A treia zi de pelerinaj: de Sfântul Dimitrie, mii de credincioşi continuă să stea la coadă la sfintele moaşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ziua praznicului Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, mii de credincioşi aşteaptă să se închine la sfintele moaşte. FOTO Sever Gheorghe
În ziua praznicului Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, mii de credincioşi aşteaptă să se închine la sfintele moaşte. FOTO Sever Gheorghe

A treia zi din seria de evenimente religioase dedicate sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov şi a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie găseşte zecile de mii de oameni, veniţi în pelerinaj la Bucureşti, stând la cozi de sute de metri pe Dealul Patriarhiei din Capitală.

Manifestările au început joi, când o delegaţie a  Bisericii Greciei, condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, a adus în Bucureşti icoana Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Astăzi, în ziua sărbătoririi Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, slujba de Liturghie a fost oficiată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe un podium din apropierea Catedralei Patriarhiei. Slujba a putut fi urmărită şi de miile de credincioşi care aşteptau să se închine la sfintele moaşte, întrucât, pe Dealul Patriarhiei, au fost amplasate trei ecrane. În cadrul slujbei de Liturghie de astăzi, feţele bisericeşti i-au binecuvântat pe credincioşi şi i-au îndemnat să se roage pentru poporul grec, care trece prin încercări. O slujbă de priveghere a fost oficiată şi aseară, în acelaşi loc, la care, de asemenea, au participat sute de credincioşi. 

Mâine, cu ocazia praznicului Sfântului Dimitrie cel Nou şi a hramului Catedralei Patriarhale, slujba de Liturghie va fi oficiată de Prefericitul Patriarh Daniel, alături de un sobor de patriarhi, începând cu ora 7.00, pe acelaşi podium din aproprierea Catedralei.

Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase, de joi dimineaţă, în faţa Catedralei Patriarhale şi aşezate într-un baldachin special amenajat. Câteva mii de enoriaşi au format, încă de miercuri seară, un lanţ de sute de metri de la Catedrala Patriarhală până pe Bulevardul Regina Maria din Capitală. Credincioşii aşteptau la rând pentru a se închina la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului.

Reprezentanţii Bisericii se aşteaptă ca timp de şase zile aproximativ 15.000 de oameni să vină la Patrhiarhie, pe zi. Anul acesta paza şi ordinea în zonă vor fi asigurate de peste 200 de jandarmi şi de 70 de poliţişti locali. „Numărul jandarmilor şi al agenţilor Poliţiei Locale este acelaşi ca în anii precedenţi. Normal, vremea este un factor important în buna desfăşurare a unui pelerinaj şi ne bucurăm că este cald“, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patrhiarhiei Române, pentru „Adevărul“.

Tradiţiile în ziua praznicului Sfântului Dumitru

De Sfântul Dumitru, în tradiţia populară există credinţa că în această zi căldura intră în pământ, iar gerul începe să-şi arate colţii. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele.

În Ajunul sărbatorii, se aprind focuri peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Bătrânii satului spun că focul alungă fiarele. După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi. Obiceiul se păstrează şi în satele din Bărăgan: Alexandru Obobescu, Grădiştea, Unirea, Dichiseni.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Coadă de sute de metri la poarta Patriarhiei. „Calea Sfinţilor“ a deschis pelerinajul din Capitală

Credinţe populare de Sfântul Dumitru. Ziua în care căldura intră în pământ

70 de agenţi ai Poliţiei Locale vor participa la Pelerinajul sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite