UPDATE DNA cere arestarea senatorului Dan Şova. Cererea procurorilor a ajuns la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Dan Şova
Senatorul Dan Şova

Procurorii DNA cer încuviinţarea arestării senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu. Este vorba despre dosarul companiilor energetice Turceni şi Rovinari. Procurorii susţin că Dan Şova a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa de avocatură pentru a ascunde urmele posibilelor infracţiuni comise. Prejudiciul este estimat la aproape 3,5 milioane de lei.

UPDATE 14 45 Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri că, de îndată ce Ministerul Justiţiei va trimite la Senat cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, aceasta va fi tratată cu maximă celeritate.

”De îndată ce cererea va sosi la Senat, va fi tratată cu maximă celeritate, dacă va sosi astăzi, sau săptămâna viitoare”, a afirmat preşedintele Senatului, precizând că şedinţa Biroului Permanent al Senatului va lua în analiză această solicitare, aşa cum se procedează de obicei.

Călin Popescu Tăriceanu a mai arătat că solicitarea care îl priveşte pe senatorul Dan Şova, împreună cu dosarele, vor fi înaintate comisiei juridice, pentru un punct de vedere, iar ulterior, plenul va lua hotărârea privind încuviinţarea cererii de reţinere şi arestare preventivă.

”Aceste proceduri nu depind de dorinţa mea. Nu confundaţi rolul de preşedinte al Senatului, nu sunt conducătorul instituţiei ca managament, deciziile sunt luate de Biroul Permanent şi de plen. Cred că în astfel de situaţii, de o asemenea gravitate, precum arestarea preventivă, deciziile nu se iau bătând din palme. Dacă componenta administrativă poate fi pusă pe repede înainte, când e vorba de analiza comisiei juridice, acolo trebuie făcută fără presiune”, a mai declarat Tăriceanu, despre modul în care Senatul va răspunde solicitării privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova.

Întrebat de jurnalişti cum comentează solicitarea DNA în cazul lui Dan Şova, premierul Victor Ponta a spus: „Dar ce a făcut domnul Şova?“. Ulterior, după explicaţiile  ziariştilor în privinţa acuzaţiilor formulate de DNA la adresa lui Şova, Ponta a răspuns: „Nu comentez dosare penale, aş face o greşeală".

Tăriceanu: judecăm caz după caz

Întrebat cum vor vota parlamentarii formaţiunii sale în cazul cererii privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: ”Judecăm caz după caz, nu mergem pe decizii pe bandă rulantă sau pe decizii stabilite dinainte, ci pe alte criterii”.

Tăriceanu a ţinut să dea şi un exemplu în acest sens, precizând că, atunci când a fost vorba despre solicitarea privind începerea urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton şi Varujan Vosganian, au fost ”cazuri diferite”.

”În cazul acuzaţiilor de corupţie, Senatul a votat pentru, nu a avut niciun fel de rezerve. Atunci când a fost vorba de altceva, şi anume un lucru care nu e de resortul Parchetului să ancheteze, şi anume deciziile politice, Senatul a votat împotrivă. Nu e vorba despre persoană ci despre substanţa dosarului, despre cauză”, a explicatTăriceanu.

El a ţinut să menţioneze că nu a văzut dosarul lui Dan Şova şi că nu poate să se pronunţe.

UPDATE 14.00 Cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Dan Şova a ajuns la Parlament. Urmează să se stabilească data la care se va lua o decizie prin votul senatorului.

DNA a cerut Senatului încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Dan şova, cercetat în dosarele companiilor energetice Turceni şi Rovinari

Din actele de urmărire penală ale procurorilor rezultă că în perioada 2007-2009, suspectul Şova Dan-Coman a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între CER şi CET pe de o parte şi SCA „Şova şi Asociaţii” pe de altă parte, firmă de avocatură din care făcea parte şi actualul premier, Victor Ponta.

De asemenea, susţin procurorii anticorupţie, a rezultat faptul că suspectul Şova Dan-Coman în calitate de „avocat coordonator” menţiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER şi CET şi la alte instituţii contribuind efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale efectuând în plus şi activitate de consultanţă juridică în temeiul acestor contracte şi acte adiţionale.

Acte false depuse la dosar

„La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, neştampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Şova Dan-Coman şi de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziţii şi audieri.

În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Şova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni“ susţin procurorii antiocorupţie într-un comunicat.

Concret, spun anchetatorii, în perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale.

„Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general.

Plăsmuirea conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către Şova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate“, explică procurorii.

Hard-urile casei de avocatură, distruse din ordinul lui Şova

Procurorii susţin şi că Dan Şova ar fi încercat să ascundă urmele unor posibile infracţiuni. „În cursul anului 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice.

Onorarii fabuloase pentru avocatul Dan Şova

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA “Şova şi Asociaţii”. De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA “Şova şi Asociaţii”, obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susţin procurorii anticorupţie.

Într-un alt caz, în perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, “contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică”. Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-a semnat din partea SCA “Şova şi Asociaţii”, obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Contracte la Complexul Energetic Rovinari

Totodată, în perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

Astfel, Şova ar fi contribuit la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, la 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari şi SCA “Şova şi Asociaţii”. El ar fi conceput şi termenii contractului, semnându-l din partea societăţii pe care o reprezenta. În urma acestui contract, societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA “Şova şi Asociaţii”, ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Dan Laurenţiu Ciurel, director de Investiţii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.

Dan Şova, interceptat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc

Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Stenograme din discuţia dintre Dan „Boss“ Şova şi Viorel Hrebenciuc

Conform procurorilor, Dan Şova ar fi acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte (PSD - n.r.), în dauna altor doi posibili contracandidaţi (Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea - n.r.).

Dan Şova: În legătură cu epoca post-Victor, toată lumea cu care am vorbit merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
Viorel Hrebenciuc: Asta e problema.
Dan Şova: Este negativ.
Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...
Dan Şova: Dar ce facem cu Vali?
(...)
Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la Guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru – sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o sa ai ce să faci, boss.
(...)
Viorel Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin – adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!
Dan Şova: Partidul merge!

Discuţie pentru ciuntirea legii anticorupţie

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestiune o spune. Aia e legea făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef...
Dan Şova: De partid...
Viorel Hrebenciuc: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.
Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumu. E, în momentul acela e influenţare.
Dan Şova: Da, da.
Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.
Dan Şova: Toţi!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite