Reforma justiţiei din România trece Prutul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Premierul moldovean Maia Sandu va pune la dispoziţie un număr de telefon pentru cetăţenii care vor să denunţe crimele regimului Plahotniuc. Ea va înfiinţa totodată un birou de politici anticorupţie şi reformă a justiţiei format din experţi naţionali şi internaţionali, inclusiv din România.

„Noi toţi cunoaştem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri. Foarte multe abuzuri. Multe dintre ele sunt cunoscute, dar şi mai multe încă nu sunt cunoscute. Suntem determinaţi să le investigăm şi să solicităm aplicarea pedepselor meritate în faţa unor judecători independenţi. Pentru aceasta însă, avem nevoie de probe. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră deţin astfel de probe, dar, pe bună dreptate, nu aveţi încredere în procurori. Nici eu astăzi nu am încredere în Procuratura care încă este controlată de Plahotniuc. Asigurarea unei independenţe veritabile a procurorilor este prioritatea noastră. Până asigurăm însă independenţa procurorilor, vă îndemn să aveţi încredere în noi, să aveţi încredere în mine. Vom anunţa, în scurt timp, un număr de telefon de încredere ca toate persoanele care deţin probe despre crimele comise de Plahotniuc şi apropiaţii lui, despre influenţele exercitate de aceştia, despre demiterile pentru simplul fapt că oamenii nu au vrut să meargă la o manifestaţie organizată de PDM sau invers – au ieşit la un protest împotriva regimului Plahotniuc – să mi le prezinte. Informaţia primită va fi verificată de persoane din imediata mea apropiere, în care eu am deplină încredere. Noi vom insista ca procurorii sau alte servicii responsabile să investigheze adecvat fiecare acuzaţie“, a menţionat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, a menţionat ea, pentru demascarea abuzurilor fostului regim, pedepsirea celor vinovaţi şi eliberarea instituţiilor de corupţie, „anunţ astăzi crearea unui Birou de politici anticorupţie şi reformă a justiţiei pe lângă cabinetul prim-ministrului Republicii Moldova, cu participarea experţilor locali şi internaţionali, inclusiv a experţilor din România care au stat la baza reformelor în justiţie şi crearea instituţiilor anticorupţie în România“. Maia Sandu nu a precizat însă despre cine anume este vorba.

Secretul din sertarele procurorilor va fi făcut public

În plus, noul premier a menţionat că va expedia săptămâna aceasta, din numele prim-ministrului Republicii Moldova, o scrisoare companiei „Kroll“, care a investigat frauda bancară din Republica Moldova, în care va solicita o copie a celui de-al doilea raport secretizat de fosta guvernare. „Vom cere raportul «Kroll-2», pentru a afla mai multe detalii despre investigarea furtului miliardului de dolari, despre cei implicaţi şi, cel mai important, despre destinaţia banilor delapidaţi“, a spus Maia Sandu.

Ea a îndemnat toţi funcţionarii care au deservit fostul regim, punând la cale tot felul de scheme dubioase, iar acum încearcă „să se linguşească pe lângă şefi, pentru a-şi asigura un loc confortabil“, să demisioneze şi să-şi aştepte sancţiunea care va veni după eliberarea justiţiei. „Noi apreciem oamenii sinceri şi corecţi, nu pe cei care îşi schimbă pălăria odată cu puterea. Iar cei care au servit fostul regim prin abuzuri şi punând la cale tot felul de scheme dubioase trebuie să plece. Nu vom putea colabora din cauza toleranţei zero la corupţie a noii guvernări. Chiar astăzi am discutat cu câţiva conducători din Guvern, care au făcut parte din regimul oligarhic, şi le-am explicat că avem viziuni radical diferite cu privire la buna guvernare în folosul cetăţeanului. Decizia lor de a-şi da demisia este una aşteptată de cetăţeni“, a menţionat Maia Sandu.

Ea a precizat în acest sens că cei cu care a discutat deja sunt membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, şi directorul general al Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răilean. Maia Sandu a precizat că nu a cerut demisia celor trei, însă le-a transmis că există suspiciuni asupra activităţii pe care au desfăşurat-o până acum şi urmează a fi efectuate cercetări.

Democraţii îşi intră în rolul de opoziţie

La rându lor, democraţii numesc asta „şantaj şi măsuri represive“. Ei atenţionează societatea şi misiunile diplomatice asupra „unui amplu proces demarat de regimul PSRM-PAS-PPDA de forţare a unor funcţionari publici să demisioneze“. Potrivit PDM, „funcţionarii sunt ameninţaţi cu dosare penale privind activitatea lor anterioară, daca nu demisionează“.

Din cauza viziunilor geopolitice diametral opuse ale partidelor care formează majoritatea parlamentară, preşedintele Igor Dodon a propus un moratoriu „pe subiecte care dezbină“, pentru ca noua guvernare „să se consolideze şi să reziste“. Potrivit lui, la 14 iunie 2019 a început o nouă etapă istorică pentru Moldova. „Cele mai mari dificultăţi abia urmează. Regimul a suferit o înfrângere răsunătoare, însă nu a plecat definitiv. El s-a ascuns în toate structurile de stat, în organele de forţă, în administraţiile publice locale. El doreşte să se revanşeze cât mai curând şi va încerca să destabilizeze situaţia în toate domeniile economiei şi sferei sociale, iar noi primim deja primele semnale în acest sens. Pentru acest plan, el are suficiente forţe şi posibilităţi“, apreciază Dodon.

Dodon vrea moratoriu pe subiecte care dezbină

„Pentru a face faţă tuturor problemelor şi provocărilor din partea regimului care a plecat, este foarte important ca majoritatea parlamentară şi Guvernul să acţioneze în comun şi într-o echipă unită. Promit că, în calitate de preşedinte al ţării, voi face tot posibilul pentru a ajuta la depăşirea tuturor dificultăţilor, contradicţiilor şi dezbinărilor care, cu siguranţă, vor apărea. Pentru ca noua guvernare să se consolideze şi să reziste este extrem de important ca, cel puţin o perioadă, să anunţăm un moratoriu pe subiecte ideologice şi geopolitice care ne dezbină“, a scris Dodon.

Potrivit lui, momentan, sarcina primordială este asigurarea schimbării cardinale în toate domeniile – justiţie, economie, sferă socială: „Cetăţenii trebuie să ştie că aici, acasă, nu vor mai fi deschise dosare penale la apelul vreunui şef de partid sau al vreunui funcţionar de rang înalt. Antreprenorii trebuie să fie siguri că nu vor mai fi dosare penale fabricate în scopul capturării afacerilor sau eliminării concurenţilor. Fiecare funcţionar public, fiecare funcţionar guvernamental nu trebuie să se gândească la alegerile care urmează să aibă loc, ci la viitoarele generaţii. În caz contrar, el va avea o singură cale: o foaie de hârtie, un pix şi cererea de demisie“, a scris Dodon pe Facebook.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite