Sorin Oprescu nu va fi extrădat în România. Rămâne liber în Grecia, din cauza condiţiilor din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu rămâne în libertate în Grecia FOTO Inquam. Octav Ganea
Sorin Oprescu rămâne în libertate în Grecia FOTO Inquam. Octav Ganea

Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Astfel, fostul primar al Bucureştiului rămâne liber în Grecia.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia, din cauza condiţiilor de detenţie din închisorile din România.

Fostul primar general al Capitalei a fost lăsat în libertate contra unei cauţiuni de 5.000 de euro în urmă cu aproape două luni, când a susţinut în faţa instanţei elene că a ajuns să fie condamnat în baza unui denunţ şi în condiţiile în care în România a existat o "euforie" privind trimiterea în judecată a unor politicieni. Într-o audiere precedentă, el s-a prezentat drept un om care a refuzat să "stea în genunchi" şi a prezentat condiţiile din penitenciarele româneşti, care nu-i permit nici un regim adecvat, nici îngrijiri medicale şi a susţinut că eventualele căi de atac pe care le are la dispoziţie împotriva sentinţei sale vor fi "aprobate post-mortem".

Sorin Oprescu s-a plâns de condiţiile din penitenciarele din România, arătând că toaletele nu au uşi, iar opt deţinuşi sunt cazaţi într-o cameră de opt metri pătraţi, iar în ceea ce priveşte hrana, deţinuţii au de ales între "cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez”, adică tot ce nu avea voie să mănânce. 

Întrebat fiind dacă poate să-şi cumpere mâncare adecvată regimului impus de boala sa, Oprescu a arătat că deţinuţii nu au în România această posibilitate, ci doar să primească pachet de la rude, dar mâncarea nu rezistă mult timp pentru că nu există frigidere. 

În ceea ce priveşte relaţia cu medicul din penitenciar, Oprescu a arătat că acesta discută cu deţinuţii de la patru metri şi jumătate şi că îi trimite pe aceştia la spital "în momentul când îşi dă seama că s-ar putea să se stingă bolnavul”.

Sorin Oprescu a fost reţinut în Atena pe 13 mai, dar a fost eliberat pe cauţiune în scurt timp. El are o condamnarea definitivă la închisoarea de 10 ani şi 8 luni cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu şi spălarea banilor.

Instanţa a decis să ia măsura de siguranţă a confiscării extinse a imobilului situat pe strada Herăstrău din Bucureşti, cumpărat de Sorin Oprescu prin Adriana Elena Nica. De asemenea, au mai fost confiscate de la fostul primar general sumele de 102.400 lei şi de 9.500 euro. 

Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sechestrul asigurator asupra unei case şi unui teren din Ciolpani, care îi aparţin lui Sorin Oprescu.

Potrivit DNA, Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, care la rândul său este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au afirmat procurorii în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite