Noua Lege a poliţistului: puteri sporite împotriva protestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Controversata modificare legislativă care dă puteri sporite poliţiştilor, iniţiată de Carmen Dan şi Florin Iordache, a fost votată, miercuri, de Camera Deputaţilor cu 173 de voturi pentru, 82 contra şi 6 abţineri.

Astfel, printre altele, s-a introdus o prevedere care le permite poliţiştilor legitimarea şi chiar ducerea la secţie a românilor care participă la proteste neaprobate. Confom actului normativ, în acest caz, poliţiştii pot folosi şi forţa dacă este nevoie. 

Concret, la articolul 32 se arată că „poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când (…) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”. Astfel poliţiştii pot primi, când situaţia o impune, misiuni asemănătoare celor ale jandarmilor, lucru ilegal în prezent. 

Poate interzice accesul sau cere evacuarea

În plus, actual normativ, care modifică, printre altele, legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române prevede că poliţistul poate interzice, fără un mandat, accesul în anumite obiective. 

Astfel, la articolul 31 alineatul 1, se introduce o nouă prevedere la atribuţiile poliţiştilor: „să interzică temporar, pătrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii, sau integrităţii coporale a sa ori a altor pesoane".

Un alt amendament prevede posibilitatea ca poliţiştii să organizeze un soi de potere populare pentru arestarea unor persoane. Agenţii vor putea "să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale".

Opoziţia a protestat

Cu ceva timp în urmă, PNL şi USR au reclamat abuzurile pe care poliţiştii le pot face prin această lege. Concret, liberalii au susţinut că legea a preluat dintr-un alt act normativ o serie de prevederi controversate. Acest lucru a fost subliniat de liberali în şedinţa cu scandal în care proiectul de modificare legislativă a primit raport de adoptare în Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei.Totul a culminat cu o părăsire a sălii de către  parlamentari liberali.  Pe de altă parte, reprezentanţii USR au anunţat că vor vota împotriva proiectului de lege, precizând că iniţiativa conţine „numeroase prevederi nocive”.

Cu toate acestea legea a fost votată, ieri, iar actul normativ va fi depus la secretariatul general pentru 5 zile, termen în care se poate face o sesizare de neconstituţionalitate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, actul normativ merge la promulgare către Palatul Cotroceni.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, au depus, în luna martie, la Senat o iniţiativă legislativă privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române în care au preluat o serie de prevederi controversate, declarate neconstituţionale în urma unei sesizări a preşedintelui Klaus Iohannis. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite