Emil Boc :"Dacă nu luăm măsuri, în 2012, ajungem ca datoria publică să reprezinte 62% din PIB"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a prezentat duminică rezultatul discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de Jeffrey Franks. Primul ministru a declarat că şi pentru a plăti pensiile, chiar şi reduse cu 15%, tot mai trebuiie aduse de la bugetul de stat circa 1,7 milioane de euro.  Emil Boc a precizat că, în urma reducerilor fondului cu salarii cu 25%, niciun salariu nu va coborî sub 600 de lei, nivelul salariului minim pe

Băsescu: „Avem datorii de zece miliarde de euro“

Cine şi cum va strânge cureaua?

Băsescu: "Două subvenţii nu vor fi atinse: ajutorul pentru persoanele cu handicap şi alocaţiile pentru copii"

Băsescu: "Dacă nu luam aceste măsuri, anul viitor angajam un nou credit"

"Suntem nevoiţi să luăm măsuri de austeritate datorită crizei şi a ultimelor evoluţii din Grecia", a declarat Emil Boc. Acesta a învinuit fosta guvernare pentru "cheltuielile fără acoperire cu pensiile şi salariile" începând cu 2007.

Guvernul s-a obligat în faţa Fondului Monetar Internaţional să adopte măsurile de reducere a cheltuielilor până la 20 iunie, astfel încât noua tranşă din acordul cu FMI să fie eliberată la finele lunii iunie, în timp ce tranşa din împrumutul contractat de la CE va fi acordată în iulie sau septembrie.

Potrivit primului ministru, în 2007, cheltuielile cu salarile s-au ridicat la 33,7 miliarde lei, în timp ce în 2009 acestea au ajuns la 45,6 miliarde lei. În 2009, valoare fiind menţinută la acelaşi nivel. În ceea ce priveşte cheltuielile cu pensiile, în 2007 acestea s-au ridicat la 22,6 miliarde lei, iatr în 2008 au ajuns la 332 miliarde lei. În 2009, cheltuielile cu pensiile au ajuns la 39,8 miliarde lei.

"În 2009 au încercat să limităm efectele negative ale crizei", a declarat Emil Boc.

"Dacă nu luăm măsuri măsuri, în 2012, ajungem ca datoria publică să reprezinte 62% din PIB", a declarat Emil Boc. În prezent datoria publică a României este de circa 30% din Produsul Intern Brut. 

"Dacă nu luăm măsuri de austeritate şi să punem în acord ceea ce cheltuim cu ceea ce producem riscăm o datorie explozivă", a adăugat acesta.

Primul ministru a declarat că şi pentru a plăti pensiile, chiar şi reduse cu 15%, tot mai trebuiie aduse de la bugetul de stat circa 1,7 milioane de euro.  Emil Boc a precizat că, în urma reducerilor fondului cu salarii cu 25%, niciun salariu nu va coborî sub 600 de lei, nivelul salariului minim pe economie. 

Cum vrea Boc să utilizeze banii economisiţi prin reducerea salariilor bugetarilor şi  prin diminuarea pensiilor:

- Aceste măsuri ne vor permite să plătim datoriile către firme, de aproximativ 1 miliard de euro
- Vom putea asigura programul de investiţii publice, pentru că putem aduce noi locuri de muncă doar prin investiţii publice
- Vom avea un program de investiţii în mediul rural de un miliard de euro, care va începe din 15 mai.
- Vom avea bani pentru un program în infrastructura de mediu de 7 miliarde de euro
- Vom susţine un program de investiţii de 2 miliarde de euro în lucrări noi. Vom finaliza 4.000 de locuinţe ANL. Vom finaliza 500 de km de drumuri judeţene. Atât putem anul acesta, în anii următori poate vom putea mai mult.
- Vom face 1.000 de case anul acesta
- Vom realiza centura ocolitoare a Sibiului, din Orada, o parte din centura Bucureşti Nord
- Ne va permite bugetul să continuam lucrările la autostrada Transilvania şi la Bucureşti-Ploieşti, lucrări care nu se vor termina anul acesta

Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu: "Nu se va reveni la tăieri de pensii şi salarii în 2011"

Ministrul Finanţelor a precizat că "indiferent dacă se mărea sau nu taxele, noi trebuia să ajustăm salariile".

"Analiza a aratat că nereducerea cheltuielilor sociale într-un sistem în care cheltuielile de pensii sunt excesive, iar cheltuielile sociale sunt nesustenabile pentru economia românească nu ar fi rezolvat problemele pe termen lung", a adăugat Vlădescu.

"Creşterea taxelor ar fi însemnat ceva supliementar: o ajustare a poverii asupra sectorului privat, care oricum s-a ajustat. 5 procente în plus la TVA însemna ca şi cei care au plătit anul trecut pentru criză plăteau acum, iar cei care nu au plătit anul trecut, nici acum nu trebuiau să suporte costurile", a spus şeful de la Finanţe după întâlnirea cu delegaţia FMI şi cu membrii cabinetului.

Ministrul Finanţelor a declarat că reducerea pensiilor şi salariilor sunt măsuri aplicate începând cu acest moment şi la care nu se va reveni în cursul anului 2011.

Totuşi, şeful de la Finanţem Sebastian Vlădescu, a precizat că, în 2011, vor fi introduse atât o nouă lege a pensiilor care va restrânge cheltuielile cu pensiile, cât şi limite ale costurilor salariale.

"Aceste măsuri se aplică începând cu acest moment, sunt măsuri la care nu se va reveni în cursul anului 2011. În cursul anului 2011 vom avea o nouă lege a pensiilor, care va stabili un nou cadru de plată a pensiilor şi limitele în care se va încadra cheltuiala de pensii. În ceea ce priveşte cheltuiala pentru sectorul bugetar, va exista o limită a cheltuielii salariale pentru anul viitor şi o limită a numărului de personal. Din acest punct de vedere, măsurile reprezintă baza stabilizării sistemului de pensii şi a sistemului de salarizare în zona bugetară pentru o perioadă lungă de timp", a spus ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-o declaraţie susţinută la Guvern la finalul negocierilor cu FMI.

La rândul său premierul Emil Boc a arătat că se va putea vorbi de majorări salariale atunci când va fi înregistrată o creştere economică pe baze sănătoase.

UPDATE 19.00 Liderii coaliţiei guvernamentale s-au întâlnit la sediul Guvernului, la ora 17.30, pentru discuţii privind scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, urmând ca premierul Emil Boc să susţină pe această temă o declaraţie de presă la ora 20.00.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seara că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Boc a avut sâmbătă, împreună cu membrii Cabinetului, o întâlnire cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.

"Temele abordate au vizat măsurile care vor fi cuprinse în scrisoarea de intenţie la acordul stand-by cu FMI. Punctele centrale ale documentului, care cuprind măsurile deja anunţate, vor conduce la un deficit bugetar de sub 7% din produsul intern brut (PIB), mai mic decât cel înregistrat anul trecut", arată Guvernul într-un comunicat.

Reprezentaţii Fondului vor susţine luni o conferinţă de presă, în care vor prezenta concluziile vizitei în România.

O misiune FMI se află în această săptămână la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite