Sorin Oprescu, arestat. Kovesi: Dosarul în care a fost arestat edilul a fost deschis în urma unor plângeri depuse de două persoane fizice în martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Oprescu, arestat. Dosarul în care Sorin Oprescu cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost deschis în urma unor plângeri depuse în martie de două persoane fizice, altele decât persoana care i-a dat bani. Asta a declarat marţi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi a subliniat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunţului unei singure persoane, ci au fost plângeri depuse de două persoane fizice, în luna martie.

De asemenea, aceasta a mai precizat că persoana care i-a dat, sâmbătă, bani lui Oprescu nu se numără printre cele care au făcut plângerile.

Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu sâmbătă nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunţător, ci de suspect, şi se află în arest la domiciliu.

„Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informaţii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înşel la sfarşitul lunii martie. Dosarul a fost deschis ca urmare a acestor, altele decât persoana care în seara de 5 septembrie a oferit banii primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunţător, ci de suspect. El a fost propus cu măsura arestării la domiciliu ieri (marţi - n.r.), măsură care a fost şi aprobată de instanţa de judecată, deci în prezent este în arest la domiciliu”, a afirmat procurorul şef al DNA.

Kovesi a mai spus că imediat după comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost dus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment şi până la emiterea ordonanţei de reţinere primarul a fost suspus unei percheziţii corporale, în sediul DNA, i s-au adus la cunoştinţă învinuirile şi a fost audiat în prezenţa avocaţilor.

Şefa DNA a precizat că nu s-a făcut flagrant "din considerente de tactică a anchetei".

„Faţă de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedură Penală, el a fost citat de procurori imediat după comiterea infracţiunii care este presupusă că s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se pot efectua perchezitii domiciliare după orele 20.00. Având în vedere că sunt suspectate şi alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei”, a precizat Kovesi.

Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiţi la percheziţia corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiţi la locuinţa acestuia, iar o parte la un martor care a fost audiat sâmbătă seară în acest dosar.

Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanţa a verificat toate activităţile procesuale şi procedurale desfăşurate de procurori, care au respectat toate dispoziţiile legale, a mai spus şefa DNA.

La întrebările jurnaliştilor, Kovesi a precizat că fiul lui Oprescu nu are, până în acest moment, calitatea de învinuit sau altă calitate.

Sorin Oprescu, arestat. El a fost „turnat” de apropiaţi

Edilul a fost „turnat” de mai multe persoane, atât colaboratori, cât şi oameni de afaceri care nu au mai suportat să cotizeze parte bună din profitul pe care îl realizau către primar şi reţeaua din care acesta făcea parte.

Mai exact, procurorii susţin că, la nivelul Primăriei Capitalei, fusese înfiinţat un sistem din care făceau parte mai mulţi angajaţi, printre care şi edilul Sorin Oprescu, prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului general trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie. Iar banii care ajungeau la funcţionarii din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti nu erau puţini. 

Mai exact, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă angajaţilor din reţeaua lui Sorin Oprescu. Acesta din urmă avea partea lui: 10 la sută din valoarea contractului, potrivit DNA. 

De altfel, unul dintre denunţători le-a mărturisit anchetatorilor că în ultimii doi ani i-ar fi dat primarului general circa un milion de euro mită, cu ocazia fiecărei întâlniri acesta înmânându-i lui Oprescu sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.

„În total, în perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, după aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasa de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu o societate comercială”, se arată în referatul procurorilor.

Mita pentru Sorin Oprescu, într-o pungă de carton

Operaţiunea de capturare a primarului a fost bine pusă la punct de procurorii anticorupţie, care au beneficiat tot timpul de ajutorul ofiţerilor SRI. Nu a fost simplu, pentru că primarul lua mita la casa sa din Ciolpani. 

„Inculpatul avea un foişor în curtea imobilului în care se află un aparat de aproximativ 100 X 75 cm în care sunt obligaţi să îşi lase telefoanele mobile atunci când discută în foişor. Aparatul avea rolul de a bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate”, le-a povestit denunţătorul anchetatorilor. 

Astfel, pentru a avea probe de neclintit, sâmbătă, înainte ca denunţătorul să-i dea mita primarului, anchetatorii şi-au notat toate seriile de pe bancnotele care urmau să ajungă la edil. Ulterior, denunţătorul s-a dus acasă la Sorin Oprescu unde era aşteptat şi i-a dat mita. Martorul le povestise anterior procurorilor că de regulă îi dă mita primarului într-o pungă de cadouri din carton. 

„Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa, într-o pungă de carton, tip pungă de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una dintre cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună banii acolo, ceea ce (…) a şi făcut. Inculpatul a spus simplu „Mulţumesc”, după care l-a întrebat pe (…): «Alte probleme?» şi, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat”, arată anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a edilului.

Mită Sorin Oprescu. Prins cu banii-n sac

După ce tranzacţia s-a încheiat, edilul a fost urmărit o vreme de la distanţă. La un moment dat, în jurul orelor 22.00, acesta s-a urcat în maşina personală cu o parte din mită. Atunci a fost oprit în trafic de anchetatori care l-au întrebat care este provenienţa banilor. Primarul a refuzat să mai facă declaraţii. 

„Este un miraj al veniturilor, este ca o dependenţă. La început apare minimalizarea situaţiei, apoi apare negarea consecinţelor «Nu mă prind ei pe mine, nu mi se poate întâmpla tocmai mie şi chiar dacă mi se întâmplă, scap eu cumva». Cam aceasta este gândirea lor. Dependenţa de venituri mari este ca dependenţa de jocurile de noroc, iar dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani este mai mare decât conştientizarea consecinţelor. Cei care intră în acest joc dezvoltă o gândire iraţională”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu atitudinea primarului. 

Se pregăteau tunuri de milioane de euro

Edilul Sorin Oprescu pregătea alături de unul dintre directorii din Primărie contracte cu dedicaţie pe infarastructură care ar fi prejudiciat bugetul cu milioane de euro. Surse apropiate anchetei spun că prin reţinerea primarului general aceste fapte au fost stopate.

Mita de la Primăria Capitalei

Implicarea lui Sorin Oprescu în circuitul şpăgilor ar fi început în 2013 după ce unul dintre directorii din primărie ar fi fost avertizat că va fi concediat pentru că asupra lui există multe suspiciuni de corupţie. 

Atunci, primarului general i s-a oferit o parte din banii primiţi de directorul mustrat, iar acesta a uitat de acuzaţiile care I se aduceau subordonatului său. Un an mai târziu a fost arestat Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, care a fost reţinut în iunie 2014, fiind acuzat de luare de mită, fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. 

La doar un an distanţă, în plasa procurorilor au mai căzut doi funcţionari corupţi: Cosmin Metescu, funcţionar în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului Bucureşti, după ce a primit mită 40.000 de euro, şi Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu arestat pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins după ce a primit 25.000 de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu, cele patru momente esenţiale din cariera publică şi politică

Sorin Oprescu, arestat. ANI verifică averea primarului Capitalei

Avocaţii primarului Capitalei, în vizită la acesta în arest: Sorin Oprescu nu demisionează

FOTO Sorin Oprescu, arestat. Directorul Administraţiei Cimitirelor, intermediarul mitei primite de primarul Capitalei. Încă cinci persoane, arestate

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Avocat: Primarul a contestat măsura şi are încredere în justiţie

Sorin Oprescu, arestat. Regele Mihai i-a retras calitatea de membru al Ordinului Coroana României. Care au fost meritele lui Oprescu pentru a primi distincţia

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite