Canalizarea Bucureştiului va fi modernizată cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, au semnat, ieri, un protocol privind finanţarea pregătirii şi implementării unui proiect de modernizare a canalizării oraşului.

Valoarea totală a invesitţiei este de 353 de milioane de euro şi va fi suportată din fonduri europene. Cu această sumă se va realiza proiectul „Punerea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice pe râul Dâmboviţa, aval acumulare Lacul Morii – N.H. Tanganu” şi a lucrărilor aferente. Potrivit edilului-şef, noile lucrări vor asigura o mai mare rezistenţă a Capitalei în faţa inundaţiilor."Bucureştiul va putea face faţă la un cod galben de inundaţii", a spus Sorin Oprescu.

"Proiectul va beneficia de o finanţare de 353 milioane euro şi vizează îmbunătăţirea reţelei de canalizare a municipiului Bucureşti, a staţiei de epurare de la Glina şi a canalului colector al râului Dâmboviţa", a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb, la semnarea protocolului.

"Caseta colectoare a râului Dâmboviţa nu a mai fost renovată. Prima etapă, curăţarea se apropie de sfârşit. Mai rămân de făcut refacerea casetei şi refacerea zonelor de infiltraţie, lucrări ce implică costuri mari ce nu pot fi suportate de Primăria Capitalei", a declarat primarul general, Sorin Oprescu, citat de b365.ro.

Caseta colectoare, necurăţată de 25 de ani

Caseta colectoare de ape uzate a fost dată în folosinţă în 1987 şi deservea, la inaugurarea sa, aproximativ un milion de locuitori, iar de atunci populaţia din Bucureşti s-a dublat.

Caseta colectoare a fost preluată în luna mai de Primăria Capitalei de la Adminstraţia Naţională "Apele Române" pentru a fi reabilitată. Proiectul presupune o investiţie de 39 de milioane de euro, bani proveniţi de la Apa Nova, şi reprezintă practic prima acţiune de curăţare, de la darea în funcţiune a casetei, acum 24 de ani.

Apa Nova a finalizat deja primele investiţii în Caseta de colectare ape uzate de sub râul Dâmboviţa. În urma acestora capacitatea de preluare a apelor uzate şi a celor pluviale a crescut cu 13 procente într+un an. În prezent, Caseta are o capacitate de preluare de 60%.

Când aceasta va fi reabilitată complet, sistemul de canalizare al Bucureţiului va putea să preia un debit de ape uzate de 75 m³/s, adică de peste şapte ori debitul mediu pe secundă al Dâmboviţei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite