Anca Jurma, procuror-şef interimar al DNA: DNA trebuie să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă

Anca Jurma, procuror-şef interimar al DNA: DNA trebuie să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă

Noua şefă interimara a DNA, Anca Jurma FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Anca Jurma a preluat conducerea fotoliului de conducere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mandatul a fost înmânat de procurorul general  Augustin Lazăr care a declarat că noul procuror-şef este un procuror cu experienta, cu pregatire profesională de excepţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Procurorul general Augustin Lazăr a spus că „lupta anticorupţie va continua cu fermitate. Aplicarea legislaţiei anticorupţie se va aplica în continuare conform cu standardele internaţionale”.
 
"Astăzi a avut loc instalarea procurorului-şef interimar. (...) Doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pe o perioadă de şase luni. (...) Aş dori să reamintesc câteva din priorităţile Ministerului Public şi ale DNA. Prima din ele - lupta anticorupţie va continua cu fermitate. A doua prioritate - aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate. (...) DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această Direcţie una din instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu", a afirmat Lazăr, la ceremonia de preluare a mandatului de către Anca Jurma.
 
El a susţinut că Anca Jurma este "persoana potrivită", care indică faptul că DNA "are resurse pe profilul necesar în momentul oportun".
 
La rândul său, Anca Jurma a declarat că DNA „trebuie să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă”.
 
Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.
 
Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2001 până în 2010)
 
Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său.
 
În perioada 2000 - 2002, ea a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.
 
Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1990 şi a făcut studii post-universitare în Italia, fiind, de asemenea, doctor în Drept.
 
Ea este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), precum şi vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie.
 
Potrivit CV-ului său, Anca Jurma vorbeşte trei limbi străine - engleză, franceză şi italiană.
 
Tot luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură care se va încheia în 30 iulie.
 
Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuţii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis ca laura Codruţa Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: