VIDEO FOTO Simulare antiteroristă internaţională. Operaţiunea de salvare a ostaticilor, încheiată. Radu Stroe: „Îi felicit pe băieţi, s-au descurcat onorabil!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele speciale au închis bulevarul Kiseleff pentru un exerciţiu antiterorist FOTO Mihaela Cojocariu
Trupele speciale au închis bulevarul Kiseleff pentru un exerciţiu antiterorist FOTO Mihaela Cojocariu

Şoseaua Kiseleff a fost închisă parţial, miercuri seara, de la ora 20.00, timp de patru ore, atât pentru şoferi cât şi pentru pietoni. Trupele Serviciului Independent de Intervenţie şi Acţiuni Speciale (SIIAS) au simulat un exerciţiu antiterorist desfăşurat simultan în nouă ţări europene. Scenariul: 23 de persoane sunt luate ostatice într-un autobuz, iar teroriştii cer 23 de milioane de euro pentru a le elibera.

UPDATE 22.15 Ministrul de Interne Radu Stroe i-a felicitat pe toţi cei care au luat parte la simulare, subliniind faptul că sunt foarte bine pregătiţi.

„Vreau să felicit aceşti băieţi. Totul este să fii pregătit în timp real, ceea ce fac ei astăzi fac foarte bine. Există o precizie, s-a lucrat la minut, ne-am descurca foarte bine şi dacă acest scenariu ar fi real”, a declarat ministrul.

Simularea unei operaţiuni antiteroriste pe Kiseleff

La rândul său, şeful SIIAS s-a declarat mulţumit în proporţie de 90% de exerciţiu. Totuşi, a explicat el, mai sunt şi lucruri care trebuie îndreptate.

„Nu vă pot dezvălui care au fost nemulţumirile mele, ele sunt puţine, dar e bine că le ştim şi că le putem corecta şi preveni pe viitor”, a spus şi Teodor Stanca.

UPDATE 21.57 În scurt timp, ministrul de Interne şi oficialităţile din ţările participante vor ieşi la declaraţii în legătură cu atacul terorist de astăzi.

Echipajul SMURD a luat răniţii din autobuz şi a plecat spre o unitate sanitară. De asemenea, în acest moment a intervenit unitatea Nuclearo-Bacteriologico-Chimica (N.B.C.) din cadrul Poliţiei, care va face o inspecţie a autobuzului.

UPDATE 21.53 Au intervenit şi pirotehniştii.

UPDATE 21.47 Operaţiunea de salvare continuă prin intervenţia echipajului SMURD. O parte din persoanele care se aflau în autobuz au fost adăpostite în Şcoala nr. 11 din Capitală.

UPDATE 21.45 Operaţiunea de salvare a demarat.

UPDATE 21.38 Autobuzul cu terorişti şi ostatici a ajuns la Muzeul de Geologie din Capitală, după ce a circulat pe mai multe artere din Bucureşti în cursul zilei de azi.

UPDATE 18.00. Scenariu: Teroriştii continuă  să deţină controlul asupra autobuzului în care sunt ţinuţi cei 23 de ostatici.

Cererea lor pentru autorităţile române este una clară: un milion de euro pentru fiecare persoană răpită. Este o perioadă de tatonări, în care negociatorii din poliţie încearcă să tragă cât mai mult de timp pentru a putea fi stabilită o strategie clară de intervenţie.

„Între timp, se informează şi Centrul de Comandă European. Echipele de negociatori din cadrul poliţiei ţin legătura cu teroriştii. Se analizează în ce zonă ar trebui să se facă intervenţia, astfel încât să nu fie prinse la mijloc şi victime colaterale. Aşa că, se caută o zonă cât mai retrasă pentru a declanşa atacul stabilit minuţios de către autorităţile române“, susţin surse din cadrul Poliţiei.

După ora 20.00, se va declanşa atacul propriu-zis.

Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor ca, pe durata restricţiei, să folosească rutele ocolitoare Şoseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu - bulevardul Aviatorilor - Piaţa Victoriei şi Şoseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu - bulevardul Ion Mihalache - Piaţa Victoriei.

În intervalul orar 20:00 - 24:00, traficul rutier şi pietonal pe Şoseaua Kiseleff va fi închis pe tronsonul cuprins între străzile Arhitect Ion Mincu şi Monetăriei, a precizat Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Începând cu ora 20.00, pe şoseaua Kiseleff va fi organizat, de către Poliţia Română, un exerciţiu al trupelor SIIAS, intitulat ƒ„Atlas Common Chalange-2013“, în timpul căruia va fi simulată o salvare de ostatici.

„Exerciţiul este organizat la nivel european, concomitent în nouă ţări - Norvegia, Estonia, Olanda, Portugalia, Belgia, Italia, Austria, Slovacia şi România - la activităţi participând toate structurile de intervenţie din statele membre. La exerciţiul din România participă, alături de SIIAS, echipe ale poliţiilor din Bulgaria, Grecia şi Cipru“, au anunţat miercuri oficiali ai  Poliţiei Române.

"Acţiunea - care va fi aceeaşi şi se va desfăşura în acelaşi timp în cele nouă ţări - va începe la ora 14.30 când 23 de pasageri aflaţi într-un autobuz sunt luaţi ostatici de un grup de patru terorişti, foşti militari căzuţi în dizgraţie din cauza faptului că s-au ocupat şi cu activităţi infracţionale. Potrivit scenariului, aceştia sunt supăraţi pe autorităţile din cele nouă ţări din cauza percheziţiilor din ultimele zile făcute la locuinţele lor şi apropiaţilor lor. Imediat ce la 112 se primeşte apelul cu privire la luarea de ostatici, poliţia intră în alertă şi încep negocierile. Teroriştii cer ca până la orele 23.50 să primească un milion de euro pentru fiecare om aflat în autobuz. Până la ora 20.00 autobuzul se va plimba prin toată Capitala, timp în care negociatorii Poliţiei vor încerca să-i convingă pe terorişti să elibereze ostatecii. La ora 20.00, când va fi oprit şi traficul în zona Kiseleff, începe asaltul trupelor antitero asupra autobuzului.

Acesta este primul exerciţiu de o asemenea amploare făcut în Europa şi vizează asigurarea unei reacţii imediate a componetelor grupului ATLAS, structurilor naţionale de comandă şi a forţelor specializate şi de sprijin în gestionarea unei crize în domeniul criminalităţii organizate şi terorismului", au explicat oficiali ai Poliţiei scenariul acţiunii internaţionale de astăzi.

Grupul „Atlas” reuneşte 32 de formaţiuni de intervenţie ale unităţilor de Poliţie din statele Uniunii Europene şi a apărut în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Aceste unităţi de elită sunt coordonate în plan tactic de Task Force-ul Şefilor de Poliţie. În contextul consacrării terorismului ca nouă formă de război neconvenţional şi asimetric, Consiliului Europei a delegat Task Force-ul Şefilor de Poliţie al ţărilor membre UE să organizeze o întâlnire a reprezentanţilor unităţilor speciale de intervenţie din aceste ţări. În cadrul acestei întâlniri a fost înfiinţat Grupul „Atlas”. Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) a devenit membru al grupului „Atlas” odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite