BACALAUREAT 2013 Peste 160.000 de elevi au dat miercuri a doua probă scrisă la Bac: Matematică sau Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Peste 160.000 de absolvenţi au participat miercuri la proba obligatorie a profilului de miercuri, iar 112 elevi au fost eliminaţi pentru că au copiat sau deţineau asupra lor instrumente sau materiale ajutătoare nepermise, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

UPDATE În 30 de centre de examinare s-au utilizat subiectele de rezervă, întrucât elevii au întârziat la examen din motive obiective, independente de voinţa lor. Pentru aceştia, proba a început la ora 13.30.

Examenele de Bacalaureat se încheie vineri, 5 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării -  proba E)d), la care sunt aşteptaţi să participe 165.373 de candidaţi.


Maraton de rezolvare a subiectelor la Matematică şi Istorie. Profesorii au rezolvat subiectele în direct la Adevărul Live

Elevii pot să părăsească sala de examen cel mai devreme la o oră şi jumătate după ce s-au distribuit subiectele, însă profesorii îi sfătuiesc să stea în examen cât mai mult posibil pentru a termina de rezolvat şi să nu se grăbească. 

Profesorul de Matematică Andrian Troie, directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, îi sfătuieşte pe elevi să nu cumva să fie tentaţi să se uite în foaia colegului.

„Ar trebui să se gândească şi să fie siguri pe ei. Este mai bine aşa decât să ceară părerea colegilor şi să nu arunce cu ochiul în lucrarea vecinului“, a spus profesorul.

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi istoricul Ciprian Stoleru, editor Historia, vori explică, miercuri, de la 10.45, subiectele la BAC 2013 la cele două profile, la Adevărul Live.

Sfaturi în lecţiile video de pe adevarul.ro

Elevii care dau proba de Istorie sunt sfătuiţi de profesori să rezolve şi ultimul subiect, eseul, care este de cele mai multe ori abandonat la examen.  Profesorul Cornelius Riegler de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Capitală a explicat, în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că

elevilor le este frică să nu piardă puncte la ultimul subiect fiindcă li se pare greu. „Punctele nu se pierd la eseu, ci la primele două subiecte. Elevii cred că acolo vor lua punctaj maxim, însă, de regulă, punctele se pierd la Subiectele I şi II din cauza neatenţiei, în timp ce la eseu este mai uşor să câştige puncte“, a spus Riegler.

În ceea ce îi priveşte pe elevii care susţin proba de Matematică, aceştia sunt atenţionaţi de către coordonatorul lotului olimpic de mate, prof. univ. Radu Gologan, că este foarte important să cunoască perfect mulţimea numerelor reale care se identifică pe axa reală şi operaţiile algebrice asociate.

La problemele de geometrie, Gologan a explicat, de asemenea în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că este bine ca elevii să deseneze figura de două ori, o dată când au citit cerinţa şi a doua oară când au înţeles despre ce este vorba şi ştiu cum să compare distanţele.

Proba opţională, ultimul examen

Urmează vineri ultima probă de la Bac, proba la materia opţională conform profilului studiat, pentru care s-au înscris peste 165.000 de candidaţi. Ei vor da examen la una din următoarele probe: Biologie, Geografie, Chimie, Fizică, Informatică, Filozofie, Psihologie, Economie, Logică sau Sociologie.

În total, pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta s-au înscris peste 188.000 de candidaţi. Dintre aceştia, în jur de 150.000 s-au prezentat luni la prima probă scrisă de la Limba şi Literatura Română, iar în jur de 7.000 la proba de la Limba Maternă, de marţi, mai arată cifrele oficiale.

Diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi de la probă la probă se datorează faptului că o parte dintre candidaţi sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune, potrivit Ministerului Educaţiei.

Calendar Bacalaureat 2013

3 iulie - proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
5 iulie - proba la alegere a profilului
8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12.00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12.00 - 16.00
9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
2 iulie - afişarea rezultatelor finale


BACALAUREAT 2013 A zecea lecţie video adevarul.ro: proba la Biologie

Profesoara Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ a rezolvat o varianta de la Bacalaureat la Biologie, materia pe care o aleg cei mai mulţi absolvenţi de liceu la proba opţională la materia de profil. Lecţia video face parte din campania „adevarul.ro te meditează pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat 2013“.

BACALAUREAT 2013 A noua lecţie video adevarul.ro: proba opţională la Geografie

Nicoleta Beliciu, profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” şi la Şcoala nr. 193 din Bucureşti, le explică elevilor care vor da vineri examen scris la Geografie, în cadrul probei opţionale la materia de profil, cum să rezolve eficient cerinţele din modelul de subiect publicat de minister.

BACALAUREAT 2013 A opta lecţie video adevarul.ro: proba scrisă opţională la Informatică

Profesorul George Trifan, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) din Capitală a rezolvat un model de subiect pentru proba opţională la Informatică de la Bacalaureatul din 2013, în cadrul unei noi lecţii video adevarul.ro, din campania ”adevarul.ro te meditează”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite