Suedia: 70.000 de euro, o viaţă de român

Suedia: 70.000 de euro, o viaţă de român

Anul trecut, în septembrie, suedezii Anders Johansson şi Roland Strömbäck s-au întâlnit la Umbrăreşti cu victimele tragediei rutiere FOTO: ANDREI AŞTEFĂNESEI

O firmă de asigurări suedeză a oferit victimelor despăgubiri în urma unui accident rutier ce a ucis doi români care munceau în Suedia la plantat pini. Unuia dintre muncitori, grav rănit şi el, i-a murit copilul în braţe.

Un tragic accident rutier a luat viaţa a doi români. S-a petrecut în Suedia, în vara anului 2011, iar în maşina de opt locuri erau îngrămădiţi 11 români, majoritatea din comuna gălăţeană Umbrăreşti. Se întorceau de la muncă, iar din cauza oboselii, şoferul, unul dintre muncitorii români, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat. 

Adrian Ojoc (18 ani) a murit în braţele tatălui său, rănit şi el în accident. Sandu Gîrlescu (37 de ani) a murit pe loc şi el, iar în urma lui a rămas soţia care va trebui să crească de una singură doi copii. 
 
La revenirea în ţară, familiile Ojoc şi Gîrlescu au intentat proces firmei de asigurări la care era asigurată maşina, pentru despăgubiri. La sfârşitul lunii trecute, avocaţii celor două familii au ajuns la o înţelegere cu firma de asigurări, care a oferit, pentru închiderea procesului, câte 70.000 de euro pentru fiecare familie rămasă fără fiu, respectiv, fără soţ. 
 
„Au propus cei de la asigurări această sumă, ca să nu mergem mai departe cu procesul. Au spus că e maxim ce pot oferi, iar avocaţii noştri au fost de acord. Au intrat deja banii în cont, dar mie cine mi-l aduce înapoi pe Adrian? De banii ăştia îi voi amenaja mormântul, voi face un gard în jurul lui, iar în fiecare an îl voi pomeni. Nu mă încântă aceşti bani“, a spus Anghel Ojoc, cel care şi-a ţinut în braţe fiul muribund.
 
ADEMENIŢI CU SALARII MARI, DAR PLĂTIŢI CU 10 BANI
 
 
Sătenii din Umbrăreşti nu lucrau direct pentru firma suedeză Sveaskog. Ei aveau contract cu o firmă românească de intermediere, care, la rândul ei, făcea angajări pentru firma suedeză Kalix Skogstjänst, deţinută de Roland Strömbäck. Aceasta din urmă avea contract cu firma Skogstjänst SRL din Galaţi, reprezentată de Antonio Filip şi Corneliu Silvestrovici. Relaţiile de prietenie între Roland Strömbäck şi partenerii săi de afaceri din România sunt transpuse chiar şi în numele companiilor, fiind asemănătoare.
În timp ce muncitorii suedezi sunt plătiţi cu 41 de eurocenţi pentru fiecare pin plantat şi au şi un salariu minim garantat, muncitorii români au fost plătiţi cu 2,5 eurocenţi, adică 10 bani.
 
FIRMA SUEDEZĂ, SENSIBILIZATĂ DE ZIARIŞTI
 
 
„Am învăţat multe în urma acestei tragedii. Vom fi şi noi mai atenţi“, a spus atunci Anders Johansson, reprezentantul firmei suedeze Sveaskog. Johansson şi Strömbäck au văzut că, deşi săraci, românii sunt oameni gospodari. Casa familiei Ojoc, deşi modestă, era ingrijită şi curată. Au văzut şi ceea ce voia să facă Sandu Gîrlescu. Moartea lui a lăsat însă casa neterminată. 
 
Soţia lui, Eugenia, a reuşit să amenajeze o cameră unde să locuiască împreună cu cei doi copii. „Soţul meu era om gospodar, toată lumea îl ştia în sat. A făcut casa asta cu mâinile lui, a muncit mult prin Italia, în construcţii şi a făcut bani. A vrut să plece în Suedia ca să mai câştige nişte bani ca să poată termina casa. 
Dacă ştiam ce va urma...  Acum ce mă fac eu, singură cu doi copii?“, spunea anul trecut Eugenia, văduva lui Sandu Gîrlescu. 
 
Cu banii de la firma de asigurări, Eugenia va termina casa începută de Sandu şi îi va ţine la şcoală pe cei doi copii rămaşi orfani de tată. ;
 
Ciudăţenia de la ITM Galaţi
 
Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a declanşat o anchetă după ce a sesizat că în baza sa de date nu apar înregistrate contractele de muncă ale celor cinci bărbaţi din Umbrăreşti. „Vă facem cunoscut că societatea comercială despre care faceţi vorbire este în aceste zile controlată în domeniul relaţiilor de muncă. Din baza de date rezultă că această unitate are mai mulţi angajaţi, controlul nostru urmând a stabili dacă persoanele pe care le-aţi precizat (care nu se regăsesc în evidenţa centralizată) au încheiat sau nu au încheiat contracte individuale de muncă“, a comunicat în luna iulie 2012 inspectorul-şef, Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi. În mod ciudat, după vizita din luna septembrie a celor doi suedezi la Umbrăreşti, şeful ITM Galaţi a comunicat că a găsit contractele muncitorilor români şi că erau înregistrate.
 
“Nu doresc nici unui duşman să treacă prin ce am trecut eu... să-mi moară copilul în braţe... Nu vă închipuiţi 
ce durere e..."
Anghel Ojoc, tatăl lui Adrian

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările