Dosarul „Tel Drum”: În ce condiţii ar putea Liviu Dragnea să scape de proces prin prescrierea faptelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea în faţa sediului DNA pe 3 septembrie 2013, când procurorii începeau să îl ia la întrebări cu privire la Dosarul Referendumului Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Liviu Dragnea în faţa sediului DNA pe 3 septembrie 2013, când procurorii începeau să îl ia la întrebări cu privire la Dosarul Referendumului Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Punerea lui Liviu Dragnea sub acuzare în Dosarul „Tel Drum” ar putea să fi venit prea târziu pentru tragerea la răspundere a fostului lider PSD. Asta deoarece faptele de care este acuzat Liviu Dragnea – abuz în serviciu, constituitre de grup infracţional organizat şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene – comise pe vremea când era şeful CJ Teleorman, sunt pe cale să se prescrie.

Potrivit normelor în vigoare, prescriptia faptelor e de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. 

Liviu Dragnea e acuzat în Dosarul Tel Drum de abuz in serviciu (2-7 ani), grup infractional organizat (1-5 ani) şi fraude cu fonduri europene (2 la 7 ani), infracţiuni pe care le-ar fi comis în perioada în care era şeful Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, adică în perioada 2000-2012. Singura situaţie în care faptele lui Dragnea ar fi departe de prescriere, e aceea în care procurorii DNA ar dovedi că el s-a implicat în grupul infracţional al TelDrum şi după ce nu a mai deţinut funcţia de preşedinte al CJ Teleorman.

De când „curge” prescrierea faptelor

„Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii”, se arată în noul Cod de procedură penală.

În cazul lui Liviu Dragnea se aplică, teoretic, legea mai favorabilă, chiar dacă data comiterii faptelor intră sub incidenţa vechiului Cod penal. Această chestiune va fi dezbătută în instanţă, odată cu debutul procesului pe fond.

Rechizitoriul în Dosarul Tel Drum cu privire la Liviu Dragnea nu este finalizat, astfel că nu se poate spune cu exactitate ce perioadă infracţională reţin procurorii cu pivire la fostul lider PSD.

Din comunicatul DNA cu privire la punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea rezultă că anchetatorii reţin o activitate infracţională a grupului care ar fi durat 16 ani.

„Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală şi persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arată DNA în comunicat.

Rămâne de văzut ce probe vor strânge procurorii pentru a dovedi că Liviu Dragnea s-a implicat în grupul infracţional organizat în jurul firmei Tel Drum şi după 2012, de când nu a mai deţinut funcţia de preşedinte al CJ Teleorman.

Pe data de 26 iunie, DNA anunţa că Liviu Dragnea este inculpat în dosarul privatizării frauduloase a companiei TelDrum.

Un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei

De asemenea, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracţiuni:

  • constituire a unui grup infracţional organizat,
  • evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
  • două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Sub coordonarea şi decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcţionarii publici ar fi acţionat în interesul unor societăţi private. Pentru funcţionarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziţionarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare şi atribuirea, în mod discreţionar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din judeţ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv şi folosită la obţinerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăţi comerciale şi membrii grupului, pentru achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile către aceiaşi membri.

„Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câştigătoare SC Tel Drum SA”, se arată în comunicatul DNA.

Ce spune Dragnea despre acuzaţiile din Dosarul TelDrum

Într-un interviu care i-a adus lui Liviu Dragnea sancţiunea ridicării dreptului de a merge la muncă, fostul şef al PSD a comantat acuzaţiile din Dosarul Tel Drum.

„Sunt citat la DNA, în dosarul cu Tel Drum. Brusc, după 3 ani, e pus din nou pe tapet, cu puţin înainte de campanie. Ce vorbeam de la început. Încep iar discuţiile şi dezbaterile despre acest dosar. Dacă mă întrebi de ce sunt acuzat, nu prea ştiu. Era vorba de două drumuri făcute cu bani europeni. Am înţeles că a rămas doar un drum în dosar. Drumurile există. În mandatul meu s-au făcut două drumuri importante pentru acel judeţ. Acolo se ştia. În 2000, când am venit preşeddinte al CJ, nu era niciun drum în firea lui. Toată lumea când trecea cu maşina mă înjura, pentru că erau pline de gropi. Lucrurile s-au schimbat. Sunt două drumuri pe care se circulă şi banii europeni au fost folosiţi pentru ele. Pe citaţie scrie că mă cheamă să-mi aducă la cunoştinţă calitatea de inculpate”, a declarat Liviu Dragnea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite