Cum a reacţionat Patriarhia Română după ce preşedintele Iohannis s-a declarat împotriva fanatismului religios

Cum a reacţionat Patriarhia Română după ce preşedintele Iohannis s-a declarat împotriva fanatismului religios

Credincioşi în faţa Patriarhiei Române FOTO Adevărul

Oficialii Patriarhiei Române au trimis în cursul zilei de joi, 20 octombrie, un comunicat de presă ca reacţie la declaraţia preşedintelui Iohannis privind căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

În comunicatul de presă, oficialii Bisericii Ortodoxe Române vorbesc despre un demers civic de amploare privind reglemetarea statului familiei în Constituţia României, care nu nu poate fi tratat drept "fanatism religios":

„Un demers civic, perfect legal şi validat de Curtea Constituţională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranţă. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetăţeni, este un exerciţiu democratic firesc şi necesar", se arată în comunicatul de presă.

În continuare, clericii BOR spun că speră ca demersul "va fi înţeles corect" de către autorităţile statului român:

"Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu comandarea altor persoane. Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de raţiuni ale moralei creştine, ci şi de realitatea dramatică a prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene. Ne exprimăm speranţa că demersul moral şi civic al Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei", se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat opinia în privinţa căsătoriei persoanelor de acelaşi sex, după ce a fost somat de către pastorul Viorel Iuga, preşedinte al Alianţei Evanghelice din România.

Şeful statului a declarat miercuri, 19 octombrie, înainte de plecarea la Bruxelles, că societatea românească trebuie să înveţe să îşi accepte minorităţile.

Întrebat fiind ce părere are despre iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de a strânge semnături pentru interzicerea căsătoriilor gay, Klaus Iohannis a afirmat că nu trebuie mers pe calea fanatismului religios şi a ultimaturilor.

„Societatea trebuie să revină la toleranţă şi la acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt“, a precizat preşedintele României.

Citeşte şi: Reacţia unui influent cleric ortodox după apelul preşedintelui Iohannis la toleranţă şi acceptarea celuilalt: „Tocmai am aflat că sunt un fanatic religios“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările