Studenţii de la Drept, măturaţi din sediul privatizat prin scheme dubioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă are doar şapte ani, clădirea din strada Iablocikin este deja deteriorată FOTO Dumitru Goncear
Chiar dacă are doar şapte ani, clădirea din strada Iablocikin este deja deteriorată FOTO Dumitru Goncear

În 2006 Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova a trecut într-un sediu nou, construit special pentru viitorii jurişti. Acum profesorii şi studenţii se întorc în campusul central

 Blocul şapte al Universităţii de Stat, din strada Gheorghe Iablocikin, este aproape gol. Lucrurile cadrelor didactice şi cărţile din bibliotecă au fost deja împachetate în cutii, iar catedrele Facultăţii de Drept sunt gata să se mute în două blocuri ale USM din cartierul studenţesc din centrul Capitalei.

Au auzit de transfer din zvonuri

Dacă profesorii ştiu de acest transfer, studenţii au auzit doar zvonuri. „Oficial, nimeni nu ne-a anunţat şi nu ne-a explicat motivul. Nici nu ştiu ce să cred. Poate, va fi o şedinţă la întâi septembrie, dar, deocamdată, nu ştim unde să mergem la început de an. Suntem foarte mulţi şi se zvoneşte că vor fi desfiinţate multe grupe ca să încăpem în blocul destinat nouă“, presupune Nina Malai, studentă în anul trei la Drept Internaţional.

„Vorbele despre transfer ne-au bucurat la început pentru că vom fi în centrul oraşului, alături de alţi studenţi. Acum însă îmi dau seama că nu va fi loc pentru toată lumea“, se teme şi colega ei, Augustina Şiman.
Chiar dacă încă nu cunosc detaliile, unii tineri s-au bucurat de decizia rectoratului. „La început ne va fi incomod, dar sunt de acord cu mutarea. Blocul şapte este foarte departe şi e amplasat într-o zonă industrială“, adaugă Ion Bambuleac, şi el viitor jurist. 

Nu au condiţii pentru studii

În 2006, Facultatea de Drept a fost strămutată din complexul central în blocul din sectorul Buiucani tocmai pentru că era supraaglomerată. Noul sediu a fost construit pentru două instituţii, care semnaseră un parteneriat. Cea de stat, Facultatea de Drept a USM, urma să obţină 70% din spaţiu, iar cea privată, Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM) - 30%. Până la urmă, au ajuns să împartă clădirea în jumătate. Asta în condiţiile în care USEM are doar 500 de studenţi pe lângă cei aproape 5.000 înmatriculaţi la Drept la USM.

„Am devenit decan abia acum câteva luni şi primul lucru pe care l-am observat a fost lipsa de spaţiu. La cele câteva mii de studenţi, noi utilizăm 29 de auditorii, dintre care doar două sunt aule“, declară decanul Facultăţii de Drept, Sergiu Băieşu.

Profesorii susţin că imobilul a fost făcut de mântuială, iar studenţii nu au condiţii adecvate. „Învaţă în trei schimburi. Cei din anul întâi şi trei vin de dimineaţă, iar cei din doi şi patru - după amiază. După ora cinci, aulele sunt destinate masteranzilor şi studenţilor de la frecvenţă redusă“, precizează Nicolae Roşca, şeful catedrei de Drept Antreprenorial.

Administraţia USM dă asigurări că acum există suficient loc pentru viitorii jurişti. „În 2007, când Facultatea de Drept a trebuit să se mute, USM avea 27.000 de studenţi în campusul central. În prezent, sunt 15.000 şi putem găsi loc pentru cei de la Drept. În plus, transferul va aduce economii de 1,6 milioane de lei pe an, întrucât nu vom mai achita facturile pentru blocul şapte“, explică rectorul USM, Gheorghe Ciocanu.
Cele nouă catedre şi decanatul vor fi amplasate în blocul 2B al instituţiei, iar studenţii vor ocupa clădirea destinată anterior Liceului Real.

facultatea de drept

Săptămâna aceasta, multe lucruri ale Facultăţii de Drept au fost mutate în noul bloc din campusul central FOTO: Dumitru Goncear

„Gemenii siamezi“ USEM şi USM

Lipsa de spaţiu nu e singurul motiv al revenirii. Facultatea de Drept vrea să se rupă de USEM. „Anumite persoane au fost interesate să îngemăneze cele două instituţii pentru a trage foloase băneşti. Aflându-se în aceeaşi clădire cu cea mai bună facultate de drept din ţară, universitatea privată a beneficiat de un transfer de imagine“, afirmă Nicolae Roşca.

Astfel, potrivit lui, studenţii care pleacă sau sunt daţi afară de la USM sunt preluaţi de USEM. „E o aberaţie pornită încă de Voronin. Da, eu primesc studenţii exmatriculaţi, însă pe cei care au note bune pe linie şi doar un doi, pentru că li s-a cerut mită la USM şi n-au dat“, ne-a tăiat-o scurt rectorul USEM, Iurie Sedleţchi.
Recunoaşte, totuşi, că transferul facultăţii dezavantajează USEM. „Am avut din start un parteneriat. Unii profesori de-ai lor predau şi la mine, eu îi plăteam bine. Acum nu va mai fi aşa, dar ce să-i faci? Cred că se vor dumeri“, speră rectorul.

Băieşu şi Roşca sunt oameni care au uitat de Dumnezeu şi pentru care contează doar banii. Iurie Sedleţchi  rectorul USEM
Anumite persoane au fost interesate să îngemăneze instituţiile pentru a trage foloase băneşti. Nicolae Roşca şef de catedră, USM

Clădirea şi terenul,  privatizate prin scheme dubioase

Un document adresat Procuraturii Generale în 2008 şi desecretizat în 2010 arată că blocul din strada Iablocikin şi terenul aferent ar fi fost privatizate prin scheme ilegale, puse la cale de un grup de profesori de la USM. Este vorba de Iurie Sedleţchi, Gheorghe Avornic şi Gheorghe Rusnac, care au fondat în 1992 Universitatea de Studii Europene din Moldova (iniţial Şcoala Superioară de Drept, apoi Academia de Drept). Ultimii doi nu figurau în acte, fiind reprezentaţi de fiica lui Avornic, Victoria, şi, respectiv, de profesorul Constantin Solomon.

În 1997, USEM semnează un contract de activitate comună cu USM şi cumpără o construcţie neterminată ca s-o transforme într-un bloc de studii. Deşi părţile s-au obligat să participe în mod egal la finanţarea lucrărilor, anume reprezentantul USEM a fost împuternicit să participe la licitaţia de vânzare-cumpărare şi să perfecteze actele de proprietate. „Ca urmare, USEM a intrat fără niciun drept în posesia a 7.666 de metri pătraţi, pe care se află clădirea, şi a terenului alăturat de 0,532 ha“, se arată în documentul semnat de ex-vicepremierul Valentin Mejinschi.

Printr-un acord adăugător, apărut în mod dubios, cotele s-au modificat: USM investea 75%, iar USEM – 25%. „Partea interesantă este că USM nu a fost inclusă în contractul de privatizare, încheiat cu Primăria Chişinău. De fapt, USEM figurează în toate documentele, iar USM participă documentar doar în actul de transmitere-primire a imobilului, încheiat cu USEM. Ca urmare, USEM a devenit proprietara «legală» a clădirii şi a terenului aferent, care aparţineau statului“, mai scrie generalul Mejinschi. În acelaşi timp, USM plătea din banii statului salariile profesorilor, paza, apa, energia etc. 

Pe parcursul anilor, Sedleţchi şi Avornic au condus pe rând ba Facultatea de Drept a USM, ba USEM. „Am sacrificat mult timp până am aranjat lucrurile ca să le fie comod tuturor. Nimeni nu s-a plâns. Dacă actualii şefi spun că ceea ce-am făcut eu a fost aiurea, vom vedea ce vor face ei cu clădirea“, este replica lui Gheorghe Avornic.

82 de milioane de lei. Atât ar fi costat construcţia blocului şapte. USM a plătit 58 de milioane, iar USEM – 24 de milioane.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite