Pedepse mai aspre pentru determinarea la suicid

Pedepse mai aspre pentru determinarea la suicid

FOTO simbol, arhivă

Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău propune un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului Penal, cu pedepse mai aspre pentru determinarea la suicid. Proiectul conţine şi noţiuni noi cum ar fi: „înlesnire a sinuciderii” şi „determinarea la sinucidere prin intermediul comunicaţiilor electronice”, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit proiectului, fapta de determinare la sinucidere sau la tentativă de sinucidere, precum şi înlesnirea sinuciderii unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la trei la şapte ani. În prezent legislaţia prevede o pedeapsă de până la patru ani de închisoare.

O altă noutate a proiectului este diferenţierea răspunderii pentru determinarea la sinucidere sau la tentativă de sinucidere a unui minor în vârstă de până la 14 ani şi a unui minor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani. În primul caz pedeapsa este de la 12 la 20 de ani de închisoare. Dacă sunt vizaţi minori de 14-18 ani, determinarea la suicid se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 12 ani. Aceeaşi pedeapsă e prevăzută în cazul în care fapta se săvârşeşte asupra unei persoane care se află într-o dependenţă materială sau altă dependenţă faţă de cel vinovat sau prin intermediul comunicaţiilor electronice.

Autorii menţionează în nota informativă a proiectului că numai pe parcursul lunilor ianuarie-martie 2017, oamenii legii, ca urmare a sesizărilor, autosesizărilor în cadrul verificării persoanelor aflate în situaţii de risc, a localurilor de internet-cafe, a locurilor periculoase, a monitorizării reţelelor de socializare şi informaţiilor, au fost identificaţi 47 de profiluri ale persoanelor din Republica Moldova (27 fete şi 20 băieţi), cu hashtag-uri plasate din categoria ,,сини кит”. Acest joc este caracterizat prin realizarea de către jucător sub ghidarea curatorului a unor însărcinări, care în final urmăresc sinuciderea jucătorului. Dintre aceste persoane, cinci participanţi activi la joc (4 fete şi 1 băiat) aveau vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările