Blocaj la Bruxelles. Parlamentul European a acuzat Consiliul că cedează presiunii Guvernului român. E incertă următoarea rundă de negociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Parlamentul European a reafirmat că Laura Codruţa Kövesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European. Joi, a treia rundă de dezbateri a eşuat. A patra rundă, care trebuia să aibă loc pe 10 aprilie, a fost amânată, pe motiv că  în aceeaşi zi e programat şi Consiliul European dedicat Brexit-ului. Consiliul UE va propune noua dată de negociere.

Consiliul UE îşi reafirmă susţinerea pentru candidatul francez la postul de procuror-şef european

În urma declaraţiei de susţinere din plen a Preşedintelui Tajani şi după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului şi-a „reiterat sprijinul continuu acordat doamnei Kövesi, fost procuror anti-corupţie în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziţia guvernului român. De asemenea, echipa a cerut Consiliului să îşi reconsidere poziţia. Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament şi Consiliul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European", a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile.

„Procurorul-şef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE”, a concluzionat acesta. 

„Opoziţia cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităţilor române scot în evidenţa curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European. Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a declarat şi vicepreşedinta Comisiei de libertăţi civile, Judith Sargentini(Greens/EFA, Olanda).

Negociator, Parlamentul European: „Kövesi este cel mai puternic candidat”

„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Doamna Kövesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă ", a declarat joi Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), preşedinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, în urma celei de-a treia runde de negocieri, care a eşuat.

„Vorbim şi despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deţine în prezent niciun post cheie în UE ", a adăugat oficialul european.

În urma preselecţiei de către o comisie de experţi, Parlamentul şi Consiliul trebuie să aleagă acum între Kövesi şi Jean-François Bohnert din Franţa. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite