Asociaţia „Mame pentru Mame“ reacţionează la afirmaţia managerului Filarmonicii Oltenia. Ce spune legea despre participarea copiilor la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia „Mame pentru Mame“ reacţionează la afirmaţia managerului Filarmonicii Oltenia, Gabriel Zamfir, potrivit căruia mamele care au mers cu copiii în braţe la protestul de vineri al Diasporei merită „măcar un glonţ în cap”. Concret, preşedintele asociaţiei, Ana Măiţă, a declarat că declaraţia lui Zamfir are un caracter violent, dar şi că părinţii au dreptul să-şi ducă copiii la manifestanţii, atâta timp acestora li se asigură protecţia.

Reamintim că zilele trecute Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii Oltenia, a postat pe contul său de Facebook că mamele care au mers cu copiii în braţe la protestul de vineri al Diasporei merită „măcar un glonţ în cap”.

Acesta a fost chemat ulterior de primarul Craiovei, Mihai Genoiu, pentru a clarifica situaţia. Mihai Genoiu a declarat, marţi, că ar fi fost „o greşeală de exprimare”.

Mesajul lui Gabriel Zamfir, după protestul din 10 august, a fost următorul: „Un mare respect pentru acei jandarmi şi măcar un glonţ în cap acelor aşa-zise 'mame' care au ieşit cu copiii în braţe la proteste deşi se ştia că nu e un protest paşnic aşa cum ar trebui să fie în democraţie. Dar deh nu avem aceeaşi definiţie pentru democraţie.”

Ulterior, textul a fost şters de pe reţeaua de socializare.

Reacţia „Asociaţiei Mame pentru Mame“

Preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame“, Ana Măiţă, afirmă că, în primul rând, condamnă caracterul violent al declaraţiei lui Gabriel Zamfir.

„Este cu atât mai gravă, dacă ne uităm la întregul fenomen al violenţei asupra femeilor care încă este acceptat în România, ba chiar promovat uneori. În plus, situaţia mi se pare alarmantă având în vedere că domnul respectiv este persoană publică“, a declarat Ana Măiţă

De asemenea, reprezentantul asociaţiei a subliniat că părinţii au dreptul să-şi aducă copiii la manifestaţii, atâta timp cât se asigură că aceştia vor fi în siguranţă.

„Problema este că atunci când vorbim de proteste de o amploare mai mare, pot apărea tot felul de incidente sau alte situaţii neprevăzute. O altă menţiune importantă: ţine de discernământul părintelui cu privire la ce fel de evenimente vrea să-l ducă pe copilul său“, a conchis Ana Măiţă.

Ce spune legea despre participarea copiilor la protest:

Din perspectiva legii, copiii au voie să participe la proteste. În primul rând, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, unul dintre principalele acte normative care ar fi putut să prevadă vreo interdicţie pentru copiii sub o anumită vârstă, nu prevede nimic în acest sens. Apoi, Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului  nu se referă la participarea în sine a copiilor la adunările publice, scrie avocat.net.

Ceea ce prevede însă această lege este că minorii „nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice". Pentru asta, părintele sau altă persoană responsabilă ar putea primi o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei.

De asemenea, nu trebuie să uităm că până şi copiii au dreptul la exprimare, recunoscut şi de Constituţie şi de Legea nr. 272/2004, precum şi de acte normative internaţionale: cel mai bun exemplu este Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, care le recunoaşte celor mici nu doar libertatea de exprimare, ci şi de libertatea de participa la întruniri paşnice, care nu încalcă drepturile altora. "Exercitarea acestor drepturi nu poate fi îngrădită decât de restricţiile prevăzute în mod expres de lege şi care sunt necesare într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei sau ordinii publice ori pentru a proteja sănătatea publică sau bunele moravuri ori pentru a proteja drepturile şi libertăţile altora", se prevede în Convenţie.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite