CJ Teleorman nu s-a constituit parte civilă în dosarul „Tel Drum”- Liviu Dragnea: Posibilitatea va fi supusă dezbaterii în cadrul Consiliului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în dosarul „Tel Drum”- Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis „Adevărul”. DNA susţine că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene (MDRFE) ar fi fost prejudiciat în acest caz cu peste 20 milioane euro, iar CJ Teleorman cu 31 de milioane de lei.

„Până la momentul prezentei, Consiliul Judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în cadrul dosarului penal, urmând însă să fie supusă dezbaterii în şedinţa Consiliului Judeţean această posibilitate”, arată CJ Teleorman, într-un răspuns solicitat de „Adevărul”. 

Procurorii DNA au notificat de pe data de 20 noiembrie Consiliul Judeţean Teleorman şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene (MDRFE) pentru a se constitui parte civilă în dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea.

„La data de 20 noiembrie 2017, au fost trimise, de către procurori DNA, celor două instituţii menţionate, notificări în vederea constituirii de părţi civile în cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1110/VIII/3 din data de 21 noiembrie 2017 şi 1056/VIII/3 din data de 13 noiembrie 2017. Până în prezent nu a fost primit vreun răspuns”, arată DNA, într-un răspuns la solicitarea „Adevărul”. Consiliul Judeţean Teleorman este condus de Dănuţ Cristescu (PSD).

Este vorba de dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de fraude europene şi abuz în serviciu, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman (2000-2012).  

Bugetul de stat ar fi suportat pierderile

CJ Teleorman a raspuns, marti, pentru Hotnews, că nu a mai fost nevoie sa se recupereze pierderile din proiectul investigat de DNA, pentru ca acestea au fost platite de Guvern din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor. 

„Va aducem la cunostinta ca prin Sentinta nr. 2824 din data de 22.10.2014, actiunea Unitatii Administrativ Teritoriale Judetul Teleorman prin Consiliul Judetean Teleorman, a fost respinsă ca lipsită de interes, prin aplicarea OG 14/2013. Prin OG 14/2013 s-a reglementat suportarea de la bugetul de stat, la nivel national, a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. In consecinta, suma aferenta corectiei nu a fost platita de la bugetul judetului, ci de catre MDRAP”, a raspuns CJ Teleorman. 

Potrivit Hotnews, Consiliul Judetean Teleorman ar recunoaşte oficial acum ca nu a mai încercat să recupereze pierderile în urma corecţiilor financiare de 25% din lucrarile efectuate de firma Tel Drum, în 2009-2011, decise de Comisia Europeana in cazul unor nereguli. Motivul este ca penalitatile pentru lucarile din mandatul lui Liviu Dragnea la sefia CJ Telelorman au fost platite din bugetul de stat, printr-o ordonanta a Guvernului Ponta din anul 2013, initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de acelaşi Liviu Dragnea, ca ministru, de data asta. 

Vorbim despre Reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa-km 17+400-km 58+000 cod SMIS 1124, al caror beneficiar este Consiliul Judetean Teleorman. Valoarea totala: 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil din foncuri europene 52.105.690,38 lei. 

Rise Project: Dragnea a rescris regulile

Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene, beneficiar fiind CJ Teleorman. Era vorba de două contracte câştigate de Tel Drum în peroada 2008-2009, care ar fi fost încredinţate ilegal: DJ 701 şi DJ 506.

Răspunsul oficial al CJ Teleorman, de marţti, confirma practic ancheta publicata de „Rise Project” luni, pe baza documentelor de la instanta, investigatie jurnalistica in care se arata ca ''Dragnea s-a transformat in arbitru si, ajuns in liga mare a politicii, a rescris regulile jocului

Răspunsul MDRFE

„Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obţinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici CJ Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracţiunile de abuz în serviciu (peste 31 milioane lei)”, anunţa DNA pe 21 noiembrie 2017. A fost momentul în care procurorii au anunţat că au pus sechestru pe avere. 

image

(Foto. Marian Neacşu, Claudiu Manda şi Paul Stănescu, în faţa sediului DNA, alături de Liviu Dragnea)

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRFE) a transmis ziarului „Adevărul”, pe 7 decembrie că: „Solicitarea dumneavoastră este în lucru, urmând ca răspunsul să vă fie furnizat în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii”. MDRFE este condus de senatorul Paul Stănescu (PSD), care anterior a fost timp de 8 ani presedintele CJ Olt. Paul Stănescu a stat pe 13 noiembrie  în faţa DNA să-l susţină pe LIviu Dragnea, în momentul audierii sale în dosarul „Tel Drum”. 

Cristescu: Nu am fost informaţi

Pe 22 noiembrie, Dănuţ Ionel Cristescu, preşedintele CJ Teleorman, declara pentru postul Digi24 că nu au fost informaţi despre acest prejudiciu. „Nu ne-am constituit parte civilă pentru că până în momentul de faţă nicio instituţie nu ne-a informat, nu cunoaştem care este prejudiciul şi trebuie să fie întemeiat, să vedem care sunt probele. Nu putem să ştim. Nu am primit nici scris, nici oral nicio informaţie cu privire la acest lucru”, a spus Dănuţ Ionel Cristescu, preşedintele CJ Teleorman.

Întrebat ce se va întâmpla când vor primi această înştiinţare, Cristescu a răspuns: „Vom analiza şi vom vedea dacă este cazul să ne constituim parte civilă în acest caz”.

Ce spune Codul de Procedură

Conform Codului de Procedură Penală (CPP), părţile vătămate se pot constitui parte civilă pe toată durata fazei de urmărire penală, până la trimiterea în judecată. Acest lucru „se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază”. „În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere”, se arată în CPP. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite