Fostul ministru Darius Vâlcov va fi judecat în arest preventiv, în dosarul de corupţie

Fostul ministru Darius Vâlcov va fi judecat în arest preventiv, în dosarul de corupţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Vâlcov, în arest preventiv  FOTO: Mediafax

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov va fi judecat în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia luată vineri de instanţa supremă nu este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a verificat, vineri, legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive în cazul lui Darius Vâlcov, Minel Florin Prina, Lucian Petruţ Şuşală, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, după ce în 20 mai au fost trimişi în judecată, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de atribuirea unor contracte de lucrări.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Vâlcov, în arest preventiv, pe Prina şi Şuşală, în arest la domiciliu, pe Timofte şi Tomescu, sub controlului judiciar, şi au cerut instanţei supreme să menţină măsurile preventive în cazul acestora şi în timpul judecării cauzei.

Instanţa supremă a admis cererea procurorilor şi a dispus ca cei cinci inculpaţi să aibă în continuare aceleaşi măsuri preventive.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la un alt complet de la instanţa supremă.

Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani

DNA l-a trimis în judecată, în 20 mai, pe Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, fost ministru al Finanţelor, în prezent senator, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta.

Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Pe timpul anchetei, procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său.

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: