FOTO Proteste faţă de despăduririle abuzive: „Nu tăiaţi copacul că rupem capul!” Iohannis: Protestul e legitim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai multe de oraşe din România s-au desfăşurat, sâmbătă, proteste faţă de despăduririle abuzive din ţară. În Capitală, peste 2.500 de oameni au mărşăluit pe traseul Parcul Herăstrău-Palatul Parlamentului în semn de nemulţumire faţă de defrişările ilegale. Într-o postare pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat susţinerea pentru cauza manifestanţilor ieşiţi în stradă, descriind protestul drept „unul perfect legitim”.

UPDATE 20:50 Manifestaţia din Bucureşti, la care au participat peste 2.500 de oameni, s-a terminat. Organizatorii au mulţumit Jandarmeriei pentru sprijin şi presei care a scris despre defrişări. 

UPDATE 20:35 Circulaţia în faţa Casei Poporului e blocată. Se cere ca 33% din suprafaţa României să fie împădurită.

UPDATE 20:13 Numărul manifestanţilor a scăzut drastic, ajungând la câteva sute.

UPDATE 20:07 Se cântă imnul golanilor: „Noi susţinem punctul 8 de la Timişoara!“

UPDATE 20:00 Circulaţia rutieră revine la normal. Coloana a intrat în Parcul Izvor.

UPDATE 19:44 Manifestanţii scandează în faţa Institutului Cantacuzino împotriva desfiinţării acestuia: „Uniţi salvăm Cantacuzino“.

UPDATE 19:13 „Un copac de mai tăiaţi, o s-ajungeţi spânzuraţi“, se aude din mulţimte. Manifestanţii pleacă spre Casa Poporului.

UPDATE 19:07 Alexandru Arşinel priveşte pasiv, din casa sa de lângă Cotroceni, cum mulţimea îşi scandează nemulţumirile. Protestatarii strigă: „Mafia defrişează, Iohannis protejează!“, „Dacă nu vrei să îţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba“, „Iohannis, trezeşte-te!“.

UPDATE 18:51 Coloana de manifestanţi a ajuns la Palatul Cotroceni. Se strigă „Hoţii, hoţii!“. Proteste au loc şi la Cluj. Participanţii la marşul de protest faţă de defrişarea pădurilor organizat la Cluj-Napoca, al căror număr depăşeşte o mie, au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti, ei scandând „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă“ sau „Parlamentarul frate cu tâlharul“

UPDATE 18:30 Mulţimea înaintează paşnică spre Cotroceni

UPDATE 18:00 Manifestanţii au pornit au luat-o pe Calea Buzeşti. Alte bannere au mesajul: „Mafia defrişează, guvernul protejează“, „Nu tăiaţi copacul că rupem capul“. Numărul celor care protestează faţă de despăduririle abuzive în Capitală a depăşit 2.500.

UPDATE 17:52 Bicicliştii claxonează în faţa Guvernului, în semn de protest. Se scandează „Jos Guvernul” şi se afişează bannere împotriva lui Klaus Iohannis.

UPDATE 17:51 Preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat pe pagina de Facebook susţinerea faţă de manifestanţi. „Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi“, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE 17:44 Piaţa Victoriei a fost blocată, manifestanţii, în număr de peste 2.500, se deplasează către Palatul Parlamentului. Un sens de mers a fost cu totul blocat, printre figurile notabile prezente la prostest numărându-se Claudiu Crăciun, liderul mişcării Uniţi Salvăm, şi Alexandru Alexe. ONG Fest din Parcul Herăstrău alimentează manifestaţia.

UPDATE 17.00 Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri, oamenii urmând să plece într-un marş pe traseul Piaţa Victoria - Palatul Cotroceni - Palatul Parlamentului.


Protestatarii, care au venit la intrarea în Parcul Herăstrău în urma unui mesaj postat pe reţelele de socializare, scandează „România, trezeşte-te!". Mulţi dintre ei au bannere pe care scrie „Uniţi salvăm pădurile", „Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea", „Semnează petiţie de-clic.ro", „Defrişările sunt crimă", „Pădure pe butuci", „Partidele ne taie pădurile".


Manifestanţii ar urma să plece, în jurul orei 18.00, în „Marşul împotriva defrişărilor ilegale", care se va desfăşura pe traseul Piaţa Charles de Gaulle - Piaţa Victoriei - Palatul Cotrceni - Parlament.

Peste 500 de suceveni au mărşăluit împotriva tăierilor ilegale de păduri. „Stop deşertificării României” a fost mesajul protestatarilor suceveni

FOTO VIDEO Aproximativ 400 de sibieni au ieşit în stradă pentru a milita pentru protejarea pădurilor: „Nu tăiaţi copacii, se răzbună dacii”

FOTO Două proteste în Timişoara faţă de defrişările ilegale de păduri: „Îţi dau aer să trăieşti, iar tu mă nenoroceşti”

Marş de protest împotriva defrişărilor ilegale la Braşov

VIDEO De Ziua Europei, Clujul spune „Nu“ despăduririlor. Clujeni, maramureşeni şi moţi au mărşăluit pe străzile oraşului

FOTO VIDEO Proteste la Alba Iulia şi Cîmpeni faţă de exploatarea abuzivă a pădurilor

FOTO VIDEO Marşul „S.O.S. Salvaţi Pădurile!“ a adunat 70 de participanţi. Ei au cerut stoparea defrişărilor

Marş pentru păduri şi ape şi la Turnu Severin


„Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, „Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

image

Cele mai multe persoane, peste 11.000, şi-au anunţat participarea la acest eveniment care va avea loc în Piaţa Charles de Gaulle. Ulterior, cei care doresc pot participa la o „plimbare” care se va sfârşi la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Oraşele care participă până acum:


În Constanţa, pe 10 mai, va avea loc protestul „DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa", care s-a alpăturat acestei acţiuni maţiomale (

https://www.facebook.com/

events/1601220366802049/

)

Diaspora se organizează:

image

Petiţie pentru salvarea pădurilor

De asemenea, pe site-ul de-clic.ro a fost lansată o petiţie „Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer”, care a fost semnată de peste 12.000 de persoane.

„După ani de dezbateri, Parlamentul a adoptat recent o lege de modificare a Codului Silvic. Legea este departe de a fi una ideală, însă acum se află în pericol de a fi amendată din nou, la presiunea firmelor austriece. Miza este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România. În replică Holzindustrie Schweighofer, care toacă deja, la propriu, pădurile României a trecut la intimidări. Această ameninţă cu deteriorarea relaţiilor comerciale dintre Austria şi România dacă plafonarea nu este eliminată din lege. Ameninţările au funcţionat: preşedintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii şi a retrimis-o în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de HolzindustrieSchweighofer”, potrivit iniţiatorilor petiţiei.

Aceştia recunosc ca proiectul de Cod Silvic are multe lipsuri, însă spun că urgenţa este acum să nu încapă mai mult lemn pe mâna firmei austriece. 

„Insistăm asupra faptului că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe lacune (vezi observaţiile societăţii civile). Petiţia de faţă este un instrument de reacţie rapidă în faţa adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării, care poate ştirbi substanţial rolul fundamental al Codului Silvic de apărător al pădurii. Presiunea trebuie menţinută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare”, mai scriu iniţiatorii petiţiei. 

harta greenpeace defrisari adevarul
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite