Dosarul ANRP 4. Deputatul Ioan Oltean, Crinuţa Dumitrean şi Sergiu Diacomatu, trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Oltean FOTO Mediafax
Ioan Oltean FOTO Mediafax

Deputatul Ioan Oltean a fost trimis în judecată de prorcurorii antiorupţie care au finalizat ancheta într-un alt dosar ANRP, acesta privind retrocedarea unui teren din Piteşti.

Potrivit unui comunicat emis vineri de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deputat Ioan Oltean va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.

În acest caz va mai ajunge în faţa instanţei şi Crinuţa Dumitrean, la data faptei preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, acuzată de abuz în serviciu.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu şi Sergiu Ionuţ Diacomatu, la data faptei ambii vicepreşedinţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, vor ajunge în faţa instanţei tot pentru abuz în serbiciu. 

De altfel, membrii comisiei de la acea vreme, fostul deputat Marko Atilla Gabror, Remus Virgil Baciu şi Rodica Constantinovi vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. 

Afaceristul Mihai Rotaru, beneficiarul despăgubirii, va ajunge în faţa instanţei pentru complicitate la abuz în serviciu. Pe de altă parte, Sergiu Negurici, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Ce acuzaţii aduc anchetatorii

Potrivit anchetatorilor, pe 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat contra sumei de 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş. 

Persoana respectivă ar fi vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu ar fi reuşit să obţină 

proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

După doar câteva luni însă, pe 17 iunie 2010, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Marko Atilla Gabor, Remus Baciu, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care un terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 de lei, sumă acordată drept despăgubire lui Rotaru. 

Anchetarorii precizează că membrii comisiei ştiau că Mihai Rotaru nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, el nefiind nici o personă în vârstă, dar nici una cu probleme de sănătate.

Implicarea lui Ioan Oltean

„Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa. Acest lucru  s-a realizat prin inducerea, faţă de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceştia ar putea să îşi piardă această funcţie, fiind de notorietate faptul că erau numiţi politic”, se arată în documentele anchetatorilor.

Terenul respectiv ar fi fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei (de 10 ori faţă de preţul real), ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale în acelaşi cuantum pentru persoana beneficiară a drepturilor litigioase, mai spun ancnetatorii.

Cum a fost întocmit raportul de evalaurea

În dosarul de despăgubire respectiv, Sergiu Negurici, expert evaluator, ar fi întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme. 

„În aceste condiţii, deşi inculpatul Negurici Sergiu avea obligaţia să explice, dar mai ales să ofere o evaluare în care să pună în aplicare în mod corect metodele şi tehnicile prevăzute de standardele internaţionale de evaluare, expres menţionate în procedura ce trebuia urmată pentru acordarea despăgubirilor şi deci să compare terenuri similare, a transmis explicaţii nerelevante, inapte să lămurească observaţia Direcţiei pentru Contencios şi pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale şi a păstrat aceeaşi valoare”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

Raportul astfel întocmit ar fi fost aprobat de membrii comisiei, asta deşi rezulta supraevaluarea vădită făcută de evaluatorul Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

În acest caz, Ministerul Finanţelor Publice s-a comunicat parte civilă cu suma de 98.780.835 lei.

Procurorii au dispus în dosar măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme, de către inculpaţii:

  • Mihai Rotaru -1.144.746 părţi sociale şi acţiuni,
  • Cătălin Florin Teodorescu - 100 părţi sociale,
  • Sergiu Negurici  – 10 părţi sociale,
  • Sergiu Ionuţ Diacomatu - 10 părţi sociale,
  • Lăcrămioara Alexandru – 1.038 părţi sociale,
  • Attila Gabor Marko - 14 părţi sociale,

De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin acestora.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea Supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite