Cazul Ekeng. Doctorul de pe ambulanţă, acuzat de ucidere din culpă, pus sub control judiciar. Nu mai are voie să practice medicina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Mihaela Duţă, de la Ambulanta Puls, care a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, nu mai are voie să profeseze, cel puţin două luni. Este una dintre măsurile dispuse miercuri de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, odată cu plasarea acesteia sub control judiciar.

Audiată timp de aproximativ o oră şi jumătate la Parchetul Capitalei, Mihaela Duţă nu a reuşit să-i convingă pe anchetatori de nevinovăţia sa. Aşa că timp de 60 de zile va fi monitorizată atent de poliţişti. În acelaşi timp, doctoriţa va fi supusă mai multor obligaţii şi interdicţii. Mai exact, Mihaela Duţă are obligaţia să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar şi în faţa procurorilor, ori de câte ori este chemată. De asemenea, aceasta nu are voie să părăsească oraşul fără aprobarea anchetatorilor.

În acelaşi timp, procurorii au cerut ajutorul autorităţilor din Spania, Elveţia şi Franţa, ţări în ale căror campionate a mai evoluat Patrick Ekeng, pentru a elucida acest caz. Potrivit specialiştilor, fotbalistul camerunez suferea de o boală gravă la inimă care ar fi putut fi depistată. Anchetatorii încearcă să îşi dea seama cum a reuşit să treacă fotbalistul de controalele medicale stricte, potrivit normelor medicale în vigoare pentru sportivii de performanţă, la care, cel puţin teoretic, ar fi trebuit să fie supus în ţările unde a profesat. „Mi-e foarte greu să accept că acest tânăr nu era depistabil, fără prea multă cheltuială de timp şi resurse”, spunea în urmă cu câteva zile pentru „Adevărul” profesorul G.A. Dan, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Colentina.

Ucidere din culpă

Mihaela Duţă este urmărită penal, din 29 iunie, pentru ucidere din culpă. Medicul este acuzat că nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng, şi nici în ambulanţă, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, stare constată de Duţă după ce i-a montat defibrilatorul. Procurorii spun că, medicul a anulat, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a fotbalistului.

„Mihaela Duţă, fără a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind doar urcat în ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, aflat în imediata vecinătate a stadionului Dinamo”, arată anchetatorii care au examinat defibrilatorul cu care era dotată ambulanţa Puls şi au constatat că în memoria acestuia nu a fost înregistrată nicio manevră de defibrilare în ziua fatidică, deşi aparatul era funcţional şi anunţa că fotbalistul are o tulburare foarte gravă a ritmului inimii.

„Actele esenţiale ale resuscitarii sunt masajul cardiac şi defibrilarea cardiac”, a mai spus profesorul G.A. Dan. Şi medicii legişti au subliniat că în cazul atleţilor care suferă de tahiaritmie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac.

Căzut pe teren

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit pe 6 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat. Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis atunci un dosar penal, în care au fost făcute cercetări in rem, pentru ucidere din culpă, iar joi, după o lună şi jumătate de la începerea anchetei, a fost pusă sub acuzare Mihaela Duţă, de la Ambulanţa Puls. Sorin Ghica

6 mai, zi de doliu

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit în 5 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis atunci un dosar penal, în care au fost făcute cercetări in rem, pentru ucidere din culpă, iar joi, la o lună şi jumătate de la începerea anchetei, a fost pusă sub acuzare Mihaela Duţă, de la Ambulanţa Puls.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite