Peste 30 de persoane suspectate de infracţiuni informatice, audiate pentru înşelăciuni de peste două milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au fost aduse miercuri la audieri FOTO Arhivă Adevărul
Mai multe persoane au fost aduse miercuri la audieri FOTO Arhivă Adevărul

Peste 30 de persoane, din două grupări infracţionale suspectate de infracţiuni informatice şi înşelăciune, sunt audiate, miercuri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în urma unor percheziţii în Bucureşti, Teleorman, Constanţa şi Dolj. Prejudiciul a fost estimat la peste două milioane de euro.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut, miercuri, 40 percheziţii, în Bucureşti, Alexandria, Zimnicea, Craiova şi în localităţi din judeţul Constanţa, fiind vizate două grupări infracţionale organizate, suspectate de infracţiuni informatice, infracţiuni prevăzute în legea comerţului electronic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Anchetatorii audiază peste 30 de persoane, la sediile DIICOT - Structura Centrală, respectiv Serviciul Teritorial Bucureşti.

Într-unul dintre cazuri, anchetatorii au stabilit că, în perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013, 23 de persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, cu ramificaţii transfrontaliere, şi au comis fapte de înşelăciune prin sisteme informatice, fraudă informatică şi fals informatic.

„Astfel, prefigurând obţinerea de importante beneficii materiale, persoanele în cauză au indus şi menţinut în eroare un număr semnificativ de cumpărători pe segmentul on-line, în cadrul platformelor electronice comerciale www.cars.com şi www.craigslist.com. Ca modalitate efectivă de acţiune, învinuiţii postau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului”, se arată într-un comunicat emis de procurori.

Totodată, membrii grupării le transmiteau victimelor facturi fictive, din care să rezulte realitatea tranzacţiilor întreprinse fraudulos.

Aceştia ar fi fost sprijiniţi de complici aflaţi în Statele Unite ale Americii, care ridicau banii şi trimiteau în România între 40 şi 60% din aceste sume. Pentru ridicarea banilor erau utilizate „săgeţi”, coordonate direct de către liderii grupării.

Astfel, gruparea infracţională ar fi produs un prejudiciu estimat până în prezent la peste două milioane de euro.

Anchetatorii au ridicat din locuinţele membrilor grupării laptopuri, unităţi centrale de calculator, memory disk-uri şi sume de bani în lei şi valută.

A doua grupare, specializată în operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate

În cazul celei de-a doua grupări, DIICOT arată că aceasta era structurată pe două paliere, fiind formată din 13 persoane care, în perioada decembrie 2012 - noiembrie 2013, sub conducerea lui G.D.C, ar fi făcut operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate.

„Astfel, se reţine faptul că, o parte din membrii grupării după ce au intrat în posesia datelor de identificare a cardurilor bancare emise de instituţii bancare din America de Sud, Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia, prin intermediul unor POS-uri aparţinând mai multor unităţi bancare, au efectuat tranzacţii frauduloase, prejudiciul estimat până în prezent fiind de 124.718 de lei”, au precizat procurorii.

Un alt palier al grupării infracţionale se ocupa de retragerea sumelor de bani, de la ghişeele băncilor, de la ATM-uri sau folosind serviciul de internet banking.

„De asemenea, se reţine faptul că s-a încercat efectuarea şi a altor tranzacţii frauduloase, în valoare aproximativ 274.000 lei, care însă nu au fost realizate deoarece prin sistemul bancar s-au primit mesaje de refuz sau suspiciune de fraudă”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT Bucureşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Craiova, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al Jandarmeriei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite