Fuduli cu panaş şi neperformanţi

Una dintre imaginile care circulă în buclă este că am fi o ţară de genii informatice care trăiesc în nenumărate bule tip Silicon Valley. Este o imagine construită şi folosită cu deosebire în discursurile patriotice în perioade electorale sau la nenumăratele momente festive, oricum electorale în esenţa lor sau de care se profită cu neruşinare pentru strângerea de capital public politic. Ce bine ar fi dacă măcar ceva ar fi şi real. Nu e.
Sa se uite d nul ziarit pe harta statelelor europene si sa spuna, in 1945 eram inaintea vreunei tari din lista ??? Dar in 89 ?? Si atunci de ce am fi acum ?? Cum ?? S-a intamplat ceva in RO ca sa depasim statele dezvoltate din Europa ??? Ma refer la capitolele educatie, stiinta, nivel de trai, IDU, scl
În 12 noiembrie 1884, in Timișoara erau puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric. Lămpile incandescente aveau filamentul din cărbune. Chiar am fost decenii întregi pe primul loc în lume la construcția de utilaj petrolier. Deci se poate. Doar că de vreo 60 de ani suntem în vrie. Din păcate. Noroc că am intrat în UE și țara s-a ridicat puternic. Acum sunt companii străine care ne învață tehnologie, inginerie sau robotică.
Cu tot respectul, d-le Saramet, dar am oarece observatii defacut la cele spuse dr dvs. mai sus. 1 "În 12 noiembrie 1884, in Timișoara erau puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric"-oare ar strica daca ne-am uita pe o harta a Europei din anul respectiv? 2 " Chiar am fost decenii întregi pe primul loc în lume la construcția de utilaj petrolier"- nu am argumente documentate sa va contrazic, dar as avea 2 intrebari, de bun simt as zice eu: a-Oare chiar concuram in mod real cu utilajele americane? b-Nu cumva volumul mare de utilaje, precum si de exploatarea lor, nu se datoreaza relatiilor politice cu tari din lumea a treia, tari cu orientari dictatoriale, la fel cum era cu exporturile masive se tractoare, camioane, etc.. Inca o data, cu respect.
Pristanda, ma bag si eu in seama. Ce va scapa la pct 2: sonde, tevi si robinete de petrol si gaz, e de fapt doua chestii: - raportul calitate / pret. Alea americane costau rau. Bune, poate superbune, dar costau. - lumea a treia, ca si noi, nu prea avea dolari sa cumpere americane. Dar cu de-astia ca noi, mai faceau un barter, ceva, mica intelegere, cam cum le dadeam cubanilor masini-unelte, contra-partida cu zahar, Apana Clab si Liheros. Saracie, na… Iar in ziua de azi nu se pune problema. Si micile aranjamente de barter care de bine de rau existau in timpul lui Ceasca au fost “rezolvate” de Petre Roman dupa lovilutie. Dupa ce a rezolvat aranjamentele de comert, a trecut la rezolvarea industriei, pen’ca “morman de fier vechi”. Asa cum era, depasita etc., avea inca niste piete. Nu numai lumea a treia, si ex-URSS, si polonezii, si ungurii si bulgarii cumparau de decenii fiare de la noi. Si tevi, si material rulant feroviar, si textile, si conserve de peste, diverse chestii. Si nu aveau nici ei bani, cel putin nu atunci, sa cumpere din vest. Dar barterul mergea. Da’ nuuuu! Si a inceput economia de BoniBon, Biskuvi, pantofi pt morti etc., daca mai tineti minte.