Primarul mort, agent electoral pentru nevastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adamclisi au avut loc ieri alegeri, după ce, în martie, edilul comunei, Emil Burcea, a murit în urma unui atac de cord. Fotoliul de şef al localităţii a fost vânat în ultimul tur de scrutin de Marieta Burcea (PSD), văduva fostului primar, şi de Anton Burcea (PDL).

După o lună de campanie electorală acerbă, duminică a fost ziua „zero" pentru alegerea viitorului primar al comunei constănţene Adamclisi. Lupta s-a dat între Marieta Burcea, soţia defunctului primar Emil Burcea, candidatul PSD, şi Anton Burcea, candidatul PDL.

Mai citiţi şi:

Constanţa: Trupul lui Emilian Burcea a fost adus acasă din Bulgaria

Constanţa: Emilian Burcea a fost declarat cetăţean de onoare al judeţului

Coincidenţa dintre numele celor doi, zvonurile lansate de agenţii electorali şi de o parte şi de cealaltă, risipa de bannere şi materiale electorale de tot felul, i-au băgat la idei până şi pe cei mai nepăsători locuitori care au ieşit cu mic, cu mare să participe la votare şi să comenteze evenimentul la colţ de stradă la un pahar de apă. Asta pentru că, din exces de zel, provocat de prea multele reclamaţii ale combatanţilor, poliţiştii au interzis cârciumarilor să vândă alcool.

La pândă

Duminică la prânz, localitatea era în fierbere. Niciun magazin nu scăpase netapat cu afişe, de pe nicio terasă nu lipseau observatorii atenţi ai procesului electoral. „Miza" cea mai mare s-a pus pe secţia de votare din centrul comunei, amenajată în premieră în căminul cultural. Secţia era pândită din ambele părţi de simpatizanţii candidaţilor, înarmaţi cu suc şi seminţe, ca pentru o lungă şi resemnată aşteptare.

Spre necazul pesediştilor, pedeliştii şi-au găsit un post mai bun, taman peste drum de secţie, în curtea unui simpatizant de-al lor, de unde făceau tam-tam şi sunau de câte ori li se părea ceva suspect. Pesediştii îşi stabiliseră cartierul general mai în capătul străzii, la un magazin de unde îşi supravegheau adversarii să nu facă ceva suspect.

Marieta Burcea a folosit în campanie poza ei, alături de cea a defunctului soţ, cu sloganul „Să continuăm împreună proiectele lui Emil". Defunctul este proiectat în partea de sus a bannerelor şi afişelor, într-o atitudine de tutore şi sfătuitor pe care nu ar mai putea să o aibă decât dacă e să credem în viaţa de apoi.

„E poza lui pentru că a fost soţul meu. Eu am vrut aşa, poate mă ajută de acolo, din cer. A fost mandatul lui şi vreau să-l duc mai departe", a spus văduva, acum aspirantă la un loc de primar.În centrul comunei apare şi Anton Burcea. „Cred că am experienţă pentru o localitate rurală, sunt inginer agronom", a spus el. Singurul incident electoral din turul II s-a produs sâmbătă seară când doi răspândaci au fost prinşi împrăştiind materiale defăimătoare despre unul dintre candidaţi.

Electorat dezorientat

Prezenţa la vot era la jumătate faţă de turul I, aşa că la secţii s-au dus numai simpatizanţii înfocaţi şi cu adevărat devotaţi. Mai mult, cei care au vrut să tragă chiulul au fost târâţi de rudele mai conştiincioase la secţii. „Noi nu vedem şi nu ştim carte. Ne-a luat ca Poliţia", au îngăimat doi bătrânei târâţi prin praf la subraţul unui tânăr vânjos, probabil nepotul.

„Ce mă interesează pe mine cine iese primar? Io mi-aştept moartea. Am votat că m-a chemat", a suspinat printre două fumuri un bătrânel care a refuzat să spună cine l-a smuls cu toiag cu tot şi l-a adus până în centru să-şi facă datoria de cetăţean.

Părăsim Adamclisi sub privirile cercetătoare şi bănuitoare ale localnicilor, alimentaţi cu zvonuri paranoice, mestecate între două seminţe până la lăsarea serii când vor putea să-şi ia şi câte o bere.

Văduvele vor la primărie

Teodora Buliga, soţia fostului primar din Răchiţi, judeţul Botoşani, a pierdut, la 31 mai, alegerile pentru funcţia de primar al comunei. Fotoliul de edil-şef rămăsese liber în urma decesului soţului său, primarul Toader Buliga.

La sfârşitul lunii aprilie 2007, Ştefania Burnea a intrat în cursa electorală pentru primăria comunei doljene Cerăt, pe locul rămas liber în urma decesului soţului său, Grigore Burnea. Văduva lui Burnea a pierdut alegerile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite