Mossadul anchetează Black Cube, firma care ar fi spionat-o pe Kovesi

Mossadul anchetează Black Cube, firma care ar fi spionat-o pe Kovesi

Cei doi detectivi Black Cube sunt arestaţi preventiv

Serviciile de securitate israeliene au lansat o investigaţie amănunţită a firmei israeliene Black Cube, „înfuriate“ de recentele activităţi de spionaj asupra şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, scrie site-ul de analize strategice de securitate Intelligence Online, care citează surse din Tel-Aviv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serviciile secrete israeliene au lansat o anchetă „detaliată” a activităţii companiei Black Cube după ce, în data de 3 aprilie, doi detectivi israelieni angajaţi ai firmei, Weiner Ron şi Geclowicz David, au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. 

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Ron Weiner şi David Geclowitz ar fi reuşit să pună pe un suport USB datele pe care apucaseră să le sustragă de la Kovesi, mai menţionează site-ul israelian de analize strategice.

Intelligence Online precizează că atât Weiner şi Geclowicz, cât şi cofondatorii Black Cube, Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii israelieni, sunt suspectaţi de autorităţile de la Bucureşti că ar fi vinovaţi de violarea contului de e-mail al şefei DNA, Laura Kovesi, în contextul în care procurorii din subordinea acesteia îl investighează pe miliardarul israelian Benny Steinmetz pentru afaceri imobiliare ilegale în România.

Intelligence Online susţine că România ia în calcul emiterea unor mandate de arestare internaţională împotriva lui Zorella şi Yanus, care nu au părăsit teritoriul Israelului. Sursa citată precizează că, „deşi nu se pune problema ca autorităţile israeliene să-i predea pe cei doi, activitatea companiei s-ar complica în cazul în care cei doi şefi executivi nu ar putea călători liniştiţi în Europa, de teama arestării”.

Cum au acţionat suspecţii

Procurorii DIICOT precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

DIICOT cere arestarea unui al trei israelian

Mai mult, pe 14 aprilie, DIICOT a anunţat că cere arestarea în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef  DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Barkstein este un fost ofiţer de informaţii şi lucrează la firma privată de investigaţii Black Cube, fondată de Avi Yanus şi Dan Zorella, şi ei foşti ofiţeri în Mossad, de asemenea suspecţi în dosar.

Potrivit procurorilor, Barkstein era cel care trebuia să primească informaţii strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kövesi, sparte pentru colectare de informaţii private, arată EurActiv. Însă, când complicii lui au fost reţinuţi, israelianul ar fi reuşit să fugă din ţară, în Bulgaria. De la Sofia, el ar fi luat avionul la Londra, biletul fiind achitat de fima Black Cube.

Tribunalul Bucureşti stabilise iniţial ca cererea DIICOT să se judece pe 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai. Oficiali de la Tribunal au explicat că în procedura de citare, în astfel de cazuri, Israelul nu acceptă termen mai scurt de 40 de zile. 

Potrivit legii, Barkshtein trebuie citat la domiciliul său, pentru a afla oficial că procurorii cer arestarea sa la Bucureşti, şi pentru a-şi putea pregăti apărarea cu ajutorul unui avocat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările