Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă“ din Chişinău e în criză de tratamente pentru bolnavii de hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de pacienţi cu hepatită C de la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă“ sunt nevoiţi să se descurce cu preparate care doar încetinesc evoluţia maladiei. Şi asta deoarece Compania Naţională de Asigurări în Medicină a prescris tratamente specifice numai celor internaţi la Spitalul Republican.

În acest an, medicii de la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă“ din Chişinău nu le mai pot da pacienţilor cu hepatita C tratamentul necesar, care include medicamentele Pegasys şi Copegus. Şi asta deoarece reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au alocat bani pentru procurarea acestor preparate doar pentru cei din secţia de hepatologie a Spitalului Republican.

Prin urmare, cei aproximativ 600 de pacienţi din lista de aşteptare a spitalului „Toma Ciorbă“ sunt nevoiţi să se descurce din ce are instituţia. Chiar de-ar vrea, majoritatea nici nu şi-ar permite să cumpere medicamentele: o singură fiolă de Pegasys costă 146 de euro, iar o cură trece de 7.000 de euro. Pe unii dintre ei i-am găsit internaţi la „Toma Ciorbă“, unde li se administrează nişte perfuzii care stagnează evoluţia bolii, fără să-i vindece.

„Sufăr de hepatită B şi C din 1992. Vin de două ori pe an, câte o săptămână, pentru un tratament profilactic. Prefer să mă internez la «Toma Ciorbă» fiindcă e singurul spital din ţară specializat pe boli infecţioase. Nu înţeleg de ce nu primesc medicamentele, fiindcă am poliţă de asigurare“, ne spune Alexandru Ştirbu (42 de ani).

„De doi ani am hepatită B şi D. Trebuie să iau Pegasys, dar la «Toma Ciorbă» nu este acest preparat. Nu ştiu ce să fac. Medicul de familie mi-a dat trimitere aici, unde-i spital de boli infecţioase“, susţine şi Iurie Apetrei, un alt pacient.

Medici alarmaţi

Potrivit unei scrisori emise pe adresa redacţiei „Adevărul“, medicii de la „Toma Ciorbă“ au sesizat această problemă directorului CNAM, Mircea Buga, iar acesta le-ar fi spus că tratamentele antivirale au fost repartizate în spitalele din ţară conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

„Fără tratamentul cu Pegasys şi Copegus, pacienţii noştri riscă să îşi agraveze starea de sănătate. Din hepatită cronică se ajunge la ciroză, iar apoi boala se transformă în cancer la ficat“, precizează medicul Victor Pântea, şeful catedrei Boli infecţioase a spitalului „Toma Ciorbă“.

În acelaşi timp, directorul instituţiei, Victor Deatişen, duce tratative cu CNAM pentru alocarea unui lot de medicamente antivirale măcar pentru o parte din pacienţii cu hepatita C.

Poziţia ministrului

În urma solicitării noastre, reprezentanţii CNAM au declarat că managerii spitalului de boli infecţioase nu ar fi cerut medicamentele pentru anul în curs.

„CNAM nu a primit vreo solicitare din partea spitalul «Toma Ciorbă»  pentru acoperirea tratamentului antiviral cu Pegasys şi Copegus. Am avut o solicitare doar de la Spitalului Clinic Republican şi toţi pacienţii au acces la această instituţie, care oferă astfel de servicii“, a precizat purtătoarea de cuvânt a companiei, Silvia Munteanu.

La rândul său, ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a evitat să explice argumentele care au stat la baza acestei decizii, limitându-se cu un răspuns evaziv. „Pacienţii cu hepatita C pot merge la Spitalul Republican pentru tratament. Acolo au condiţii mai bune decât la «Toma Ciorb㻓, a declarat ministrul.

„Dă mai mulţi bani la Republican fiindcă-i spitalul lui“

Oficialul este, însă, contrazis de către pacienţi. „Am stat la Spitalul Republican în ultimii patru ani şi acolo sunt condiţii mai proaste decât aici. De exemplu, acolo e o singură toaletă pentru tot salonul. La «Toma Ciorbă» e câte un grup sanitar în fiecare cameră. Sunt a opta zi internată aici şi mă simt ca acasă“, mărturiseşte Svetlana Rotenberg (47 de ani).

„Ştiu că aici e spital de boli infecţioase. De ce-ar trebuie să merg la alt spital, unde e doar o secţie de hepatologie? Înainte să fie ministru, domnul Usatâi a fost director la Spitalul Republican. Acolo dă mai mulţi bani fiindcă-i spitalul lui“, se dă cu părerea Ion Ignat, unul dintre suferinzii de hepatită B şi D.

„De unde ştie ministrul Usatâi că la Spitalul Republican condiţiile de internare şi tratamentele sunt mai bune decât la «Toma Ciorbă»? Nu a fost prezentat niciun studiu în acest sens“, este nedumerit Ghenadie Ţurcanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Specialistul bănuieşte că această atitudine a ministrului Sănătăţii ar putea fi determinată de eşecul instituţiei pe care o conduce de a comasa spitalul „Toma Ciorbă“ cu Dispensarul Dermato-Venerologic Republican, în decembrie 2012.

Încercare de privatizare cu reacţii secundare

Toamna trecută, statul a scos la privatizare două instituţii medicale publice din Chişinău – Spitalul de boli infecţioase şi cel de Traumatologie şi Ortopedie, chiar dacă edificiile sunt monumente de arhitectură. După ce şi-a atras o ploaie de critici, Ministerul Sănătăţii a dat înapoi şi Guvernul a anulat decizia.

„Terenul de două hectare pe care se află spitalul noastru este foarte valoros. Probabil, am fost lăsaţi fără medicamente antivirale şi din cauza eşecului autorităţilor de a-l privatiza“, presupune Andrei Pântea, şeful catedrei de Boli infecţioase de la „Toma Ciorbă“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite