FOTO PMB defrişează spaţii verzi: parcul din curtea spitalului Gomoiu, distrus. Municipalitatea: executantul lucrării, obligat să planteze 348 de arbori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că suntem pe penultimul loc din Europa în materie de spaţii verzi pare să nu mai îngrijoreze pe nimeni. Recent, parcul din incinta Spitalului de Copii Doctor Victor Gomoiu a fost distrus complet pentru a face loc extinderii şi modernizării spitalului. Cu toatea astea, municipalitatea asigură bucureştenii că spţiul verde va fi replantat.

Un cititor al adevarul.ro a semnalat, luni, distrugerea completă a parcului din incinta spitalului, defrişarea având loc weekendul trecut când, la nivel de câteva zile, întregul spaţiu verde a fost pus la pământ.

În prezent, au loc mai multe lucrări de modernizare şi extindere a spitalului. Cu toate că instituţia se află pe Bulevardul Basarabia din sectorul 2, Spitalul de Copii Doctor Victor Gomoiu este în administraţia Primăriei Capitalei, motiv pentru care avizul pentru defrişare aparţine administraţiei generale.

”Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat defrişarea arborilor din curtea Spitalului Clinic de Copii <<Victor Gomoiu>> pentru construirea unui nou spital de copii. Spitalul clinic de copii, precum şi curtea acestuia sunt în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 2 la o solicitare făcută de adevarul.ro.

Defrişarea, singura variantă pentru extinderea spitalului

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că nu exista o altă variantă pentru ca extinderea spitalului să fie făcută şi că, totuşi, inspectorii de mediu, în urma verificărilor făcute în teren au decis protejarea unui număr de 28 de arbori foioşi şi transplantarea exemplarelor de talie mică cu diametrul între 7 şi 12 cm.

Distrugerea parcului, compensată cu plantarea unor copaci noi, în altă parte

Deşi întregul parc a fost distrus, reprezentanţii municipalităţii susţin că întreaga zonă va fi replantată până în vara anului 2014, însă în incinta altor spitale. 

”Decizia de defrişare a materialului dendrologic a fost luată în cadrul Comisiei de Ecologie şi Protecţia Mediului din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Pentru a repara prejudiciul adus mediului conform H.C.G.M.B. 304/2009 privind Normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, executantul lucrării, are obligaţia de a planta 348 exemplare arbori tineri cu balot în perioada toamnă 2013-primavară 2014, în locaţiile stabilite de către Direcţia de Mediu şi Administraţia Spitalelor si Echipamentelor Medicale ( în spaţiile verzi aferente  Spitalelor : Colentina, Colţea, Victor Babeş, Sf. Luca, Obregia)”, se arată în răspunsul dat de Primăria Capitalei la o solicitare făcută de adevarul.ro.

Totuşi, potrivit reprezentanţilor Primăriei Generale, conform planului de amenajare de spaţii verzi, viitoarea construcţie va beneficia de un procent de 30,6% spaţiu verde, din suprafaţa totală a amplasamentului.

PMB: ”În mare parte, arborii avizaţi pentru defrişare erau arbori în declin biologic”

Chiar dacă parcul a fost defrişat, distrus în totalitate, Primăria Capitalei susţine că decizia a venit chiar în ajutorul bucureştenilor şi asta pentru că „în mare parte, arborii avizaţi pentru defrişare, erau arbori în declin biologic, cu ramuri uscate sau fisurate, cu scorburi la rădăcina sau pe trunchi, afectaţi de boli şi dăunători, care puteau aduce prejudicii atât vizitatorilor, personalului medical sau pacienţilor, cât şi bunurilor imobile aflate în jur”.

Pe aceeaşi temă:

Se reface Clubul de Tenis Bucureşti: Oprescu l-a avertizat pe Ţiriac „să aibă grijă cu defrişarea pomilor“

Curtea de Apel Bucureşti a autorizat construirea unui complex rezidenţial pe 20.000 de mp din  Parcul Tineretului

Liber la haos: Camera Deputaţilor a adoptat Legea Urbanismului, fără să accepte obiecţiile preşedintelui Băsescu din cererea de reexaminare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite