Plângere penală împotriva lui Sebastian Cucoş. Ar fi indus în eroare organele judiciare cu tentativa de lovitură de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Cucoş soseşte la Parchetul General 21 septembrie 2018 FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Sebastian Cucoş soseşte la Parchetul General 21 septembrie 2018 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Deputatul USR Stelian Ion a depus, vineri, la Parchetul General o plângere pe numele colonelului Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, pe care-l acuză de inducerea în eroare a organelor judiciare pentru că a susţinut că protestul din 10 august a fost o tentativă de lovitură de stat. Plângerea este semnată de 28 parlamentari USR.

”Am venit la Parchetul General pentru a depune un denunţ împotriva lui Sebastian Cucoş, actualul prim-adjunct al şefului Jandarmeriei, fost şef al Jandarmeriei Române pe 10 august 2018. Denunţul nostru, formulat de mine şi de colegii mei, 28 de parlamentari USR, se referă la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare. Sebastian Cucoş a minţit în mod inacceptabil organele judiciare, a minţit procurorii, spunând că pe 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Este o minciună absolut ridică”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, citat de Mediafax.

El a precizat că USR a făcut acest demers deoarece nu a existat o autosesizare.

”Este foarte grav că un oficial, un funcţionar, un şef al Jandarmeriei foloseşte instituţia sa pentru a induce în eroare organele statului. Este o pată pe care o pune pe uniforma de jandarm. Şi-a bătut joc prin demersul său de societatea românească şi de Jandarmerie. Aceşti şefi - Cazan, Cucoş, Sindile - au produs deservicii foarte mari acestei instituţii”, a adăugat deputatul USR.

În opinia lui, sesizarea DIICOT privind tentativa de lovitură de stat depusă de Sebastian Cucoş a avut trei obiective.

”Primul obiectiv a fost să-i dea o aparenţă de veridicitate şi un argument lui Liviu Dragnea atunci când aberează pe toate posturile că a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Al doilea obiectiv în reprezintă o şicană procedurală, pentru că doreşte declinarea competenţei către DIICOT. Al treilea obiectiv pare acela de a-l folosi ca apărare în dosarul 18/2018, în care el însuşi este cercetat. Se pare că are aceeaşi consultanţi cu dl. Liviu Dragnea, pe considerentul că cea mai bună apărare este atacul”, a mai spus Stelian Ion.

La patru zile de la protestele din 10 august, şeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş a susţinut o conferinţă de presă în care a dat asigurări că jandarmii şi-au făcut datoria şi că îşi merită respectul, susţinând că cei vinovaţi vor plăti, fără însă a face vreo precizare lagată de modul de coordonare a intervenţiei Jandarmeriei de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, el a făcut un apel la români: "În anul centenar, haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere".

În 12 septembrie, Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale. Plângerea a fost depusă de către Sebastian Cucoş.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Parchetul General anunţa la începutul acestei luni că la Secţia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite