Ordonanţa de protecţie nu l-a împiedicat pe un bărbat din Ungheni să-şi omoare concubina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Un bărbat din Ungheni a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, fiind învinuit de omorul concubinei sale, pe care a maltratat-o şi mai devreme. Crima a fost săvârşită în luna august, la o lună după ce instanţa de judecată a emis o ordonanţă de protecţie a femeii, pe un termen de trei luni.

Chiar dacă nu mai avea voie să se apropie de ea, agresorul a mers în casa victimei şi a lovit-o de mai multe ori cu o rangă metalică, până a lăsat-o fără viaţă.

Solicitat de IPN să spună dacă cineva a fost sancţionat pentru că nu a asigurat respectarea ordonanţei de protecţie, procurorul pe caz Eduard Florea a spus că nu putea fi pus un poliţist la poartă victimei ca să nu intre agresorul.

Întrebat ce valoare mai au ordonanţele de protecţie dacă agresorii familiali continuă să-şi abuzeze victimele şi chiar să le omoare, preşedintele Centrului de Drept din Căuşeni, Ion Oboroceanu, fost procuror, a spus că organele de politie şi autorităţile publice locale erau responsabile direct de faptul ca ordonanţa de protecţie să fie respectată. În cazul reflectat, sub nivelul aşteptărilor a acţionat şi echipa multidisciplinară comunitară. „Victimele violenţei în familie nu au nevoie de ordonanţe de dragul ordonanţelor, au nevoie de protecţie şi asistenţă reală”, a spus Ion Oboroceanu.

Preşedintele Centrului de Drept din Căuşeni susţine că organele de aplicare a legii, înainte de a merge în instanţă pentru a cere ordonanţa de protecţie, au obligaţia de a întreprinde toate măsurile ca această ordonanţă, dacă este oferită, să nu rămână doar pe foaie. Republica Moldova a fost comandată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului anume pentru că nu sunt respectate ordonanţele de protecţie emise.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite