Băsescu vrea să aducă Brazilia şi Argentina la Bucureşti. Corespondenţă din Santiago de Chile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia românească nu a stat cu mâinile în sân la summitul UE-CELAC, desfăşurat în weekend la Santiago de Chile, în prezenţa a 60 de şefi de state din Europa şi America Latină.

UPDATE 19.15 La finalul summitului UE-CELAC, preşedintele României, Traian Băsescu, a precizat într-un discurs public că, în urma discuţiilor purtate pe parcursului celor două zile ale reuniunii celor 60 de şefi de state, s-au asumat patru obiective majore ale cooperării dintre Uniunea Europeană şi ţările Americii Latine.

 Summit-ul UE-CELAC s-a încheiat. Preşedintele Traian Băsescu a explicat că acest summit are o importanţă majoră pe plan internaţional ca urmare a obiectivelor majore care au fost asumate duminică.

„S-a terminat summitul UE-CELAC. Este, cred eu, unul din cele mai importante summituri la care am participat în ultimii ani şi asta pentru că, practic, spiritul şi documentele summitului consemnează realizarea unui parteneriat strategic între UE şi America de Sud, plus statele din Caraibe. Ca să nu fie vreo eroare, CELAC înseamna comunitatea statelor latino-americane şi caraibiene", a explicat preşedintele Traian Băsescu.

 „Obiectivele summitului au fost patru: noul dialog UE - CELAC, valorile comune şi poziţiile pe arena internaţională, alianţa pentru dezvoltare sustenabilă, promovarea investiţiilor şi calitatea socială şi de mediu a acestora şi progresele în parteneriatul strategic biregional.”

„Statele din America de Sud au început să dea semnale că vor un parteneriat mai egal decât del de până acum, ceea ce s-a făcut cu această ocazie. Practic sunt doi parteneri egali care au stabilit un parteneriat strategic pe cele patru obiective majore", a mai spus Traian Băsescu.


Cristian Diaconescu, consilierul pe probleme externe al preşedintelui Traian Băsescu, a subliniat câteva dintre reuşitele României la acest eveniment.

Reprezentanţii României au avut o întâlnire cu premierul francez  Jean-Marc Ayrault, la cererea lor. S-a discutat despre situaţia economică dintre cele două ţări, în special în chestiuni care privesc politicile agricole. "Avem o cooperare foarte bună în ceea ce priveşte cadrul financiar multianual pe politicile agricole. Ei ne vor sprijini în continuare în ceea ce priveşte maximizarea asumărilor bugetare privind Politica Agricolă Comună", a afirmat Cristian Diaconescu.

De asemenea, cele două părţi au abordat problema bugetului UE pentru perioada 2014-2020, precum şi situaţia tensionată din Mali.

De obicei, la astfel de summituri, contextul este informal, iar întâlnirile nu se fac “aşezat”.

Chiar şi aşa, s-au stabilit premisele pentru o vizită a şefilor de stat din Brazilia şi din Argentina la Bucureşti, în cursul acestui an. Interesul României pentru America Latină este în creştere, fiindcă principalele ţări din regiune au avut creşteri economice de peste 4% în fiecare dintre ultimii ani.

UE este cel mai important partener economic al Americii Latine, iar România vrea să înveţe de la relaţiile dinamice pe care Spania le-a dezvoltat cu statele din regiune pe baza istoriei şi a limbii comune.

Cristian Diaconescu a arătat că prezenţa lui Traian Băsescu reprezintă un semnal de disponibilitate din partea României. “Automat devii canalul de comunicare când îţi exprimi astfel disponibilitatea. E o chestiune de statut”. Se urmăreşte, în viitorul apropiat, un cadru juridic mai clar care să oficializeze voinţa politică exprimată în aceste zile la Santiago de Chile. Există deja un interes economic imediat: Astra intenţionează să deschidă o fabrică de vagoane în Brazilia.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite