Sindicaliştii de la metrou pichetează timp de trei zile sediul Ministerului Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii de la metrou au anunţat că timp de trei zile vor organiza manifestaţii în faţa Ministerului Transporturilor din Bucureşti. Anunţul manifestaţiei a venit după ce, săptămâna trecută, liderul sindicaliştilor anunţa că este nemulţumit pentru că nu se respectă contractul colectiv de muncă şi că Metrorex ar fi modificat organigrama.

Liderul sindicaliştilor de la metrou, Ion Rădoi, a anuţat că timp de trei zile, pe 6, 7 şi 8 mai, în parcarea din faţa Ministerului Transporturilor „se va desfăşura o adunare publică organizată de UNITATEA- Sindicatul Liber Metrou (USLM)“. La acestă adunare publică vor participa în fiecare zi circa 100 de oameni, după cum a declarat Rădoi.

Declanşarea protestelor

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat săptămâna trecută că sindicaliştii de la metrou iau în calcul declanşarea unor proteste de stradă, care ar putea începe cu pichetarea Ministerului Transporturilor, potrivit Mediafax.

Rădoi a ţinut să precizeze că momentan nu se poate discuta despre o grevă la metrou, întrucât, potrivit legii, aceasta nu poate fi declanşată atâta vreme cât există un contract colectiv de muncă în desfăşurare.

Pe de altă parte, liderul sindicaliştilor de la metrou a spus că avocaţii vor analiza dacă o eventuală grevă ar putea fi declanşată în contextul nerespectării contractului aflat în vigoare.

Nemulţumiri: salariul nu creşte şi metroul al putea ajunge pe mâna Primăriei Generale

Potrivit lui Ion Rădoi, angajaţii de la metrou sunt nemulţumiţi că, deşi în Contractul Colectiv de Muncă este prevăzută modificarea grilei de salarizare cu indicele de creştere a preţurilor începând cu 1 ianuarie 2014, nu au beneficiat de nicio majorare salarială. De asemenea, un alt motiv de nemulţumire este legat de înaintarea unui proiect de hotărâre care prevede transferarea Metrorex la Primăria Municipiului Bucureşti, deşi municipalitatea nu ar avea fonduri pentru preluare, după cum susţin sindicaliştii.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor ţine de modificarea organigramei Metrorex, în acest fel desfiinţându-se Departamentul pentru siguranţa circulaţiei şi Departamentul Tehnic şi de IT. În locul acestora a fost înfiinţat Departamentul Juridic.  De asemenea, Rădoi a precizat că prin noua organigramă ar urma să fie desfiinţat şi Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip din ţară.

Drept răspuns, reprezentanţii Metrorex au anunţat că au modificat corespunzător necesităţilor de eficientizare a activităţii desfăşurate prin hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor din data de 15.04.2014, structura organizatorică în special a aparatului administrativ din Centralul societăţii, prin reducerea efectivă a funcţiilor de conducere, cu punere în aplicare de la 1.05.2014.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite