Procurorul Emilian Eva a dat o explicaţie terapeutică interesului brusc pentru artă. DNA: „A dat dovadă de lipsa unor minime standarde de etică şi moralitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Eva a lucrat la DNA până în anul 2014
Emilian Eva a lucrat la DNA până în anul 2014

Procurorii DNA care l-au trimis în judecată pe magistratul  Emilian Eva arată că acesta s-a folosit de calitatea de procuror pentru a obţine venituri injuste.


Magistraţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului Tribunalului Iaşi, la data faptelor, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Bianca Mădălina Eva şi Ioan Eva, fiica şi nepotul magistratului ieşean, pentru mărturie mincinoasă.

Ce spune procurorul despre Eva

Procurorii DNA arată în rechizitoriu că: “Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpatul, pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale a dat dovadă de lipsa unor minime standarde de etică şi moralitate, interpunând în activitatea ilicită desfăşurată, membrii ai familiei acestuia şi folosindu-se de calitatea de procuror pentru a obţine venituri injuste.

Explicaţia terapeutică

Potrivit procurorului, EmilianEva a dat o explicaţie terapeutică interesului brusc declanşat pentru artă, în vara anului 2014:
„După ce am plecat de la DNA-S.T.Iaşi am intrat într-o stare de depresie şi am găsit ca remediu studierea diverselor cataloage care conţineau picturile unor pictori cunoscuţi. Precizez că am studiat în perioada iulie-august 2014 destul de mult, devenind în timp interesat de achiziţionarea de picturi”.


Ancheta continuă pentru alte fapte

După trimiterea în judecată al lui Emilian Eva, procurorii au disjuns o parte din anchetă şi vor continua cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: tăinuire, prev.de art.270 C.p. rap.la art. 81 din Legea 182/2000 şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii, prev.de art. 12 lit.b din Legea 78/2000 şi fals intelectual prev.de art. 321 C.p. şi înşelăciune, prev.de art. 244 alin.1 şi 2 C.p.

Fratele, cercetat

O altă parte din anchetă îl vizează şi pe fratele lui Emilian Eva, Lucian Eva - manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Profesor dr. Nicolae Oblu”, unitate sanitară publică de pe raza municipiului  Iaşi. Procurorii vor continua cercetările în cazul acetuia pentru: spălare a banilor,  prev.de art. 29 lit. b din Legea 656/2002 şi fals în declaraţii, prev.de art. 326 C.p. cu ref.la art.28 din Legea 176/2010.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite