Dau amenzi ca să fie premiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii de la Secţia 2 trebuie să-şi facă norma la amenzi
Agenţii de la Secţia 2 trebuie să-şi facă norma la amenzi

Conducerea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Constanţa a deschis o anchetă internă după ce la avizierul Secţiei 2 Poliţie ­s-au afişat indicatorii anuali de performanţă.

Comandantul secţiei, comisar-şef Marius Vasile, a intrat în vizorul şefilor săi după ce un contravenient anonim a fotografiat cu telefonul mobil avizierul secţiei. La loc de cinste era afişat un tabel cu indicii de performanţă stabiliţi pentru poliţişti. Pentru a primi calificativul „Foarte bine", agentul trebuie să aplice anual 201 amenzi, însă nu prostituatelor, care sunt o pradă prea uşoară.

Mai citeşte şi:

Poliţiştii cer pedepse aspre pentru şoferii care recurg la pumni în trafic / Cum comentaţi?

De asemenea, trebuie să nu fi avut nicio infracţiune comisă în perimetrul său şi să constate 11 prinderi în flagrant pe an. Dacă i-a scăpat o infracţiune şi nu a aplicat decât 200 de amenzi, riscă să fie „decăzut" la calificativul „Bine". Calificativele sunt luate în calcul la premieri, la avansări în grad înainte de termen şi la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de comandă în Poliţie.

Normarea este ilegală

„Este un abuz să impui. Dacă ar exista o normă, aceasta ar trebui stabilită prin lege. Nu putem să aşteptăm să se comită fapta penală pentru ca apoi să luăm măsuri pe care şefii să le contorizeze. Noi ar trebui să prevenim să nu se întâmple nimic, nu să dăm amenzi după ce s-a întâmplat", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marin Gruia. El a explicat că, pentru a-şi mulţumi şefii, poliţiştii ar putea să dea amenzi abuziv, pentru că avertismentele nu se contorizează ca sancţiuni contravenţionale.

Cazul a generat deja o anchetă internă. „Este cea mai mare inepţie pe care am auzit-o. Legal şi normal nu există niciun plan sau normă de amenzi sau de altceva. Am dispus o anchetă internă şi cercetarea prealabilă a semnatarilor tabelului, comisar-şef Marius Vasile şi şeful formaţiunii de ordine publică, comisar Marcel Trişcă", a spus şeful interimar al IPJ Constanţa, Adrian Rapotan.

Legea nescrisă

Subordonaţii lui Vasile au spus că norma datează de doi ani, însă până în iarna acestui an nu a fost pusă pe hârtie. În plus, la avizier a apărut şi un tabel cu agenţii care au avut rezultate slabe şi care sunt monitorizaţi de şefi. „Este o aberaţie. Au introdus şi criterii care pot scădea calificativele acordate. Colegilor le este frică să vorbească pentru că pot exista repercusiuni", a declarat Fabius Reitu, poliţist în cadrul secţiei.

În replică, iniţiatorul normei pentru subalternii săi consideră că iniţiativa a fost bună. „Nu este vorba de normă. Am afişat o medie a realizărilor pe Secţie, pentru ca oamenii să vadă cum s-au dat calificativele. Trebuie să-şi justifice salariul şi, în fond, cetăţeanul îşi doreşte o Poliţie activă în teren", a precizat comisarul-şef Marius Vasile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite