Măsurile de siguranţă luate de Poliţie pentru anul universitar 2019-2020. Ce recomandă oamenii legii studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română a reluat activităţile educativ-preventive şi controalele în apropierea centrelor, campusurilor universitare şi a căminelor studenţeşti. Marţi, 1 octombrie, cu ocazia deschiderii noului an universitar, în zona unităţilor de învăţământ vor patrula mai mulţi agenţi de poliţie, astfel încât, noul an să înceapă în siguranţă. Cu această ocazie, poliţiştii au mai multe sfaturi pentru studenţii care vor fi cazaţi în cămine sau la gazdă.

Din cele 1.177 de unităţi de învăţământ superior, incluse în itinerariul patrulelor de poliţie, odată cu debutul anului universitar, în 92,69% dintre acestea sunt asigurate cu pază.

„Poliţiştii au inclus, în itinerariile lor de patrulare, cele 1.177 de unităţi de învăţământ universitar din ţară (universităţi, filiale, cămine studenţeşti, biblioteci, case de cultură studenţeşti), iar de marţi, vor acţiona suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru ca noul an universitar să înceapă în siguranţă. Echipajele de poliţie rutieră vor fi în teren pentru fluidizarea traficului rutier în zona centrelor universitare, pe arterele intens circulate”, a anunţat, duminică, Poliţia Română, informează news.ro. 

În anul universitar 2018 – 2019, faptele penale sesizate în aceste zone a fost în scădere cu 30% faţă de anul precedent.  
În anul universitar trecut, Poliţia Română a desfăşurat 1.836 de acţiuni şi controale, dintre care 884 au vizat respectarea Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Astfel, verificările poliţiştilor arată că, din totalul celor 1.177 de unităţi cu destinaţie universitară, 92,69%, sunt asigurate cu pază (fie proprie, prin societăţi specializate de pază sau pază mixtă).

Comparativ cu sfârşitul anului universitar anterior (2017 - 2018), numărul unităţilor de învăţământ superior asigurate cu pază proprie a crescut cu 4%. De asemenea, o creştere au înregistrat şi unităţile universitare asigurate cu pază mixtă (peste 10%), iar în ceea ce priveşte dotarea lor cu sisteme de alarmare împotriva efracţiei sau cu sisteme video, acestea au crescut cu aproape 10%.

Majoritatea faptelor penale sesizate în anul universitar trecut (71%), în care au fost implicaţi în principal studenţi, au avut loc în incinta unităţilor universitare, restul petrecându-se în apropierea lor.

Infracţiunile sesizate în incintă au fost mai puţine în anul universitar 2018 – 2019, faţă de cel precedent, cu 9%, iar cele sesizate în zona adiacentă, cu 30%. Ponderea o reprezintă furturile, al căror număr a scăzut cu peste 14%.

Pe parcursul anului, poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale comise în aceste zone. Astfel, în urma intervenţiilor desfăşurate, au fost aplanate peste 100 de stări conflictuale.

Recomandările poliţiştilor pentru studenţi:

  • În cămin sau în chirie, oriunde alegeţi să vă mutaţi, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate pe holuri, alei, ori în faţa căminului.
  • Nu lăsaţi geamurile, portierele şi portbagajul autoturismului deschise, chiar dacă îl părăsiţi pentru scurt timp şi aveţi bunuri la vedere în interiorul maşinilor (borsete, laptop, acte, genţi etc.).
  • Pentru ca drumul cu trenul spre localitatea în care alegeţi să urmaţi studiile să fie lipsit de probleme, aveţi grijă de bagaje şi în relaţiile cu necunoscuţii!
  • Nu înstrăinaţi cheia camerei, dând posibilitatea unor persoane rău intenţionate să confecţioneze o copie după aceasta.
  • Fiţi atenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător ori despre care aveţi puţine informaţii şi nu îi găzduiţi în cămin.
  • Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în cămin.
  • Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv.  Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite