UPDATE Toţi turişii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara. Raed Arafat: „Nu aveam cum să îi coborâm decât cu elicopterele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara FOTO IGSU
Turiştii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara FOTO IGSU

Toţi cei peste 70 de turişti blocaţi la Bâlea Lac după ce telecabina s-a defectat în cursul zilei de marţi au fost duşi cu elicopterele în apropierea localităţii Cârţişoara. Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne a anunţat miercuri că preluarea lor cu elicopterele era singura variantă posibilă dat fiind faptul că telecabina era cea care făcea legatura pe cablu între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac.

UPDATE Operaţiunea de coborâre a turiştilor blocaţi, marţi după-amiază, la Bâlea Lac, după ce telecabina s-a defectat, s-a încheiat miercuri la prânz, aceştia fiind duşi cu elicopterul în zona localităţii Cârţişoara.

UPDATE 17 turişti de la Bâlea Lac au fost transportaţi în siguranţă în apropierea localităţii Cârţişoara, meteorologii precizând că vizibilitatea este bună în zona în care trebuie să fie evacuaţi turiştii.

Printre copiii rămaşi blocaţi la Bâlea Lac sunt liceeni din Craiova, dar şi tineri care veniseră într-un schimb de experienţă la un liceu din Craiova.

Din primele informaţii, se pare că telecabina are o defecţiune la motor, ea urmând a fi reparată de o echipă din Braşov. Hotnews.ro mai arată că patru turişti israelieni au cerut să fie coborâţi de marţi noapte, pentru că miercuri aveau avion.

Turiştii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara

    

UPDATE Cele două elicoptere care participă la misiune de recuperare a turiştilor au decolat din Cluj şi din Bucureşti, arată un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

În jurul orei 10.46, primul elicopter a aterizat la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor şi a telecabinei, pentru a-i evacua pe cei 72 de turişti, din care 45 sunt copii.

Aceştia vor fi transportaţi în apropiere de localitatea Cârţişoara, situată în apropierea zonei turistice Bâlea, unde a fost amplasat un cort încălzit. Decizia a fost luată de autorităţile din Sibiu.

La faţa locului va fi şi un echipaj SMURD.

„Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi şi nu ştim dacă mâine se va repara. Altă soluţie nu este. Sunt mai mulţi turişti dintre care un număr de copii şi nu sunt echipaţi ca să fie coborâţi în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele. Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie”, a declarat secretarul de stat, citat de Agerpres.

Turiştilor li s-au asigurat masă şi cazare gratuite

ISU a solicitat MAI ca un elicopter să ajungă la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, să-i evacueze pe cei 70 de turişti, blocaţi acolo de marţi, după ce telecabina s-a stricat. Reprezentanţii Ministerului de Interne au anunţat că unul dintre elicoptere a decolat la ora 10.00 de la Cluj, iar cel de-al doilea a decolat în jurul orei 10.15 din Bucureşti.

Turiştilor li s-a asigurat gratis şi o masă caldă.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport în această perioadă, care face legătura pe cablu, pe o distanţă de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, în condiţiile în care Transfăgărăşanul este închis din cauza zăpezii foarte mari şi a riscului de avalanşe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite