Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

Articolul publicat de AFP a a fost preluat rapid de mai multe ziare importante din Franţa, între care Liberation, Le Monde, Le Point sau Le Figaro, precum şi de televiziunea France24 şi de site-ul belgian sudinfo.be.

În urmă cu scurt timp, cotidianul belgian La Libre Belgique a publicat un material intitulat „Florin Cioabă, Gypsy king", în care corespondentul publicaţiei la Bucureşti oferă detalii despre cine a fost cel autoproclamat „regele" romilor.

Ulterior, Agenţia spaniolă EFE prezintă informaţia citând agenţia MEDIAFAX, în timp ce PRO TV Chişinău afirmă că succesorul acestuia este fiul său, Dorin Cioabă, în vârstă de 43 de ani.

Informaţia privind decesul autoproclamatului „rege" al romilor apare şi în presa turcă în numeroase publicaţii, între care Hurriyet şi Milliyet, precum şi la postul de televiziune CNN Turk, care a furnizat primul informaţii despre moartea lui Florin Cioabă.

Cioabă, în vârstă de 58 de ani, fusese internat în stare gravă marţi, într-un spital din Antalya, în sudul Turciei, unde îşi petrecea vacanţa. După o operaţie complexă în urma căreia i s-a montat un dispozitiv asemănător unei inimi artificiale, Florin Cioabă a decedat în această dimineaţă,  fiind resuscitat timp de mai multe ore în cursul nopţii.

Cine a fost Florin Cioabă?

Fiul lui Ion Cioabă, liderul respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului Ion Antonescu, Florin Cioabă s-a autoproclamat „regele ţiganilor din lumea întreagă" în 1997.

El însuşi căsătorit la vârsta de 14 ani, Cioabă a generat un val de nemulţumiri în 2003 când a organizat nunta fiicei sale în vârstă de 12 ani cu un tânăr rom cu trei ani mai mare decât ea.

În faţa criticilor, el a promis să militeze împotriva căsătoriei romilor din adolescenţă, chiar copilărie, o tradiţie foarte răspândită în cadrul acestei minorităţi.

Cioabă a încurajat familiile rome să rupă cercul vicios al sărăciei trimiţându-şi copiii la şcoală, în timp ce nivelul de şcolarizare în rândul acestei minorităţi este inferior mediei naţionale.

În 2004, el a candidat fără succes la un loc de senator în Parlamentul român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite