în Cipru.

”Urmare activităţii infracţionale, membrii grupării intenţionionau să obţină foloase financiare importante, în mod fraudulos, produsul infracţional ţintă ridicându-se la suma de 80.000 de euro”, se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, gruparea a avut ca obiectiv principal sustragerea datelor informatice constând în datele confidenţiale de contact ale clienţilor legitimi ai companiei (nume, prenume, numere de telefon, adrese de coresponenţă electronică - e-mail, adrese de corespondenţă poştală, adrese de rez,nţă) acţiuni urmate de luarea măsurilor organizatorice în vederea căutării pe piaţa de profil, găsirii şi, în final, comercializării bazelor de date către alţi clienţi interesaţi ce activează sau care au legături cu piaţa de capital.

Activităţile specifice s-au desfăşurat în cauză pe două segmente infracţionale.

Prima etapă a avut ca obiectiv compromiterea bazei de date a societăţii de brokeraj, rolul determinant în această fază avându-l chiar angajatul din conducerea firmei, respectiv Iliescu Ştefan Virgil, care a profitat de calitatea sa în cadrul firmei şi de dreptul de a avea astfel acces la toate bazele de date referitoare la clienţi şi putea astfel cu uşurinţă să intre în posesia acestora în mod fraudulos.

”Menţionăm că baza de date gestionată de societate era compusă din clienţi străini, majoritatea ruşi, cu potenţă financiară de investiţie pe piaţa de capital, din acest motiv gruparea, fiind conştientă de valoarea şi potenţialul respectivelor date informatice intenţiona să abordeze persoane interesate direct în exploatarea acestora şi obţinerii astfel în schimb, a unui preţ pe măsură, aproximativ 80.000 de euro pentru un număr de peste 9.000 de contacte”, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, cea de-a doua etapă infracţională era cea destinată comercializării abuzive a datelor informatice compromise. De această etapă răspundeau inculpaţii Vîlceanu Ionuţ, Roşoiu Darie şi Savu Alexandru, care, în realizarea scopului infracţional, s-au implicat în păstrarea datelor în condiţii de siguranţă, contactarea eventualilor cumpărători, folosirea altor apelative decât numele reale, purtarea negocierilor care se impuneau în vederea stabilirii preţului, stabilirea întâlnirilor cu potenţialii clienţi şi în final vânzarea acestora.

La începutul lunii iulie 2017, suspecţii au luat legătura cu un potenţial client, divulgând o parte din date şi oferindu-i astfel spre testare din baza de date deţinută, un număr de 50 de contacte, fără însă ca tranzacţia de vânzare-cumpărare să se finalizeze. Acest client a realizat că respectivele date informatice aparţin companiei cipriote şi a adus la cunoştinţă această intenţie de comercializare unuia dintre asociaţii firmei respective.

Acesta din urmă, cu intenţia de a recupera baza de date sustrasă, în prima parte a lunii iulie 2017, a continuat să corespondeze cu respectivul vânzător, purtând în perioada 03-11.07.2017 mai multe conversaţii pe o reţea de socializare, purtând negocieri de preţ, stabilind diverse modalităţi de testare şi tranşe de plată a datelor informatice şi, în final, chiar o întâlnire pe raza municipiului Iaşi, în ziua de 11.07.2017.

”Pentru a-şi păstra anonimatul reprezentantul companiei de brokeraj, deţinătoarea de drept a bazei de date, a apelat la persoană de încredere, să poarte negocierile de cumpărare/recuperare a bazei de date de la persoanele implicate în sustragerea datelor informatice confidenţiale, din declaraţia acestuia, persoana care o contacta şi cu care ţinea legătura în mod obişnuit  în scopul vânzării datelor informatice fiind identificată ca fiind inculpatul Vîlceanu Ionuţ, care a lăsat impresia că se numeşte „Andrei””, mai spun procurorii.

Între deţinătorul de drept al datelor şi suspecţi au avut loc mai multe întâlniri, iar marţi a avut loc o nouă întâlnire în Bucureşti, în scopul perfectării tranzacţiei de vânzare-cumpărare a bazei de date confidenţiale aparţinând societăţii de brokeraj.

”Organul de urmărire penală a organizat constatarea flagrantă a activităţii infracţionale, membrii grupării, identificaţi în persoana inculpaţilor Vîlceanu Ionuţ, Roşoiu Darie Leone şi Savu Alexandru, fiind ridicaţi şi conduşi la sediul DIICOT în vederea continuării cercetărilor”, anunţă DIICOT.

În urma întâlnirii s-a reuşit tranzacţionarea unei părţi din baza de date, fiind plătită membrilor grupării suma totală de 13.800 euro, contra unui număr de aproximativ 2.200 de contacte şi date confidenţiale.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe sisteme de calcul şi informatice si dispozitive de stocare a datelor informatice, telefoane mobile, sisteme informatice posibil folosite în derularea activităţilor infraţtionale specifice, corpuri delicte care pe parcursul cercetarilor urmeaza a fi supuse perchezitiilor informatice in conditiile legii, in scopul identificarii altor date si informatii relevante.

Inculpaţii reţinuţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioada de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite