Români cu care ne mândrim. Chirurgul care-i pune „pe picioare“ pe spanioli. „În România e o mică harababură şi fiecare încearcă să se descurce cu ce poate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragos Popescu are 42 de ani, iar în ultimii 15 a făcut ce ştie mai bine: a reparat oase. Este chirurg ortoped şi profesează în Spania însă mărturiseşte cu un zâmbet cald pe chip că îşi doreşte să revină acasă, în România, şi să aducă cu el o părticică din cum se face medicina în vestul Europei.

O altfel de medicină. Una mai curată, mai de încredere, mai sigură. Un sistem care te treatează cu respect, care te înţelege, te sprijină şi te îndrumă, ceea ce în multe cazuri din România nu se întâmplă. Este un profesionist desăvârşit, se implică, discută cu pacienţii şi îi ajută să înţeleagă că nimic nu e greu când vine vorba de reparat oase. Nu este genul medicului cu care ne-am obişnuit. Este pasionat de motoare şi alege ca în timpul liber să practice sporturi care îţi ridică nivelul de adrenalină.

image

În timpul liber, chirurgul face sport şi se relaxează alături de familie şi prieteni FOTO Arhivă personală

„Medicina, contra curent în familia mea“

Dragoş Popescu spune că în momentul în care a decis să dea la Medicină n-a făcut-o pentru că ar fi avut vreo vocaţie. Cel puţin la început. Totul a pornit de la faptul că în familia sa erau numai arhitecţi şi a vrut să meargă împotriva curentului. 

image

Dragoş Popescu se află în Spania de 15 ani FOTO Arhivă personală

„A fost o decizie contra curent faţă de restul familiei. N-am avut o dedicaţie la început“, povesteşte medicul. Însă, curând după ce a început facultatea s-a îndrăgostit iremediabil de profesia pe care o are şi a decis că trebuie să facă în continuare ce ştie mai bine: să repare oase şi să le redea oamenilor o a doua şansă la o viaţă normală. A plecat în Spania, a stat printre profesionişti, a muncit şi a învăţat că pentru a fi cel mai bun e nevoie de multă disciplină şi ambiţie. Şi aşa a ajuns să fie singurul chirurg ortoped din România cu experienţă în transplantul de menisc. 

O intervenţie destul de complicată, dar care din păcate la noi în ţară nu se face nici acum, deşi în majoritatea statelor din vestul Europei se fac transplanturi de menisc de ani buni. „În România pentru a face transplant de menisc ai nevoie de o aprobare specială, în timp ce în Spania este nevoie de o grefă. Ca să înţelegi mai bine, în România este un fel de aprobare ca pentru un transplant de inimă“, explică românul care face zeci de operaţii în fiecare lună.

„O harababură în care fiecare se descurcă cum poate“

Sistemul public de sănătate de România are o mulţime de nevoi. Banii nu sunt niciodată suficienţii, mii de medici aleg în fiecare an să plece în străinătate, iar condiţiile din unele spitale sunt mult, mult sub nivelul decenţei. Chirurgul spune că nu poate să vorbească foarte mult despre sistemul public de sănătate din ţara noastră pentru că nu a lucrat aici, însă recunoaşte direcţie haotică şi alarmantă în care se află unele spitale. „În România este o mică harababură şi fiecare încearcă să se descurce cum poate. Spitalele de stat nu s-au schimbat de când am plecat eu“, precizează Dragos Popescu. 

image

Chirurgul operează în jur de zece persoane pe săptămână FOTO Arhivă personală

De asemenea, povesteşte medicul, diferenţa dintre Spania şi România este evidentă şi în ceea ce priveşte avansarea pe scara profesională. În ţara noastră, un medic ar de aştept multă vreme până să fie lăsat să opereze, în timp ce în Spania lucrurile sunt mult mai relaxate, iar chirurgii sunt ajutaţi să înveţe practicând. 

„Mereu mi-am dorit să fac ceva în România“

Are în Spania tot ce îşi doreşte. O carieră de succes, o soţie frumoasă şi două fetiţe. Însă, chirurgul român susţine că vrea foarte mult să se întoarcă acasă şi să aducă cu el o parte din medicina de acolo, deşi a primit oferte să lucreze în spitale mari din ţări puternic dezvoltate. „Nu m-am gândit niciodată să rămân definitiv în Spania. Mereu mi-am dorit să fac ceva în România. Am primit o ofertă şi din Germania. Eu fac genunchi şi asta vreau să fac şi în ţara noastră“, spune optimist chirurgul ortoped. 

image

Dragoş Popescu vrea să se întoarcă în România şi să îi ajute pe cei care au nevoie FOTO Arhivă personală

Vine în România o dată pe lună şi spune că vrea să se stabilească treptat aici pentru că la început este mai complicat să operezi şi să te caute pacienţii dacă nu ştiu multe lucruri despre tine. „În Spania, oamenii vin la doctor şi au încredere, nu critică. În România funcţionează foarte mult internetul, oamenii te caută să vadă cine eşti pentru că există o neîncredere în sistemul medical“, mai spune Dragoş Popescu, precizând că în acest moment colaborază cu o clinică privată din Capitală.. 

Pe aceeaşi temă:

FOTO Povestea neurochirurgului care salvează îngeri: „Toate lucrurile în ştiinţă se explică până la un anumit punct, după apare divinitatea“

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Cristi Georgescu, jurnalistul cu un singur braţ care face presă fără complexe

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români: Alexandra Marcu a dus tricolorul pe cei mai înalţi vulcani ai lumii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite