Ambasadorul  Statelor Unite, criticat de judecătorii din CSM, după ce a pus la zid schimbările din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Hans Klemm Foto Eduard Enea
Ambasadorul Hans Klemm Foto Eduard Enea

După ce, în cursul zilei de luni, într-un discurs a susţinut, la Facultatea de Drept, că schimbările din Justiţie ameninţă să arunce România în anul 2000, când ţara era cuprinsă de corupţie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite, a fost criticat de una dintre Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea de judecători.

„Secţia pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile privind activitatea Inspecţiei Judiciare, instituţie importantă în configuraţia autorităţii judecătoreşti, care se bucură de autonomie şi independenţă operaţională, precum şi faţă de unele aprecieri inoportune şi selective în legătură cu conduita magistraţilor. O astfel de abordare poate fi de natură a afecta  încrederea societăţii în actul de justiţie, cu precădere în magistraţi şi în organismele judiciare din ţara noastră, a căror activitate se desfăşoară exclusiv în temeiul legii”, se arată în comunicatul Secţiei pentru judecători.

Trebuie precizat că în cadrul CSM mai există o Secţie, cea a procurorilor. 

Reamintim că în discursul ţinut luni, diplomatul a acuzat Inspecţia Judiciară de politizare, susţinând că instituţia este un instrument de presiune şi intimidare al magistraţilor.

Hans Klemm a vorbit şi despre amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală, despre modificările făcute la Inspecţia Judiciară, dar şi despre protestele „de neimaginat” în trecut ale magistraţilor români, faţă de aceste schimbări.

„Pentru magistraţii care nu au fost intimidaţi, noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori”, a spus Klemm, potrivit Agerpres.

În acest context, a punctat diplomatul american, „aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică”.

„Progresul făcut de justiţia română este, de asemenea, ameninţat de către amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară”, le-a mai spus Klemm, studenţilor la Drept. El a adăugat că „aceste amendamente par create să arunce România la începutul anilor 2000”.

„Deghizate în preocupare faţă de procesul echitabil şi drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiţie independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea şi pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă”, a susţinut ambasadorul SUA.

Potrivit lui Klemm, în acest context, cooperarea internaţională în domeniul Justiţiei va fi „redusă semnificativ” din cauza „îngrijorărilor privind împărtăşirea de informaţii cu România”.

„Urmărind să facă aceste schimbări, Parlamentul s-a închis. Motivând o nevoie de a acţiona rapid şi faptul că o consultare cu toţi actorii implicaţi s-ar fi întâmplat, Parlamentul român a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor şi indicaţiile scrise ale unor experţi ai Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi al Group of States Against Corruption (GRECO)”, a completat Hans Klemm.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite