Anchetă a procurorilor DIICOT privind devalizarea staţiunii Băile Herculane: un avocat şi un afacerist au fost reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Dorin Marescu şi afaceristul Iancu Hrelescu au fost reţinuţi de procurorii DIICOT într-o anchetă privind devalizarea unor societăţi care administrau mai multe imobile –hoteluri, băi termale, restaurante- în staţiunea Băile Herculane.

Potrivit unui comunicat DIICOT, procurorii cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul  Direcţei Generale Anticorupţie- Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin au efectuat acte de urmărire penală în dosarul penal privind devalizarea SC Argirom Internaţional SA Bucureşti, SC Aeroportul Caransebeş SA (Aeroportul din Municipiul Caransebeş), SC Hercules SA.

Două persoane au fost reţinute: Dorin Marescu- - avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  şi complicitate la infractiunea de delapidare şi Iancu Hrelescu    - pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infractiunea de delapidare, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi spălare de bani.

Cine sunt complicii

În această anchetă mai sunt cercetaţi Adrian petru Andriţoiu,     (expert evaluator ANEVAR la data faptei), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infractiunea de delapidare şi Ion Sima  (executor judecătoresc)  -  constituirea unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infractiunea de delapidare.

Această anchetă este o continuare a dosarului în care omul de afaceri Iosif Armaş este cercetat pentru devalizarea staţiunii Băile Herculane.

Miza:activele firmelor

Potrivit procurorilor DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2007-august 2008, s-a constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către Armaş Iosif, Marescu Dorin, Hrelescu Iancu ş.a. având drept scop însuşirea principalelor active ale SC Argirom Internaţional SA şi SC Hercules SA.
„În perioada menţionată, inculpatul Armaş Iosif a înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin, către inculpatul Hrelescu Iancu, 60 % din acţiunile deţinute de SC Argirom Internaţional SA la SC Aeroportul Caransebeş SA, contra unei suprafeţe de ½ dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piaţă de 19.033 Euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60 % acţiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeş contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acţiunile provin din săvârşirea de infracţiuni”, acuză procurorii DIICOT.

Hoteluri, băi termale, restaurante

De asemenea, în aceeaşi perioadă, ar fost însuşite de către membrii grupului, inculpatul Hrelescu Iancu sau pentru alţii, prin acte fictive, un număr de 7 imobile (hoteluri, băi termale, restaurante cu o valoare de circulaţie de aproximativ 4.032.800 lei şi 400.000 de euro) din patrimoniul SC Herclues SA unde SC Argirom Internaţional SA era acţionar majoritar. Procurorii spun că totul s-ar fi făcut cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR Andriţoiu Adrian Petru şi a executorului judecătoresc Sima  Ion. „Imobilele dobândite au fost înstrăinate ulterior către SC Excav Prod SRL, chiar şi cu un preţ de aproximativ 12 ori mai mare decât preţul la care a fost achiziţionat prin executare silită”, arată DIICOT.

La data de 19 martie 2008 SC Argirom Internaţional SA a intrat în insolvenţă, creditorul majoritar fiind Ministerul Administraţiei şi Internelor – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale UT 350, care deţine o creanţă de aproximativ 10 milioane de euro. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 123.000.000 lei, valoarea creanţelor împotriva SC Argirom Internaţional SA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 45 de imobile – clădiri (hoteluri, restaurante, spaţii comerciale, băi termale, ştranduri) şi asupra a 30 de imobile – terenuri.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite