În coasta Rusiei. Activităţi intense ale avioanelor de cercetare ale NATO în Marea Neagră şi în proximitatea Peninsulei Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boeing P-8A Poseidon FOTO U.S. Air Force/Master Sgt. Lance Cheung
Boeing P-8A Poseidon FOTO U.S. Air Force/Master Sgt. Lance Cheung

Pe 10 decembrie, deasupra apelor neutre ale Mării Negre au fost semnalate mai multe avioane de cercetare ale unor state membre NATO, care au vizat, în special Peninsula Crimeea. Potrivit surselor de monitorizare a aviaţiei, în zonă s-au aflat, simultan, două avioane americane RC-135V şi P-8A, o aeronavă britanică Sentinel.R1 şi un avion francez C-160G.

Avionul de cercetare radioelectronica RC-135V Rivet Joint aparţinând Forţelor Aeriene americane a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta. Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4125 şi indicativul radio PLATO-15, a ieşit în spaţiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.600 de metri, cu o viteză de circa 630 de kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri în sud-estul şi sud-vestul Peninsulei Crimeea.

 Avionul patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon aparţinând Forţelor Navale americane a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aeronava, cu numărul de înregistrare P8-NOREG, a ieşit în spaţiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 4.570 de metri, cu o viteză de circa 510 kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri la sud-vest de Novorossiysk, după care a zburat în sud-estul şi sud-vestul Peninsulei Crimeea, insistând în apropiere de Sevastopol.

Avionul de cercetare radioelectronică Global Express Sentinel.R1 aparţinând Forţelor Aeriene ale Marii Britanii a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZJ694 şi indicativul radio RRR9986, a ieşit în spaţiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, arată remnmilitaryblog.com. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 12.500 de metri, cu o viteză de circa 870 kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri în vestul, sudul şi sud-estul Peninsulei Crimeea.

Deşi nu a apărut pe radare, se pare că deasupra Mării Negre s-a aflat şi un avion de cercetare de tip C-160G aparţinând Forţelor Aeriene ale Franţei. Aeronava, cu indicativul radio CTM2258, a fost adusă pe 05 decembrie pe aeroportul Otopeni din România. Aceasta a mai zburat deasupra Mării Negre şi pe 07.12.2020, când a fost interceptată de un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30, împreună cu alte două avioane americane (RC-135 şi KC-135). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite